Dzień dobry,
odkopuje po jakimś czasie, bo może komuś się przyda moja ocena młynka 1zpresso JE-PLUS. Jak zwykle, brak polskich znaków jest spowodowany tylko tym, ze moje skróty dla polskich znaków na Mac OS X wykonują akcje na tym forum i przez to nie da się z nimi pisać postów.
1zpresso JE-PLUS
Zalety
- mieli tak, ze z łatwością przytka wszystkie ekspresy budżetowe; nie ma żadnej dyskusji, czy ten młynek zmieli pod espresso, on mieli z łatwością pod kawę po turecku; kawa po zmieleniu puszysta,
- mieli stosunkowo szybko, ja miele pod espresso 14-16 gramów, i zajmuje mi to coś około 40 - 70 sekund (zależy od kawy),
- genialny magnesowy pojemnik na zmielona kawę, nie wyobrażam sobie, żeby to mogło być rozwiązane inaczej; co więcej, po zmieleniu przykładasz do pojemnika portafiltr i on tez jest łapany przez magnes, obracasz całość i masz przesypana kawę do portafiltra bez rozsypania nawet ziarenka - to jest rozwiazanie genialne,
- całkiem dobrze wyglada,
- intuicyjna regulacja.
Wady
- nie jestem osoba najsłabsza, od wielu lat uprawiam wspinaczkę, wiec mam całkiem niezły ścisk, ale regularnie młynek kreci mi się w lewej ręce podczas mielenia; ta powierzchnia, za która się trzyma, jest zrobiona z jakiegoś idiotycznego, śliskiego materiału i nie ma litości: albo ściskasz jak Hulk, albo młynek kreci Ci się w ręce,
- na niektórych ziarnach lubi się zacinać, mielenie nie zawsze jest płynne i przyjemne,
- bezsensowne plastikowe wieczko, zrobili je plastikowe, ale nie wiem, po co - żeby było przezierne?, ale i tak nie widać procesu mielenia, wiec nie rozumiem; plastik w takim młynku dodaje tzw. punkty szajsu.
Szczerze, to nie wiem, czy u mnie zostanie.