Autor Wątek: Ten co chce mieć Orlen lub McDonald's w domu  (Przeczytany 17914 razy)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Ten co chce mieć Orlen lub McDonald's w domu
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Grudzień 2020, 12:21:41 »
Moja żona sama się przekonała po czasie, że czarna kawa jest lepsza niż mleczna. Dobre ziarenka nie potrzebują mleka. Od dawna pija sobie Americano.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Grudzień 2020, 12:30:01 »
@Korzonek Tak jak kolega wyżej zasugerował pogadaj z Konesso.  Ja u nich kupiłem kolbę,  ale mam też automat Saeco. Do 2500 można kupić ekspres, który zrobi akceptowalną kawę,  jeśli nie będziesz tam sypał syfu z marketu. Najlepiej z palarni i na podstawie mojego doświadczenia mogę powiedzieć,  że nie warto kupować drogich bo nie wyciągniesz z nich to co najlepsze. Ja kupuję w przedziale ok. 60/kg, mam parę gatunków,  które w moim Saeco się sprawdzają znaczy dobrze smakują i podczas parzenia wychodzi crema.
Minusem np. w Saeco jest blok zaparzający znaczy jego odpowiednia konserwacja jak smarowanie i wymiana raz do roku (po 1000 kaw) oringów czy kulki szklanej jeśli taka jest w zaworze. Raz na 2 dni zawsze go płuczę pod wodą.  Dzięki temu mimo 8 lat działa i parzy w miarę dobrą kawę.
Robiłem 2mce temu rozeznanie jak chciałem wymienić obecny automat na inny mniej upierdliwy pod kątem konserwacji i z tego co wiem to Delonghi niektóre modele mają taki blok zaparzający,  który płukać trzeba,  ale nie wymaga smarowania jak w Saeco po 400 kawach, podobnie Nivona,  gdzie prowadnice są metalowe,  a nie jak w Saeco plastikowe i stąd konieczne smarowanie specjalnym smarem spożywczym.
Kolbę odradzam bo trzeba mieć dużo cieriwosci a nie tylko kawa ma znaczenie również mielenie,  tamoerowanie i parę innych rzeczy. Stąd przewaga automatu,  a jak będziesz chciał napić się dobrego gęstego espresso pójdziesz do kawiarni.

Offline Korzonek

• fizyczna
  • Ekspres: Tylko czajnik
  • Młynek: jest zwykły
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Grudzień 2020, 12:43:05 »
Jeżeli chcesz ekspres automatyczny, to zerknij na to, jak należy czyścić poszczególne modele. Zastanów się jaki zbiornik na mleko wolisz, bo jest kilka typów. Jeżeli już z grubsza stwierdzisz, że chcesz mieć np w ekspresie tylko rurkę do mleka (pobierasz wtedy mleko z zewnętrznego zbiornika) a nie jakiś wbudowany pojemnik, to zwróć uwagę jeszcze aby młynek miał jak najwięcej stopni regulacji przemiału. W tym przypadku, im więcej tym lepiej, chociaż i tak przeważnie skręca się go na minimum.
Jeżeli chodzi o zakup, to na forum jest obecny sklep konesso, może jego przedstawiciel @Michał coś Ci zaproponuje. Michał ma tu dobra renomę, pomaga dobrać sprzęty i w moim mniemaniu nie będzie próbował Ci wcisnąć byle czego. Może w gratisie dorzuci Ci jakąś kawę, albo o podpowie co wybrać w promocji. Być może wcale nie potrzebujesz ekspresu za 3tys, tylko mniej. Zależy jakiego typu kawy pijasz i ile.
No i najważniejsza rada. Nawet najlepszy i najdroższy ekspres nie zrobi dobrej kawy, gdy kupisz ją w markecie. Kawę kupuje się w palarni. Świeżą i dobrej jakości. Na forum jest trochę polecanych palarni, od tych budżetowych po te speciality. Trochę poszperać jednak będziesz musiał.

Wiesz, dlaczego na forum jest bardzo mało opisów, recenzji ekspresów automatycznych? Bo każdy wpadnie, zapyta się który kupić, coś tam kupi, ale już na forum nie wraca, więc nie ma informacji zwrotnej.
A większość forumowiczów preferuje jednak manualne metody zaparzania kawy, aby mieć wpływ na każdy czynnik w procesie parzenia kawy.
Woow dziękuje a zaskoczyła mnie Twoja wypowiedź tego się nie spodziewałem. Nie sądziłem że ważny jest fakt jak pobiera się mleko czy jaką kawę się stosuje lub grubość jej mielenia. Moje dotychczasowe życie krążyło wokół kawy DALLMAYR którą zalewam wrzątkiem i dolewam szklankę mleka 0.5% też podgrzanego w mikrofali -i taki sposób tylko znam, a w rodzinie preferujemy kawy z dodatkiem mleka. Lubie wypić kawę 2-3 razy dziennie. Ale też pracuje mam 3 dzieci i ten czas aby wykonać rytuał parzenia kawy bądź przygotowania jest bardzo ograniczony.Wybór po konsultacjach z rodziną padł dlatego na automat.
Piszesz tu o pojemnikach o które trzeba dbać jak rozumiem chodzi tu o higienę czy tak? Dużo postów przeczytałem i myślę że sama rurka którą się włoży w oddzielny pojemnik na mleko będzie najlepsza bo najprościej się ją myje. Zapytam jeszcze o co chodzi z młynkami bo nie bardzo rozumiem jaki wpływ na jakość kawy ma grubość jej zmielenia?
O sposobie czyszczenia też dużo czytałem ma to kolosalne znaczenie gdzie i jak będzie usytuowany ekspres w kuchni to jest jasne. A sklep internetowy konesso już odwiedziłem wcześniej gdyż uważam że ekspres będzie lepiej kupić w renomowanym sklepie niż sieciówce napeweno nie omieszkam poprosić o radę Pana Michała.
Wisze wam browar. Jak wielką mam niewiedze w tym temacie -szok. Nie sądziłem że kawa kupiona w sieciówce będzie gorsza od tej z palarni, myślałem że odróżnia je tylko cena.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Grudzień 2020, 12:49:17 »
Tak, chodzi o higienę - złota zasada - czysty ekspres -> smaczna kawa. Tu nie ma znaczenia czy ręczny, automat, czy kolbowy.

Jeśli chodzi o system mleka to nie jestem pewien, ale chyba najlepsza opcja to rurka włożona do kartonu z mlekiem. Taką rurkę można potem włożyć do szklanki z ciepłą wodą i płukanie masz zapewnione.

Offline Korzonek

• fizyczna
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Grudzień 2020, 12:55:47 »
Czytam Wasze posty i pierwsze co mi się rzuca, to fakt że duże znaczenie w jakości kawy, aromacie czy smaku ma sama kawa a nie to w jakim urządzeniu jest robiona. Z pierwszej rady już skorzystam będę kupował kawy z polecanych palarni. Czy zrezygnuje z mleka w kawie -nie wiem, może jak kupię dobry ekspres i do niego kawę z palarni być może. Kilka ładnych lat temu kupiłem ekspres kolbowy saeco jakiś z sieciówki, to moja żona jak ubiła kawę w kolbie nie mogła jej zakręcić a jak ubiła lekko to wychodziła jakaś słaba. I jak to jeden z kolegów wspomniał weź przekonaj kobietę.

Offline Korzonek

• fizyczna
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Grudzień 2020, 12:57:12 »
Tak, chodzi o higienę - złota zasada - czysty ekspres -> smaczna kawa. Tu nie ma znaczenia czy ręczny, automat, czy kolbowy.

Jeśli chodzi o system mleka to nie jestem pewien, ale chyba najlepsza opcja to rurka włożona do kartonu z mlekiem. Taką rurkę można potem włożyć do szklanki z ciepłą wodą i płukanie masz zapewnione.

Już rozumiem puki co część  jest już jaśniejsza.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Grudzień 2020, 13:04:22 »
Zapytam jeszcze o co chodzi z młynkami bo nie bardzo rozumiem jaki wpływ na jakość kawy ma grubość jej zmielenia?
Nie ma to aż tak dużego znaczenia dla ekspresu automatycznego. Dla kolby już zdecydowanie. Ze świeżą kawą jesteś w stanie uzyskać aromatyczne espresso i wypłukać przez parzenie z drobin kawy wszystko co najlepsze. Jeśli używasz kawy z marketu która z reguły jest stara nawet jak zmielisz bardzo drobno to i tak nic dobrego nie uzyskasz w naparze.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudzień 2020, 21:52:09 »
...pierwsze co mi się rzuca, to fakt że duże znaczenie w jakości kawy, aromacie czy smaku ma sama kawa a nie to w jakim urządzeniu jest robiona....

Być może reklamy w TV Cię przekonały, że kawa z ekspresu jest najlepsza. Tylko, że ekspres to nie magiczne pudełko, które z byle jakości ziarenek zrobi cuda. Twoja kawa będzie tylko tak dobra, jak ziarna, które użyjesz. Ekspres potrafi wyciągnąć z kawy pewne smaki, bo pomaga w tym ciśnienie, ale uwierz, że są np. zaparzacze typu dripper V60, kosztuje to 20 złociszy i zrobisz w tym pyszny kubek czarnej kawy, o ile masz młynek, aby ją zmielić :)
Z tym ekspresem, to trochę tak jak np. z piekarnikiem. To że kupisz piekarnik za 5000pln nie znaczy, że po włożeniu do niego byle mięsa zrobi wyborną pieczeń. Jeżeli masz dobre mięso, to piekarnik za 1000pln upiecze smaczniejszą potrawę, bo masz lepszy surowiec. Drogi piekarnik nic tu nie wyczaruje :)

Regulacja mielenia młynka - tu jest to ważne, bo im drobniej zmielisz, tym bardziej "treściwa" w smaku będzie kawa, ale też może się okazać, że różne kawy wymagają nieco innego mielenia. Dlatego warto mieć możliwość jego kontrolowania w więcej niż np 3 pozycje - drobny/średni/gruby

Co do systemów mlecznych i bloków zaparzania - sam zdecyduj, który sposób mycia/konserwacji jest dla ciebie najwygodniejszy. Wg mnie najlepiej chyba brać taki, gdzie pojemnik masz zewnętrzny, może być nim cokolwiek, wkładasz rurkę i zasysa mleko. Tylko i tak po zrobieniu kawy należy sam spieniacz przeczyścić. Mleko plus wysoka temperatura pary, która je spienia robi paskudne osady, które najlepiej się zmywa na bieżąco. Jeżeli tego nie robisz, pozostaje raz na parę dni skrobanie tego syfu... Poza tym, ekspres automatyczny wymaga obsługi - regularne czyszczenie wnętrza maszyny, odkamienianie tabletkami - tego nie unikniesz.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Grudzień 2020, 22:32:09 »
Wiesz, dlaczego na forum jest bardzo mało opisów, recenzji ekspresów automatycznych? Bo każdy wpadnie, zapyta się który kupić, coś tam kupi, ale już na forum nie wraca, więc nie ma informacji zwrotnej.
A większość forumowiczów preferuje jednak manualne metody zaparzania kawy, aby mieć wpływ na każdy czynnik w procesie parzenia kawy.

👍

A jak tam z żarnami stalowymi  w automatach, nie wyrzuci taki lepszej kawki niż z ceramicznymi? Czy nie powinno być to determinantą w wyborze automatu w warunkach domowych?
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2020, 22:44:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Grudzień 2020, 23:41:15 »
GostRado, pierwszy raz świadomie piłem kawę z ekspresu z żarnami stalowymi - subiektywnie kawa dużo lepsza. Ale nie wiem czy to akurat kwestia żaren.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Grudzień 2020, 07:55:55 »
Chodziło mi o to, czy żarna stalowe w korelacji z ceramicznymi  nie będą miały jakiegoś pozytywnego wpływu na smak kawy, bez względu jakiej klasy jest automat, takie in plus.
》tertium non datur《

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Grudzień 2020, 08:22:39 »
Dzięki wszystkim którzy wywołują mnie do tablicy  :uklony:
W takim budżecie spokojnie jesteś w stanie kupić ekspres, który sprosta Waszym oczekiwaniom. W pierwszej kolejności nasuwa mi się Nivona i Melitta - konstrukcyjnie bardzo podobnie zbudowane, różniące się od siebie designem i niektórymi funkcjami.
Jeśli nie zależy Ci na systemie one touch cappuccino i jesteś w stanie poświęcić kilka chwil żeby podczas robienia kawy z mlekiem stać przy ekspresie by odkręcić zawór pary i przestawić filiżankę to proponuję Nivona serii 6xx  Jeśli koniecznie musisz mieć funkcję one touch to Nivona seria 7xx

W obu seriach jest system aroma balance oraz 3 lata gwarancji, co moim zdaniem przemawia właśnie za tym wyborem.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Grudzień 2020, 11:42:27 »
Ja bym polecał koledze markę Nivona, bo jest bezawaryjna. Blok zaparzacza się wyjmuje i czyści. Mam taki ekspres od dziesięciu lat i ciągle służy, czego nie można powiedzieć o marce Saeco, znajomi tyle pieniędzy wydali na naprawy w krótkim czasie, że kupili kolejny, a Saeco był naprawdę drogi. Chodzi o to, byś nie miał problemów z awariami częstymi, bo to bardzo komplikuje życie

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudzień 2020, 14:41:28 »
Dużo też zależy od sposobu użytkowania urządzeń, niestety automaty łatwo serwują kawę, ale trzeba pamiętać o utrzymaniu ich w czystości inaczej awaria gwarantowana.

Offline Korzonek

• fizyczna
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Grudzień 2020, 18:05:01 »
Dzięki za rady wybór padł na Nivon tak jak mówicie. Teraz kwestia dogadania się z Panem Michałem który model serii 7 i jaki rodzaj kawy. A jeszcze raz zapytam odnośnie mielenia kawy o co tu chodzi drobno czy grubo czy pośrednia jakie to ma znaczenie???

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi