Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 485608 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1935 dnia: 01 Sierpień 2024, 19:49:06 »
Musiałem to gdzieś wkleić...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1936 dnia: 27 Sierpień 2024, 18:12:58 »
Wiecie, gdzie znalazłem Skansena?
Z tego co mi świta po łepetynie to chyba ze 2dwa miesiące minęło jak go kupił, podobno jest bardzo zadowolony z niego.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1937 dnia: 27 Sierpień 2024, 18:26:07 »
Strasznie drobno mieli do espresso (widać na skali młyna), ale niedziwne, bo zawsze miał sentyment do tych starych włoskich brandów.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 18:28:56 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1938 dnia: 27 Sierpień 2024, 18:30:04 »
Jeżeli jakość młynka rozumiemy przez odpowiednie, równomierne rozdrabnianie (bo o smaku i gustach smakowych nie ma co mówić), to czy są gdzieś testy przesiewu z takiego Mahlkönig EK 43S i np. kilkukrotnie tańszego Fiorenzato F64 EVO?
Pomijam kwestię wytrzymałości itd., bo wiele kawiarnianych młynków to konie pociągowe.

« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 18:36:14 wysłana przez Ramkan »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1939 dnia: 27 Sierpień 2024, 19:23:32 »
Drobne mielenie nie jest synonimem włoskich kaw. Taki duży i specyficzny młyn też chyba nie ma w stosunku do nich większego sensu, tzn. nie trzeba takiego młyna, by zrobić włoskie espresso...
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 19:28:19 wysłana przez Antonio »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #1940 dnia: 27 Sierpień 2024, 19:27:06 »
Jeżeli jakość młynka rozumiemy przez odpowiednie, równomierne rozdrabnianie (bo o smaku i gustach smakowych nie ma co mówić), to czy są gdzieś testy przesiewu z takiego Mahlkönig EK 43S i np. kilkukrotnie tańszego Fiorenzato F64 EVO?
Nie wiem, ale podobno ikej wyekstrahowuje z ziaren kawy 23%
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 19:32:31 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #1941 dnia: 27 Sierpień 2024, 19:43:09 »
Drobne mielenie nie jest synonimem włoskich kaw. Taki duży i specyficzny młyn też chyba nie ma w stosunku do nich większego sensu, tzn. nie trzeba takiego młyna, by zrobić włoskie espresso...

Domniemywam, że tak jest, ponieważ Skansen pił/pije ciemne włoskie brandy, które trudno dostać świeże, gdzie ja mełłem 15g ziarna super świeżego ziarnado VST15 na dwójce w Iconie, to Skansen musiał zejść na swoim ikeju ze straszą kawą do jedynki, aby uzyskać np ratio w okolicach 1:2. Takie moje dywagacje, jednakże poparte wiarygodnymi przemyśleniami, ale to już tylko zdrajca/emigrant 😉 Skansen mógłby potwierdzić.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 19:51:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1942 dnia: 27 Sierpień 2024, 20:30:35 »

Rolą młynka jest możliwie równomierne mielenie, aby teoretycznie woda całościowo możliwie równo przepływała przez kawę. Dlatego pytam o badanie przemiału, wydaje mi się to najbardziej istotne.
A są jakieś testy ekstrakcji dla różnych młynków, gdzie pozostałe zmienne pozostają te same?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1943 dnia: 27 Sierpień 2024, 22:06:26 »
To musi być jakiś nowy model, że przeprowadza ekstrakcję :)Więcej nie koniecznie znaczy lepiej, przede wszystkim ziarna muszą być odpowiednie, aby 23% ekstrakcja dobrze smakowała.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1944 dnia: 27 Sierpień 2024, 22:38:29 »

Domniemywam, że tak jest, ponieważ Skansen pił/pije ciemne włoskie brandy,

Czy chodzi o Vecchia Romagna Brandy?

« Odpowiedź #1945 dnia: 27 Sierpień 2024, 23:05:06 »
Nie, ale cena podobna za kilogram włoskiego spalonego ziarna 😉

Dzisiaj Fux odpuści, bo zakrapia swoje urodziny, może nawet Vecchia Romagna, ale jutro pozamiata poboczne wątki 😎
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1946 dnia: 28 Sierpień 2024, 07:35:17 »
kilogram włoskiego spalonego ziarna
Polecam Ci lekturę komentarzy pod tym materiałem na Insta:

-->> https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=324.msg303668#msg303668

Włoskie spalone ziarno jest tak samo spalone jak i polskie spalone ziarno, ale kwestia tegoż spalenia nie jest wcale oczywista. Wielu z nas nie toleruje innego podejścia i niepotrzebnie daje tego wyraz przy każdej okazji. Jakoś smutno mi było na widok kolejnych głosów kawowych "apostołów", nawracających Japończyków na jasne drogi... Ale bywa też odwrotnie: komentarze o kwasach i milionach cytryn na temat jasnego palenia ;).
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 08:04:21 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1947 dnia: 28 Sierpień 2024, 10:28:55 »
Rolą młynka jest możliwie równomierne mielenie,
Generalnie tak by się wydawało, ale jakiś czas temu rok czy dwa, były przeprowadzane eksperymenty z ekstrakcją espresso i okazało się, że korzystnie jest gdy są różne frakcje, ale odpowiednio ułożone warstwami :) i jak dobrze pamiętam najlepiej było gdy u góry była najgrubsza frakcja, a najdrobniejsza pośrodku.

Z ekstrakcją przelewu było też tak, że w ślepym teście wygrywały, nie te które miały idealnie odsiane jednolite frakcje, tylko występowało jednak pewne zróżnicowanie.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2024, 10:30:59 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1948 dnia: 28 Sierpień 2024, 10:34:06 »
O, ciekawe. Gdybyś przy okazji znalazł link, to podrzuć proszę. Btw., jeśli tak, to dość śmiesznie, bo teraz w kawofilskim świeci pozostanie "z tego młynka smakuje mi najlepiej" (xD), a nie, że mieli najrówniej (choć i tak ciężko o testy).

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #1949 dnia: 28 Sierpień 2024, 10:37:33 »
Dlatego nie ma zupełnie co się sugerować czyimiś kryteriami po zmianie młynka :D Często subiektywne preferencje albo halucynacje. Jakby ktoś chociaż zrobił ślepy test, ale w większości przypadków to autosugestia, bo po prostu wydałem więcej... to musi być lepiej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi