Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 486080 razy)

tommsky

• Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2025 dnia: 04 Czerwiec 2025, 13:38:03 »
Cześć,

Znalazłem u coci na strychu kawę firmy Union Kaffee Rösterei GmbH z 1993 roku w odmianie "Boutique Café Auslese No. 1". Kawa jest jest oryginalnie zaplombowana, puszka w idealnym stanie. Jaką wartość to może mieć? Gdzie to można sprzedać?

Offline roman66

« Odpowiedź #2026 dnia: 04 Czerwiec 2025, 14:19:26 »
Obstawiam, że najlepiej się sprawdzi jako nawóz pod kwiatki... Kawa to nie wino, a nawet wino tylko kilka procent dostępnego asortymentu kwalifikuje się do starzenia (oczywiście w ściśle określonych warunkach).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2027 dnia: 04 Czerwiec 2025, 15:30:28 »
Możesz to sprzedać albo podarować jakimś eksperymentatorom :). Zawartość puszki może stanowić pewną wartość -- w celu zaspokojenia ciekawości jak smakuje bardzo stara kawa ;).

Offline Al9bis

« Odpowiedź #2028 dnia: 04 Czerwiec 2025, 15:35:11 »
aką wartość to może mieć? Gdzie to można sprzedać?

Z 1893? Na pchlim targu. Z 1993? Nigdzie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2029 dnia: 04 Czerwiec 2025, 15:44:19 »
Jeśli ktoś mógłby być tym zainteresowany, to może sam wytwórca, jeśli dalej działają.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2030 dnia: 05 Czerwiec 2025, 07:18:39 »
Albo jakiś kawowy jutuber :)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #2031 dnia: 05 Czerwiec 2025, 08:19:16 »
Chyba jeszcze działają
https://unionroesterei.de/#uber_uns

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #2032 dnia: 05 Czerwiec 2025, 10:57:02 »
parę lat temu trafiłem na dwie paczki jacobsa po babci, jakoś z pierwszej połowy '90, te takie próżniowe cegiełki i oczywiście zaparzyłem obie :D Zalałem w szklance jak należy :D Jedna smakowała o dziwo jak poprostu bardzo zwietrzała kawa, jak dosypałem dwa razy więcej, to z grymasem ale dało by się to przełknąć. Druga śmierdziała wszystkim co w szafie się przez te lata wietrzyło, strasznie odrzucająco. Tak se wyobrażam jak by zetrzeć boazerie z prl-u i zaparzyć :)

Offline kawosz17

« Odpowiedź #2033 dnia: 05 Czerwiec 2025, 11:14:56 »
Wiele lat temu pamiętam, że była afera z mięsem, chyba dla wojska. Pochodziło chyba ze Szwecji, w puszkach? W każdym razie, po 40 latach ludzie to jedli

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #2034 dnia: 06 Czerwiec 2025, 01:51:38 »
Toksyna botulinowa lubi to.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2035 dnia: 06 Czerwiec 2025, 08:52:59 »
Znalazłem u coci na strychu kawę firmy Union Kaffee Rösterei GmbH z 1993 roku w odmianie "Boutique Café Auslese No. 1". Kawa jest jest oryginalnie zaplombowana, puszka w idealnym stanie. Jaką wartość to może mieć? Gdzie to można sprzedać?

Każde forum tematyczne cierpi na taką przypadłość.
Ktoś znajduje jakieś zapomniane coś. W oczach pojawia się żądza zysku.

W głowie powstaje wizja milionów na koncie, wcześniejszej emerytury i dożywotniej rezydencji na Kanarach.
Szybki wjazd na odpowiednie forum i pytanie: co to warte i gdzie sprzedać?

A potem zawód, jak po kolejnym nie wygraniu 10-krotnej kumulacji w lotto, gdy już zaplanowano całe życie w dostatku.
Bo znaleziony skarb ma może wartość sentymentalną. Może. W tym przypadku znalazca chce to opchnąć, więc nawet tej nie ma.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kawosz17

« Odpowiedź #2036 dnia: 06 Czerwiec 2025, 09:36:16 »
Ale są też przypadki na pchlim targu, gdzie ludzie kupują obrazy warte miliony

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2037 dnia: 06 Czerwiec 2025, 10:31:33 »
Stolarz po przejściach na palcach dłoni może policzyć takie przypadki a i tak z reguły dotyczą szeroko pojętej sztuki.

Już widziałem na forach ruskie zegarki z szafki dziadka, równie wschodnie Zenity, stare rowery Rometu, tłuczone w tysiącach, z wybitnie turystyczną geometrią, oklejone jako unikatowe Jaguar Special.
Za każdym razem jednopostowi autorzy podobnych znalezisk powielali ten sam schemat: liczyli na interes życia a wychodził kapiszon. Tak jak z tą starą, bezwartościową kawą, z zaledwie 1993 roku, których masa zapełniała półki w tamtych czasach w NRDFenie ;) Taki ówczesny jacobs krönung.

Może gdyby pochodziła z żelaznych, bunkrowych zasobów austriackiego malarza-mordercy, opieczętowana wroną, nigdy nie otwierana, wtedy znaleźliby się chętni kolekcjonerzy, którzy zapłaciliby niemałą kwotę.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #2038 dnia: 06 Czerwiec 2025, 11:36:58 »
W oczach pojawia się żądza zysku.

Miałem podobnie, jak w mieszkaniu zmarłego dziadka znalazłem puszkę starego Carlsberga z Belgii z lat chyba 70tych.
Głos rozsądku nie pozwolił mi tego otworzyć i koniec końców puszka wylądowała w koszu. Stwierdziłem, że na półce nie będę trzymał, nie mam 15 lat... ;-)

Offline ikpara

« Odpowiedź #2039 dnia: 06 Czerwiec 2025, 14:15:32 »
W większości przypadków staroci to tak jest, ale czasem jest inaczej.Zdarza się gdzieś w towarzystwie, że ktoś dowiaduje się co zbieram i zaraz mówi, że ma takie coś cennego i czy mógłbym na to spojrzeć - i przykro komuś powiedzieć, że to jego cenne to chiński szajs bez wartości. Mnie się zdarzają "mocne strzały", ale mniej więcej znam się na tym co kupuję/kolekcjonuję. Mój rekord to co najmniej 30 krotność ceny zakupu (dowiedziałem się zresztą o tym dopiero po dokładny rozpoznaniu przedmiotu) w stosunku do estymowanej - ten obiekt w chwili zakupu nawet nie miał wyceny na rynku, ostania cena sprzedaży takiego samego obiektu 5 lat wcześniej (duża rzadkość).  Zwykle kupuję przy "przebitce" 3-7 (mniej niż 2x to nie kupuję). Z tym, że nie wliczam w to kosztów mojej robocizny przy renowacji - w końcu to jest hobby. Chociaż też zdarzają się porażki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi