Autor Wątek: Lelit Anna - mielenie ziaren o różnym paleniu a zatykanie grupy  (Przeczytany 1851 razy)

Offline Bunny

• Ekspres: Lelit Anna PL41LEM
  • Młynek: Lelit Fred PL044MMT
Witam, mam taki problem z moim ekspresem, jako absolutny nowicjusz  ;) Mam Lelit Annę i młynek Lelit, od początku używałam młynka na ustawieniach fabrycznych, jakoś mielenie idealnie przypasowało do kawy Lavazza i do tej pory tylko ją piłam. Teraz po raz pierwszy kupilam inną- Bazzara (jest ciemniej palona niż Lavazza) i pojawil się problem. Kawa zaczyna lecieć po dużo dłuższym czasie niż Lavazza, bardzo wąskim strumyczkiem, prawie kroplami i wypływa jej o połowę mniej. Mam wrażenie, że z kolejnym jej robieniem zupełnie się pozatyka  :o Z Lavazzą  wszystko było super, żadnego problemu. Po ściągnięciu kolby grupa jest mocno oblepiona kawą, przy Lavazzy tak nie było.
I tu mam pytanie, czy przy każdej innej kawie powinno się regulować inaczej jej mielenie, może w zależności od jej palenia??  Czy może coś jest nie tak? Szkoda mi trochę kręcić pokrętłem bo do Lavazzy było idealnie ale przecież bez sensu być skazanym na jedną kawę  [emoji38] Czy w takim razie powinnam zmielić Bazzarę teraz grubiej? Po zmieleniu Bazarra wydaje się dużo bardziej wilgotna i bardziej rozsypuje się na boki przy mieleniu. Byłabym baedzo wdzięczna na pomoc  :)

skansen

• Gość
Odp: Lelit Anna - mielenie ziaren o różnym paleniu a zatykanie grupy
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2020, 12:02:47 »
czy przy każdej innej kawie powinno się regulować inaczej jej mielenie, może w zależności od jej palenia??  Czy może coś jest nie tak? Szkoda mi trochę kręcić pokrętłem bo do Lavazzy było idealnie
Za każdym razem trzeba zmieniać ustawienia. Nastawę do Lavazzy możesz sobie zanotować.

Czy w takim razie powinnam zmielić Bazzarę teraz grubiej?
Tak.

Zajrzyj też do wątku "pomocy on-line": https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0 .

Offline Bunny

• Ekspres: Lelit Anna PL41LEM
  • Młynek: Lelit Fred PL044MMT
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2020, 12:06:46 »
Dzięki wielkie! [emoji38] I za wątek, już czytam :)

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2020, 06:27:19 »
Nastawa to się nawet dla tej samej kawy zmienia. Bo zmieniają się warunki atmosferyczne i kawa się starzeje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi