Autor Wątek: Dylemat między dwoma - Nivona vs Melitta  (Przeczytany 31304 razy)

Offline kolezka1

Dylemat między dwoma - Nivona vs Melitta
« dnia: 26 Grudzień 2020, 17:34:22 »
Cześć wszystkim, jestem tu nowy i trafiłem bo dojrzałem do myśli kupna ekspresu do kawy. Chcę wydać około 2000 pln.
Ja najczęściej pijam cappucino, żona kawy czarne (czasami espresso), dziennie pewnie do zrobienia będą ze 3-4 kawy.
Znalazłem Nivona 756 za 2199 zł i Melitta Passione OT F53/1-101 za 1999 zł
Co o tym myślicie?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Dylemat między dwoma - Nivona vs Melitta
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2020, 17:14:40 »
Kupowałem dla rodziców automat (tylko czarne kawy). Mój wniosek: obydwie firmy są porównywalne. Po krótkiej dyskusji potwierdziłem ten wniosek z Michałem z Konesso. Nie wiem jak modele mleczne, ale Melitta wypuściła fajny model do czarnej kawy z cichym młynkiem - Melitta Purista - ten ostatecznie kupiłem. Jest bardzo fajny.

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudzień 2020, 20:48:52 »
Miałem kilkuletnie doświadczenie z automatem, który na koniec poszedł do innego zadowolonego użytkownika. To była Nivona, poza regularnym serwisem (czyszczenie, smarowanie) nic nie musiałem robić. Gdy kupowałem Nivonę, to marka nie była w Polsce znana, ale mnie przekonało to, iż był produkowany w Szwajcarii w zakładzie pod tym samym adresem, co 2x droższa Jura. Tak sobie kombinowałem, że skoro pojawiła się podmarka Jury, to jedno jest pewne - potrafią wyprodukować porządny automat, który sprawdzi się w domu. Mam w rodzinie jeszcze jednego użytkownika Nivony, który używał go ponad 10 lat (i ostatnio wymienił na nowy model Nivony).

Offline AZOG_PL

• Ekspres: Jura ENA 8
  • Młynek: METALLISK
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2021, 14:48:06 »
Witam,

Z tą Nivoną nie do końca się zgodzę, nie jestem pewien że jest to podmarka Jury, przynajmniej nie wynika to z informacji od producenta. A skąd informacja że Nivona produkuje w Szwajcarii?

Offline wielkik

• Ekspres: Gaggia Classic 2019/Gaggia Baby Twin 2010
  • Młynek: Saeco M50
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Styczeń 2021, 20:17:53 »
Nivona to nie jest "podmarka" Jury, tylko obydwie marki są produkowane w tej samej fabryce, a przynajmniej swojego czasu były. Czy tak jest nadal to do końca nie wiem bo nie śledzę tego aż tak dociekliwie.
Tutaj można więcej przeczytać: https://en.wikipedia.org/wiki/Eugster/Frismag
Akurat pod powyższym linkiem nie ma wymienionej Nivony ale śmiało można znaleźć informacje to potwierdzające w internecie, nie będę zaśmiecał linkami.
Co ciekawe Eugster/Frismag od jakiegoś czasu ma część produkcji w Chinach. Niestety nie wiemy czy jakieś modele ekspresów są tam produkowane.

Offline AZOG_PL

• Ekspres: Jura ENA 8
  • Młynek: METALLISK
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Styczeń 2021, 10:41:52 »
Tak to jasne, ale że w tej samej fabryce to nie znaczy, że są podmarki itd. to już daleko idąca interpretacja.

Kiedyś widziałem, ale to na innym forum że po kodzie urządzenia ktoś rozbierał pochodzenie itd.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2021, 17:21:53 »
Nivona to nie jest "podmarka" Jury, tylko obydwie marki są produkowane w tej samej fabryce

To, że produkowane w tej samej fabryce nie ma żadnego znaczenia. Ekspresy Jury maja inne podzespoły niż Nivona. Nivona opiera się na tym samym  bloku zaparzającym i termobloku co ekspresy Saeco, Melitta, Siemens. Różnią się młynkami, obudowami oraz wbudowanymi programami sterującymi parzeniem speciałów kawowych.

Offline mugen

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Styczeń 2021, 12:50:32 »
Ostatnio kupiłem Nivone 756 i jestem bardzo zadowolony. Łatwość obsługi, samoczyszczenie, płukanie wężyka spieniacza. Do tego bardzo dobre kawy mleczne i czarne. Moim zdaniem z tej pułki cenowej jeden z lepszych wyborów.
Pozdrawiam

Offline Nikopol Mężczyzna

• Ekspres: V60, Phin, AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona 130
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Styczeń 2021, 19:40:23 »
Idealnie byłoby, gdyby powstał ekspres łączący dwie komory na kawę z melitty oraz aroma balance z Nivony.

Nivony od serii 6 w górę mają aroma balance - kawa może być zaparzona w trochę inny sposób (pompa pracuje inaczej) co daje 3 różne wrażenia smakowe - bardziej owocowo kwasowy, zrównoważony, albo intensywny. Jest to rzecz która naprawdę działa.

Melitta - większość modeli, poza tymi najprostszymi ma już podwójną komorę na ziarno - kupujesz dwie różne kawy, jedną sypiesz tu drugą tam i co kto lubi - wybierasz przestawiając wajchę, albo w wyższych modelach elektronicznie.

Mam Nivonę bo trafiłem w znajomym sklepie powystawową 680. Gdybym miał dziś wybrać wciąż nie wiem co bym wolał... Brakuje mi tego, żeby żona miała swoje ziarno w jednej komorze, ja swoje w drugiej... ale... gdybym wybrał Melittę brakowałoby mi tego, że tę samą kawę mogę zaparzyć na 3 różne sposoby. W sklepie w którym kupowałem jest showroom, próbowałem tej samej kawy i z Melitty i z Jury i z Nivony. Nivona i Melitta dawały podobne efekty smakowe (na zbliżonych ustawieniach), Jura była zauważalnie inna (smaczniejsza), ale nie na tyle by do niej dopłacać. Zastanów się też jakie ziarno będziesz kupował, jeśli nie chcesz bawić się w lepsze ziarenka po 80-150/kg tylko zostać przy 30-50/kg to wtedy nie ma co zdziwiać z ekspresem tylko brać co tańsze, bo on magicznie kawy nie poprawi :)

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Luty 2021, 19:47:05 »
Jura była zauważalnie inna (smaczniejsza)

Jaka była to Jura? Degustowana kawa to było espresso, czy "duża"?

Offline Nikopol Mężczyzna

• Ekspres: V60, Phin, AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona 130
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Luty 2021, 01:27:57 »
Hej, jesteś chyba z Krakowa, więc mam nadzieję, że nie pogwałcę regulaminu podając nazwę salonu - jest to sklep z ekspresami oraz filtrami do wody wszelkiej maści na Kościuszki 28 - Aquasolution.
Kaw próbowałem z Nivony serii 7, Melitty CI które mają grupę zaparzającą 14g oraz Jury z 16g grupą, chyyyba to był model Z6. Napój to było "espresso", ziarno to jakiś blend Melitty - nie mogę jej znaleźć w necie. Istotne dla testu jest to, że ekspresy miały tę samą wodę i to samo ziarno. Owszem, maszyny z różnych półek cenowych ale śmiem domniemywać, że jura e6 czy e8 mają sam zaparzacz taki sam jak z6 - mogę się mylić. U Przyjaciół Kawy też piłem "szociki" z Jury e6 i  Nivony 7, niestety z różnych ziaren, niemniej jednak, najbardziej syropowaty i choć trochę zbliżony do prawdziwego wzorca była kawa z Jury - u mnie jednak, biorąc pod uwagę dostępność powystawowej 680ki za 1,7k pln zwyciężyła cebula i wybrałem to, co tańsze, a w smaku nie aż tak gorsze.

Kupiłem automat, bo nie było zgody na kolbę i młyn. Szczerze... nie żałuję. Wciąż marzę o kolbie, kiedyś może się uda, ale w zabiegany poranek, gdy brakuje czasu na wszystko automat to zbawienie, a sam napar nie jest taki zły jak to było kiedyś. A wiem "jak to było kiedyś", bo w pracy mamy staruśkiego Saeco Royal chyba z 2002r i dziś, gdy wyrobiłem sobie podniebienie na przelewach, gdy mam w domu "nowoczesny" automat, to kawa z royala smakuje jak woda z tacki ociekowej.

W Nivonie, dla mnie, dobre są napary do 120ml. Wsypuję czasem nawet kawy jasno palone i różnica z przelewem jest taka, że tutaj z 14g mam 120ml uzysku naparu, w przelewie z 14 gram zrobię 230ml. Nuty smakowe w zależności od wybranego profilu zaparzania są wyczuwalne, lekko złagodzone i zaokrąglone, ale są jak w naprawdę poprawnie wykonanym V60 - tylko uzysk mniejszy.

W odwiecznej wojnie automat czy kolba zajmuję stanowisko - to zupełnie różne urządzenia. Tak jak nie można powiedzieć, że lepszy jest V60, Chemex czy La Marzocco - wszystko robi kawę, ale każdy inną, bo jak wiemy na tym Forum, kawa to nie jest po prostu czarna smoła która ma sponiewierać ;)

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Luty 2021, 08:06:44 »
Hej, jesteś chyba z Krakowa, więc mam nadzieję, że nie pogwałcę regulaminu podając nazwę salonu

Nie jestem, ale mam bardzo blisko, Kościuszki to mój wjazd na Kraków ;). Kurde. W życiu tam nie widziałem żadnego salonu o jakim piszesz :D. PRzekonany jestem, że nawet szyldu nie ma żadnego ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi