Autor Wątek: Młynek do Moki do 200zł  (Przeczytany 9718 razy)

Offline Bartosz 86

Odp: Młynek do Moki do 200zł
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Styczeń 2021, 18:15:11 »
Dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi  :)

Poczytałem trochę, porozmawiałem z kuzynką baristką, porównałem te tańsze i droższe młynki, i faktycznie na niezły młynek ze stalowymi żarnami trzeba podnieść budżet.
Po przemyśleniu sprawy wyłoniło mi się dwóch kandydatów:
Ręczny młynek Timemore C2 oraz elektryczny WILFA SVART WSCG-2.
Co sądzicie o takim wyborze?

Najtrudniejszą decyzją będzie wybór pomiędzy ręcznym a elektrycznym.
Ręczny w zestawie z kawiarką to idealna opcja na wyjazdy, ale do szczęścia brakuje mi możliwości zmielenia za jednym razem kawy na 6tz - znacie jakiś model do 400 - 500zł który ma taką pojemność?

Mechaniczny na co dzień bardzo wygodny, ale nie nadaje się do espresso (przyszłościowo, jak już padnie mój obecny ekspres automatyczny) a poza kawiarką innych alternatyw nie praktykuję.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Styczeń 2021, 19:57:18 »
Mechaniczny na co dzień bardzo wygodny, ale nie nadaje się do espresso (przyszłościowo, jak już padnie mój obecny ekspres automatyczny) a poza kawiarką innych alternatyw nie praktykuję.

Nie wiem czy to o tym mówiłeś, ale zwrócę na wszelki wypadek uwagę, że Timemore c2 nie nadaje się do espresso.

Offline Bartosz 86

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Styczeń 2021, 20:28:39 »
Tak, wiem :)

Chodziło mi o to, że gdybym kupował elektryczny to fajnie byłoby mieć już możliwość zemleć ziarno na espresso (przyszłościowo).
Ręczny natomiast z myślą o kawiarce.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Styczeń 2021, 21:58:22 »
Najtańszy sensowny młynek do espresso to 1Zpresso JX lub JE, wtedy też bez problemu między kawiarką, a espresso czy inną metodą, można przeskakiwać.

Offline Bartosz 86

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Styczeń 2021, 23:48:38 »
Jeśli chodzi o ręczny młynek to odpuśćmy na razie espresso - ten byłby tylko do moki.
Do espresso musze skompletować osobny sprzęt z elektrycznym młynkiem i ekspresem, ale to następny temat.
Poszukiwany jest obecnie młynek do kawiarki :)
Ktoś może używa Timemore C2?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Styczeń 2021, 18:42:07 »
Jest jeszcze młynek Barista Space widziałem, że za 350 zł można dostać. To zdaje się te same żarna co Timemore.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Styczeń 2021, 18:48:55 »
Akurat sprzedaje mój młynek Wilfa Svart którego używałem to kawiarki. Mogę wysłać na mój koszt :)

https://www.olx.pl/oferta/mlynek-do-kawy-wilfa-svart-CID628-IDIhOTK.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Styczeń 2021, 18:50:26 »
Zjeżdzałeś na nim w zastępstwie sanek ? :D

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Styczeń 2021, 19:00:19 »
Kilka razy był z nami na wakacjach i niestety trochę porysował się w podróży. Ale jest sprawny w 100%

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lordlolek

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Styczeń 2021, 19:46:06 »

ja mam, co tam?

Offline Bartosz 86

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Styczeń 2021, 20:59:22 »

ja mam, co tam?

Jak ogólnie oceniasz? Zakładając, że nie będzie służył do espresso, czujesz potrzebę lepszego młynka?
Jak parzysz kawę z niego? :)

Offline lordlolek

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Styczeń 2021, 12:14:24 »
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, przede wszystkim patrząc na cena-jakość.
Uzywam codziennie do  Aeropressu i 1-2 razy w tygodniu do kawiarki 4tz.

To nie jest młynek który mi pokazał, że już nigdy nie będę szukać lepszych, tylko taki który jest w każdym aspekcie dobrze wykonany i solidny i nie czuję najmniejszej potrzeby zmiany. Trzyma się go dobrze i mieli szybko.
Co jest ważne - wcześniej z recznych uzywałem tylko Hario z ceramicznymi żarnami, więc porównanie mam lipne, ale z drugiej strony przy hario bez żadnego punktu odniesienia dosyć szybko czułem już niewygody, jak nieprzyjemne trzymanie, przesypywanie, zacinanie się żaren. Przy timemore nie czuję nic z tych rzeczy.

Z wad codziennego użytkowania przychodzą mi takie rzeczy do głowy:
- niektore drogie młynki chwalą się ze maja regulacje grubości mielenia od góry - teraz rozumiem że ułatwiłoby to sprawe bo musze wsadzac raczke, zeby "klikac"
- jak miele na kawiarke (w sensie drobniej) to kawa mi dość mocno się przykleja do okolic żaren, ale nauczylem się zeby po kręceniu od razu parę razy stuknąć w matę (albo scierke na blacie) i to w zasadzie załatwia sprawe
- też przy drobniejszym mieleniu kawa nie zawsze wypada rownomiernie z pojemniczka, w AP to nie jest problem bo wszystko wsypuje na raz, ale do kawiarkowego sitka gdzie trzeba wsypac dość dokładną ilość  - nie raz już sobie troche kawy wysypałem na około
- espresso jest naprawde niemozliwe, jak ustawiłem minimum z instrukcji, czyli 6. klik to 10 gram kawy mieliłem dosłownie ponad 30 minut :)

Offline Bartosz 86

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Styczeń 2021, 13:35:42 »
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, przede wszystkim patrząc na cena-jakość.
Uzywam codziennie do  Aeropressu i 1-2 razy w tygodniu do kawiarki 4tz.

To nie jest młynek który mi pokazał, że już nigdy nie będę szukać lepszych, tylko taki który jest w każdym aspekcie dobrze wykonany i solidny i nie czuję najmniejszej potrzeby zmiany. Trzyma się go dobrze i mieli szybko.
Co jest ważne - wcześniej z recznych uzywałem tylko Hario z ceramicznymi żarnami, więc porównanie mam lipne, ale z drugiej strony przy hario bez żadnego punktu odniesienia dosyć szybko czułem już niewygody, jak nieprzyjemne trzymanie, przesypywanie, zacinanie się żaren. Przy timemore nie czuję nic z tych rzeczy.

Z wad codziennego użytkowania przychodzą mi takie rzeczy do głowy:
- niektore drogie młynki chwalą się ze maja regulacje grubości mielenia od góry - teraz rozumiem że ułatwiłoby to sprawe bo musze wsadzac raczke, zeby "klikac"
- jak miele na kawiarke (w sensie drobniej) to kawa mi dość mocno się przykleja do okolic żaren, ale nauczylem się zeby po kręceniu od razu parę razy stuknąć w matę (albo scierke na blacie) i to w zasadzie załatwia sprawe
- też przy drobniejszym mieleniu kawa nie zawsze wypada rownomiernie z pojemniczka, w AP to nie jest problem bo wszystko wsypuje na raz, ale do kawiarkowego sitka gdzie trzeba wsypac dość dokładną ilość  - nie raz już sobie troche kawy wysypałem na około
- espresso jest naprawde niemozliwe, jak ustawiłem minimum z instrukcji, czyli 6. klik to 10 gram kawy mieliłem dosłownie ponad 30 minut :)

Dzięki za konkretną opinie - czy do kawiarki 4tz mielisz kawę za jednym razem? Czy jest jakiś margines na 6tz, czy raczej na raz 6 nie ma szans?

Offline lordlolek

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Styczeń 2021, 15:05:10 »
Dzięki za konkretną opinie - czy do kawiarki 4tz mielisz kawę za jednym razem? Czy jest jakiś margines na 6tz, czy raczej na raz 6 nie ma szans?

na raz wchodzi 20-25g, do 6tz chyba powinno byc koło 30g?
Robiłem przepisy do AP na 35g i robiłem na dwa razy, aczkolwiek drugi przemiał trwał dosłownie kilka sekund więc ja nie mialem z tym dużego problemu. Z tym, że nie robię tak codziennie i nie chciałbym wyrażać zdania czy na dłuższą metę by to irytowało czy nie.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Styczeń 2021, 11:27:31 »
Jak dasz dwie kropelki wody do ziarenek przed mieleniem to po "opukaniu" młynka będzie dużo mniej kawy przyklejonej do ścianek.

- espresso jest naprawde niemozliwe
tu się nie zgodzę, mnie na xeoleo (bliźniacza konstrukcja) udawało się zmielić pod doppio, choć trzeba było regulować dozą (w zależności od kawy). Do moki nada się idealnie (do espresso kupiłem w końcu elektryka i odpadł problem w stylu: przyszli goście, więc "ja znikam w kuchni zrobić kawę"  :lol2: ).
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2021, 11:29:45 wysłana przez szym-h »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi