Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 486717 razy)

Offline Tasak69 Mężczyzna

• Ekspres: Slowpresso, V60, belleza bellona
  • Młynek: Q1, WSFB-100S, ZF64W
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2070 dnia: 25 Listopad 2025, 14:46:40 »
Mam takie podstawowe pytanie. Co to jest ten "kwaśny smak" kawy?
Sprawa jest banalna. Kawa to napój owocowy i jako taki bywa a nawet często powinien być nieco kwaśny (bardziej lub mniej - wg upodobań).
Inna sprawa to mocny kwas w wyniku niedoparzenia kawy. Wtedy zamiast fajnego kwasku w spektrum smaku danego ziarna dostajemy zabijający wszystko inne kwas (w wyniku źle wykonanego procesu parzenia).
Zdrówka!
Tasak

Offline szarud Mężczyzna

• Ekspres: Clever Dripper, kawiarka, AP, phin, V60
  • Młynek: KM3873
« Odpowiedź #2071 dnia: 07 Grudzień 2025, 18:10:40 »
Ile +- kosztują teraz tanie sensowne młynki do espresso? Entry level+, do kaw z wątku "kawy do 50 zł". Pytam na razie o tylko o cenę. ;)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #2072 dnia: 07 Grudzień 2025, 18:25:20 »
Ręczny bym strzelał od 200 (ale mielenie ręczne espresso jest męczące i powolne), elektryczny od 600? Takie minimum chyba przy założeniu że dobre kupony/promocje na ali będą. Nie wiem czy nie zaniżyłem.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2073 dnia: 08 Grudzień 2025, 12:52:55 »
Entry level to coś pokroju Timemore C3 ESP i Kingrinder K2, najtaniej to okolice 200 - 250  zł

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #2074 dnia: 16 Styczeń 2026, 14:49:51 »
Pytanie:
Przykładowo ustawiam sobie młynek tak aby w 33s wyszło 35g espresso z 18g kawy.
Niemal zawsze drugie espresso, robione zaraz po pierwszym, potrzebuje z 40s aby wyszło 35g z dozy 18g.
Rozumiem że to wina temperatury i przy pierwszym espresso ekspres nie jest odpowiednio rozgrzany?

Raczej wykluczam  nierówny przemiał młynka, bo jak odczekam kilka godzin to potem znowu pierwsze espresso jest zawsze 35g z 18g dozy w 33s.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2075 dnia: 16 Styczeń 2026, 15:58:56 »
Odpowiedzią jest retencja młynka, pierwsze espresso po przerwie zawsze idzie na jakiejś tam porcji starej kawy która została z poprzedniego mielenia.

Offline Biff

« Odpowiedź #2076 dnia: 16 Styczeń 2026, 17:40:28 »
Hmm.. to mi się trafia zazwyczaj odwrotne zjawisko  :o.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2077 dnia: 16 Styczeń 2026, 18:26:50 »
To z kolei może być wynikiem tego, że grupa w ekspresie się rozgrzewa i kolejny shot idzie szybciej. Obserwuję to u siebie. Dwa espresso bezpośrednio po sobie i pierwsze idzie przykładowo 30s, a drugie 25s. Jeśli zrobić pomiędzy nimi cooling flush to czas będzie taki sam lub mocno zbliżony.

Offline Biff

« Odpowiedź #2078 dnia: 16 Styczeń 2026, 19:11:12 »
Tylko, że ekspres to La Marzocco Linea i raczej nie ma opcji żeby grupa była za gorąca.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #2079 dnia: 16 Styczeń 2026, 22:22:45 »
Tylko, że ekspres to La Marzocco Linea i raczej nie ma opcji żeby grupa była za gorąca.
Dlaczego?
Trochę wieje od morza :/

Offline Biff

« Odpowiedź #2080 dnia: 16 Styczeń 2026, 23:27:38 »
Bo w tej maszynie to fizycznie niemożliwe żeby grupa miała wyższą temperaturę niż zadana temperatura wody.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #2081 dnia: 17 Styczeń 2026, 01:52:25 »
Przykładowo ustawiam sobie młynek tak aby w 33s wyszło 35g espresso z 18g kawy.
Niemal zawsze drugie espresso, robione zaraz po pierwszym, potrzebuje z 40s aby wyszło 35g z dozy 18g.
Rozumiem że to wina temperatury i przy pierwszym espresso ekspres nie jest odpowiednio rozgrzany?

Raczej wykluczam  nierówny przemiał młynka, bo jak odczekam kilka godzin to potem znowu pierwsze espresso jest zawsze 35g z 18g dozy w 33s.

Mam czasami tak samo przy grupie e61 gdzie stabilność temp powinna być ok i df64. Mam wrażenie że to może być temperatura i/oraz może być też młynek.
1 - Temperatura może być inna przy drugim robionym zaraz po pierwszym. Masz termoblok, więc kolba/grupa pewnie będą lepiej ogrzane.
2 - Statyka w młynku. Biorąc pod uwagę że drugi wygląda jakby miał więcej kawy, spróbuj zważyć kolbę ze zmieloną kawą. Będziesz wiedzieć czy na pewno retencja jest idealnie taka sama. Ja mam wrażenie że czasem tak nie jest i zakładam że wynika to z elektryczności statycznej/wilgotności.
Jeśli odczekasz kilka godzin, elektryczność statyczna zniknie więc kolejne podejście będzie od zera. Ale drugie mielenie po pierwszym - coś tam w młynku może być.

Natomiast to są to teorie tworzone późno w nocy bez konkretnego poparcia faktami :)

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #2082 dnia: 18 Styczeń 2026, 20:23:32 »
Bo w tej maszynie to fizycznie niemożliwe żeby grupa miała wyższą temperaturę niż zadana temperatura wody.
- Gruszki, czy jabłka?
- Tak!

Taka rozmowa :/

Co do problemu, obstawiam i kawę z retencji, i wysuszenie ziaren na spodzie w młynku. W końcu mamy sezon grzewczy. Sam każdego ranka mam pierwszy strzał do zlewu. A jak z trzecim, czy czwartym espresso?
Trochę wieje od morza :/

Offline Biff

« Odpowiedź #2083 dnia: 18 Styczeń 2026, 22:39:45 »
- Gruszki, czy jabłka?
- Tak!

Taka rozmowa :/
Ale co jest niejasne? To nie HX, grupa jest integralną częścią bojlera kawy i temperatura na grupie może być co najwyżej nieco niższa niż zadana w bojlerze. To nie problem temperatury, ale jeszczę do tego wrócę.

Klient ma następujący setup: La Marzocco Linea Classic S 2GR i Mahlkonig E65W GbS. Młynek nie jest sparowany z ekspresem, więc nie dokonuje sam korekt. Problem polega na tym, że po dłuższym przestoju espresso potrafi lecieć ponad 40 sekund, ale kolejne jest już w porządku. Ja też uważam, że to kwestia retencji, ale bardziej idę w kierunku elektrostatyki. Po dłuższym przestoju wypada więcej pyłu, który stanowi większy udział w porcji kawy. No bo to chyba jedyny powód żeby teoretycznie bardziej zwietrzała kawa stawiała większy opór wodzie. Tylko tu pojawia się problem, bo klient twierdzi, że jeśli po tym dłuższym przestoju zrobi przed shotem dłuższy flush to problemu nie ma... Oczywiście nie jestem w stanie tego zweryfikować, muszę wierzyć w to, co mówi klient.  :mhh:

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2084 dnia: 19 Styczeń 2026, 07:33:59 »
Co do problemu, obstawiam i kawę z retencji, i wysuszenie ziaren na spodzie w młynku. W końcu mamy sezon grzewczy. Sam każdego ranka mam pierwszy strzał do zlewu.

A latem, kiedy ludzie maja w domach po 25 st., to jak to wytłumaczysz?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi