Ogólnie jestem bardzo zadowolony, przede wszystkim patrząc na cena-jakość.
Uzywam codziennie do Aeropressu i 1-2 razy w tygodniu do kawiarki 4tz.
To nie jest młynek który mi pokazał, że już nigdy nie będę szukać lepszych, tylko taki który jest w każdym aspekcie dobrze wykonany i solidny i nie czuję najmniejszej potrzeby zmiany. Trzyma się go dobrze i mieli szybko.
Co jest ważne - wcześniej z recznych uzywałem tylko Hario z ceramicznymi żarnami, więc porównanie mam lipne, ale z drugiej strony przy hario bez żadnego punktu odniesienia dosyć szybko czułem już niewygody, jak nieprzyjemne trzymanie, przesypywanie, zacinanie się żaren. Przy timemore nie czuję nic z tych rzeczy.
Z wad codziennego użytkowania przychodzą mi takie rzeczy do głowy:
- niektore drogie młynki chwalą się ze maja regulacje grubości mielenia od góry - teraz rozumiem że ułatwiłoby to sprawe bo musze wsadzac raczke, zeby "klikac"
- jak miele na kawiarke (w sensie drobniej) to kawa mi dość mocno się przykleja do okolic żaren, ale nauczylem się zeby po kręceniu od razu parę razy stuknąć w matę (albo scierke na blacie) i to w zasadzie załatwia sprawe
- też przy drobniejszym mieleniu kawa nie zawsze wypada rownomiernie z pojemniczka, w AP to nie jest problem bo wszystko wsypuje na raz, ale do kawiarkowego sitka gdzie trzeba wsypac dość dokładną ilość - nie raz już sobie troche kawy wysypałem na około
- espresso jest naprawde niemozliwe, jak ustawiłem minimum z instrukcji, czyli 6. klik to 10 gram kawy mieliłem dosłownie ponad 30 minut