Autor Wątek: Młynek reczny do espresso  (Przeczytany 12743 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Młynek reczny do espresso
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Luty 2021, 00:18:28 »
Miałem kiepski dzień i to bardzo . Poniedziałek od rana do wieczora  był mocno nerwowy dla mnie.  Teraz dopiero chwila relaksu.
Śmiać się nie zamierzam, nie każdy musi znać Kafateka i ich cennik. Ty w każdym razie już znasz  [emoji38]

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Luty 2021, 01:20:40 »
PS. Postanowiłem pójsć inną drogą: otóż potestuję sobie różne młynki budżetowe, tj. na początek 1Zpresso JE-PLUS i Kinu M47 Classic (jak go gdzies dostanę) i zostanę z tym, który mi będzie leżał. 1Zpresso już do mnie płynie. Kinu szukam.

Wow! Kinu M47 i JE PLUS - młynki budżetowe :).

Ode mnie +1 do JE PLUS. Wymieniłem Comandante na ten właśnie. Mielę nim do espresso i do przelewu. Gałka jest z drewna, ale przykrywka hoppera jest z tworzywa (okienko). Obudowa jest obita czymś co wyglada jak korek, ale jakoś nie wierzę, że to korek.

W każdym razie jakość przemiału espresso jest zadowalająca, ergonomia rownież. Komesia oddałem, bo się nakręcić musiałem.

Offline Remigiusz_Szmulek

« Odpowiedź #47 dnia: 09 Luty 2021, 10:18:59 »
Wow! Kinu M47 i JE PLUS - młynki budżetowe

@rubin Przepraszam, jeśli zabrzmiało to snobistycznie, nie taki był mój zamiar. Chodziło mi o to, że te dwa młynki razem kosztują 6x mniej od Kafeteka. I w tym sensie nazwałem je budżetowymi. Dam znać, jak mi idzie z JE-PLUS, kiedy przyjdzie.

PS. @PiotrekBM Zazwyczaj z produktami jest tak, że ich ceny wznoszą się dość gradualnie. A w tej dyskusji doszlismy trochę do rozróżnienia 1k PLN vs 12k PLN. Nie istnieje rynek pomiędzy?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Luty 2021, 12:54:45 »
Wow! Kinu M47 i JE PLUS - młynki budżetowe

@rubin Przepraszam, jeśli zabrzmiało to snobistycznie, nie taki był mój zamiar. Chodziło mi o to, że te dwa młynki razem kosztują 6x mniej od Kafeteka. I w tym sensie nazwałem je budżetowymi. Dam znać, jak mi idzie z JE-PLUS, kiedy przyjdzie.

Ja się nie gniewam :). No ale w obliczu takiego Kafeteka to można pewnie tak o tych młynkach myśleć :).

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Luty 2021, 13:34:27 »
Nie istnieje rynek pomiędzy?

Pharos 2.0.
Lyn Webber Hg-1
Kinu M68
Helor 106 Hand Coffee Grinder

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Luty 2021, 14:25:27 »
Lyn Webber Hg-1
Kinu M68

Ciekaw jestem bezpośredniego porównania tych dwóch młynków. Jeden lub drugi chętnie bym zobaczył u siebie na blacie ;)

« Odpowiedź #51 dnia: 09 Luty 2021, 21:49:24 »
Pharos 2.0.
Lyn Webber Hg-1
Kinu M68
Helor 106 Hand Coffee Grinder

Dziękuję. Dobre wiesci :)

« Odpowiedź #52 dnia: 11 Kwiecień 2021, 09:15:55 »
Dzień dobry,

odkopuje po jakimś czasie, bo może komuś się przyda moja ocena młynka 1zpresso JE-PLUS. Jak zwykle, brak polskich znaków jest spowodowany tylko tym, ze moje skróty dla polskich znaków na Mac OS X wykonują akcje na tym forum i przez to nie da się z nimi pisać postów.

1zpresso JE-PLUS

Zalety

- mieli tak, ze z łatwością przytka wszystkie ekspresy budżetowe; nie ma żadnej dyskusji, czy ten młynek zmieli pod espresso, on mieli z łatwością pod kawę po turecku; kawa po zmieleniu puszysta,
- mieli stosunkowo szybko, ja miele pod espresso 14-16 gramów, i zajmuje mi to coś około 40 - 70 sekund (zależy od kawy),
- genialny magnesowy pojemnik na zmielona kawę, nie wyobrażam sobie, żeby to mogło być rozwiązane inaczej; co więcej, po zmieleniu przykładasz do pojemnika portafiltr i on tez jest łapany przez magnes, obracasz całość i masz przesypana kawę do portafiltra bez rozsypania nawet ziarenka - to jest rozwiazanie genialne,
- całkiem dobrze wyglada,
- intuicyjna regulacja.

Wady

- nie jestem osoba najsłabsza, od wielu lat uprawiam wspinaczkę, wiec mam całkiem niezły ścisk, ale regularnie młynek kreci mi się w lewej ręce podczas mielenia; ta powierzchnia, za która się trzyma, jest zrobiona z jakiegoś idiotycznego, śliskiego materiału i nie ma litości: albo ściskasz jak Hulk, albo młynek kreci Ci się w ręce,
- na niektórych ziarnach lubi się zacinać, mielenie nie zawsze jest płynne i przyjemne,
- bezsensowne plastikowe wieczko, zrobili je plastikowe, ale nie wiem, po co - żeby było przezierne?, ale i tak nie widać procesu mielenia, wiec nie rozumiem; plastik w takim młynku dodaje tzw. punkty szajsu.

Szczerze, to nie wiem, czy u mnie zostanie.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2021, 10:19:23 wysłana przez ranGo »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Kwiecień 2021, 09:54:24 »
Wady które wymieniłeś( oprócz plastykowego wieczka) jak przypuszczam, występują w większości młynków ręcznych podczas mielenia jasno palonych twardych ziaren ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Kwiecień 2021, 10:12:14 »
Wady

- nie jestem osoba najslabsza, od wielu lat uprawiam wspinaczke, wiec mam calkiem niezly scisk, ale regularnie mlynek kreci mi sie w lewej rece podczas mielenia; ta powierzchnia, za ktora sie trzyma, jest zrobiona z jakiegos idiotycznego, sliskiego materialu i nie ma litosci: albo sciskasz jak Hulk, albo mlynek kreci Ci sie w rece,
- na niektorych ziarnach lubi sie zacinac, mielenie nie zawsze jest plynne i przyjemne,
-

Mi się nie kręci dzięki gumowym opaskom.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2021, 10:16:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #55 dnia: 12 Kwiecień 2021, 23:37:18 »
Wady które wymieniłeś( oprócz plastykowego wieczka) jak przypuszczam, występują w większości młynków ręcznych podczas mielenia jasno palonych twardych ziaren ;)

Przyznaje, ze nie wiedzialem, ze mlynki reczne tak slabo sobie radza z twardszymi ziarnami. Dodam, ze naprawde jasno palonych rzeczy do niego nie wsypywalem, kilka sredniakow – tak. I tnie sie przy nich srogo.

« Odpowiedź #56 dnia: 12 Kwiecień 2021, 23:39:39 »
Wady

- nie jestem osoba najslabsza, od wielu lat uprawiam wspinaczke, wiec mam calkiem niezly scisk, ale regularnie mlynek kreci mi sie w lewej rece podczas mielenia; ta powierzchnia, za ktora sie trzyma, jest zrobiona z jakiegos idiotycznego, sliskiego materialu i nie ma litosci: albo sciskasz jak Hulk, albo mlynek kreci Ci sie w rece,
- na niektorych ziarnach lubi sie zacinac, mielenie nie zawsze jest plynne i przyjemne,
-

Mi się nie kręci dzięki gumowym opaskom.

To jest tylko moja subiektywna ocena i wiem, ze na pewno Ci te gumki robia robote, ale bosz... jak to zle wyglada. U mnie ten mlynek stoi w kuchni 24/7/365 i nie znioslbym tego ;).

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Kwiecień 2021, 11:07:29 »
i wiem, ze na pewno Ci te gumki robia robote, ale bosz... jak to zle wyglada. U mnie ten mlynek stoi w kuchni 24/7/365 i nie znioslbym tego .

Co robić albo względy estetyczne, albo praktyczne. Najpierw mieliłem bez gum, potem z jedną, ale najlepiej sprawdza się, jak dla mnie, z dwiema.
》tertium non datur《

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Kwiecień 2021, 11:28:16 »
Dodam, ze naprawde jasno palonych rzeczy do niego nie wsypywalem, kilka sredniakow – tak. I tnie sie przy nich srogo.

U mnie przy średnio palonych się nie zacina, przynajmniej przed pierwszą kawą...

« Odpowiedź #59 dnia: 13 Kwiecień 2021, 18:45:53 »
U mnie przy średnio palonych się nie zacina, przynajmniej przed pierwszą kawą...

Słaby po prostu jestem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi