Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 485417 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1950 dnia: 28 Sierpień 2024, 10:38:42 »
Rolą młynka jest możliwie równomierne mielenie,
i jak dobrze pamiętam najlepiej było gdy u góry była najgrubsza frakcja, a najdrobniejsza pośrodku.
A nie przypadkiem najgrubsza pośrodku, najdrobniejsza na dole?

O, ciekawe. Gdybyś przy okazji znalazł link, to podrzuć proszę.
https://towardsdatascience.com/staccato-espresso-is-fundamentally-better-than-regular-espresso-e73e88337127

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1951 dnia: 28 Sierpień 2024, 10:39:42 »
A nie przypadkiem najgrubsza pośrodku, najdrobniejsza na dole?
Mogło tak być, nie pamiętam dokładnie, ale na pewno nie było od najdrobniejszej do najgrubszej.

EDIT: Widzę, że dołączyłeś link, dzięki :)

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #1952 dnia: 28 Sierpień 2024, 20:30:49 »
Mam szybkie pytanie, czy to że kawa nie jest świeża może ułatwiać robienie espresso?
Do tej pory zawsze korzystałem z świeżo palonych kaw i czasami zdarza się kanałowanie mimo używania umikota. Podejrzewam że 13-14 bar nie ułatwia  [emoji38].
Jednak ostatnio dostałem w prezencie kawy niezbyt świeże, palone w kwietniu. Na 500g kawy ani razu kanałowania, espresso cały czas powtarzalne.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1953 dnia: 28 Sierpień 2024, 20:39:22 »
Podejrzewam że 13-14 bar nie ułatwia
Tak. Brak opv (nie posiada?) i świeża kawa stawia większy opór, więc pompa pakuje maksymalne ciśnienie, zaś starsza mniejszy i pompa nie dobija do 13÷14 Barów.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 20:42:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #1954 dnia: 28 Sierpień 2024, 21:11:15 »
Tak. Brak opv (nie posiada?) i świeża kawa stawia większy opór, więc pompa pakuje maksymalne ciśnienie, zaś starsza mniejszy i pompa nie dobija do 13÷14 Barów.
Właśnie zarówno na świeżej jak i starszej ciśnienie na manometrze dobija do 13+14 bar. Tylko na świeżej często szybko spada (kanał) a na starszej niemal trzyma się stabilnie do końca

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1955 dnia: 28 Sierpień 2024, 21:37:58 »
A w jaki sposób przebiega ekstrakcja na obydwu kawkach, kiedy pojawiają się pierwsze krople?
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1956 dnia: 28 Sierpień 2024, 21:39:11 »
Nie wiem czy to słuszna uwaga? Moim zdaniem łatwiej zrobić espresso ze świeżej kawy. Większe ilości dwutlenku węgla nie powinny mieć wpływu na powstawanie kanałów -- ale to tylko moja intuicja i moje doświadczenie. Świeża kawa oznacza tylko dość "burzliwy", "dynamiczny" ze względu na większe ilości dwutlenku węgla proces zaparzania -- raczej nie służy to większej obfitości kanałów.

« Odpowiedź #1957 dnia: 28 Sierpień 2024, 22:28:34 »
Tyle że ekspres nie ma opv i pompa ładuje ciśnienie do maksymalnych wartości, aż da radę przebić się przez ciastko robiąc kanał/kanały, co skutkuje gwałtownym wypływem naparu. 
》tertium non datur《

« Odpowiedź #1958 dnia: 29 Sierpień 2024, 11:52:40 »
@GostRado @Antonio
Nie wiem czy to słuszna uwaga? Moim zdaniem łatwiej zrobić espresso ze świeżej kawy. Większe ilości dwutlenku węgla nie powinny mieć wpływu na powstawanie kanałów -- ale to tylko moja intuicja i moje doświadczenie. Świeża kawa oznacza tylko dość "burzliwy", "dynamiczny" ze względu na większe ilości dwutlenku węgla proces zaparzania -- raczej nie służy to większej obfitości kanałów.

To mnie naprowadziło, że być może mylę burzliwy proces zaparzania z kanałowaniem. Na yt w jakimś filmiku o poprawnym espresso było powiedziane, że jak strumień z wylewki jest niestabilny, niespokojny to oznacza kanał. Zazwyczaj przy świeżych kawach strumień jest właśnie taki burzliwy, dynamiczny a z tych starszych jest idealny, spokojny. Stąd najpewniej pomyliłem to z kanałowaniem i brakiem kanałowania. Dzięki

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #1959 dnia: 29 Sierpień 2024, 17:10:16 »
Czasami w espresso uzyskuję bardzo intensywny zapach mlecznej czekolady (z tym mi się kojarzy). Nie czuję tego w smaku później ale zwykle kawa jest wtedy interesująca, może słowo zbalansowana pasuje. Ale mam wrażenie że czasem tego zapachu nie czuję, a kawa też jest ok.
I teraz pytanie - czy taki zapach oznacza że udało mi się w końcu trafić blisko tego co powinno wyjść a jak go nie ma to znaczy że coś jest nie tak z ustawieniami/czasami? Czy to znaczy np. że po prostu kawa jest świeża, ew. był w końcu stabilny przepływ? Czy coś jeszcze innego?
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2024, 17:12:22 wysłana przez Wiszczu »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1960 dnia: 01 Wrzesień 2024, 04:02:04 »
O, ciekawe. Gdybyś przy okazji znalazł link, to podrzuć proszę.
https://towardsdatascience.com/staccato-espresso-is-fundamentally-better-than-regular-espresso-e73e88337127

Dzięki, ciekawe. Obawiam się jednak, że nikt nie będzie bawił się w przesiewanie i układanie warstw ;) Choć być może za jakiś czas pojawią się kawofilskie młynki w cenie nowego dostawczaka, które będą mieć 3 silniczki i 3 żarna...

Póki co młynek powinien mielić po prostu w możliwie stałej gradacji. Tylko jakoś nie ma chętnych do testów, a jedynie marketingowy bełkot.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1961 dnia: 01 Wrzesień 2024, 08:11:22 »
Póki co młynek powinien mielić po prostu w możliwie stałej gradacji. Tylko jakoś nie ma chętnych do testów, a jedynie marketingowy bełkot.

Tylko czy to jest najlepsze wyjście w przypadku espresso?
Z mojego porównania mielenia tej samej dozy w AK43 i Niche Zero pod espresso wynikało, że AK zmielił dużo szybciej, z większą jednorodność gradacji, ale jednocześnie wygenerował całkiem inny strumyk espresso pod portafiltrem - większej średnicy, jakby było w nim więcej cremy, a mniej cielistości. Tym samym espresso smakowało całkowicie inaczej. Trudno orzec, które było smaczniejsze, dla mnie raczej z Niche, chociaż w jego przemiale było dużo więcej drobniejszej frakcji. Za jakiś czas będę testował jeszcze w innych warunkach temperatury i wilgotności - słowem pogodzie. Zobaczę czy wrażenia będą inne..
Na razie pozostaję przy zdaniu, że młynek, podobnie jak i ekspres, raczej trzeba dobrać adekwatnie do własnych odczuć i potrzeb.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1962 dnia: 01 Wrzesień 2024, 14:21:20 »
Trudno orzec, które było smaczniejsze

To jest właśnie sedno sprawy. Opieranie się o smaki i gusta powoduje, że doradzanie w kwestii zakupu sprzętu jest bardzo "nieklarowne", jego wartość 'optymalna' nie jest zbyt wysoka, jest to również bardzo wykorzystywane przez marketing i dlatego tak windowane są ceny - bo tu można znakomicie grać na emocjach. Potem czytam mętne opowieści, jak to kawa z młynka za 15k i ekspresu za drugie tyle, zamieszana Moonrakerem i ubita tamperem za 500zł otwiera wrota niebios, daje fory u św. Piotra i do tego smaku warto dążyć podczas swojej "przygody".

Wiadomo, że subiektywny smak jest nieodłącznym elementem kawowych doznań, natomiast bez obiektywnego elementu do którego można się odnieść (i nie mówię o cenie) pozostajemy często w świecie magicznych ballad, a wielu nie wchodzi w świat kawy, bo widzi ceny i co jest polecane.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1963 dnia: 01 Wrzesień 2024, 17:20:31 »
No tak to jest, a gdyby zrobić jeszcze ślepy test to dopiero ciekawe rzeczy wychodzą, jest filmik na którym właściciel La Marzoco G3 porównywał z Rancilio Silvia X i zgadnij co wygrało ;)
Najważniejsze dobrze opanować jeden sprzęt, żeby smakowało.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1964 dnia: 01 Wrzesień 2024, 18:27:00 »

Wiadomo, że subiektywny smak jest nieodłącznym elementem kawowych doznań, natomiast bez obiektywnego elementu do którego można się odnieść (i nie mówię o cenie) pozostajemy często w świecie magicznych ballad, a wielu nie wchodzi w świat kawy, bo widzi ceny i co jest polecane.

A co jest dla ciebie "obiektywnym elementem" -
takim, który cię przekona do zakupu np. drogiego młyna, bez przetestowania (posmakowania) wyniku jego pracy?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi