Autor Wątek: Kawiarka – co robię źle?  (Przeczytany 15237 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Kawiarka – co robię źle?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudzień 2020, 15:31:32 »
@Saul_Goodman Filtr na pewno daje czystszy napar, ale tworzy też dodatkowy opór. Jeśli woda chce uciekać awaryjnie tzn, że dalej jest zbyt wysokie ciśnienie no chyba że coś z kawiarką nie tak. U mnie w trzy razy mniejszej moce 3tz na 150 ml wody, mielę na grubość soli. Tzn dość drobno, ale każda cząsteczka jest oddzielnie i się nie zbryla. Trąc między palcami przemiał jest wyraźnie chropowaty, nie miękkawy jak przy przemiale do espresso, czy pudrowo-mączny jak przy mieleniu do tygielka. U Ciebie zapewne trzeba mielić grubiej, bardziej w stronę cukru kryształu.

@Shonsu wcześniej pisał o 450 ml.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudzień 2020, 15:33:51 »
Brzmi jakby produkowało Ci się za duże ciśnienie które nie może ujść górą, więc ucieka zaworem bezpieczeństwa (który po to tam jest). Fontanna się tworzy bo zbyt duże ciśnienie niszczy ułożoną kawę, robi kanały, kawa z tego nigdy nie będzie dobra. Twoim priorytetem powinno być doprowadzenie do tego żeby żadna kropla się nie pojawiała, a ekstrakcja przebiegała spokojnie, wtedy będziesz mógł myśleć jak polepszać smak kawy.

Osobiście, dalej zwiększałbym grubość mielenia, tak o 2 kliki na parzenie, aż będzie dobrze, lub przedobrzysz i kawa będzie gwałtownie przelatywać, ale będzie wyraźnie "niedorobiona", jaśniejszy kolor, kwaśny, lurowaty smak - czyli woda zbyt łatwo przechodzi przez kawę nie wyciągając z niej wystarczająco smaku, wtedy zejdziesz o klika.

Pamiętaj żeby nie ubijać kawy, tylko wyrównywać.

Offline Shonsu Mężczyzna

• Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Grudzień 2020, 16:46:00 »
@Shonsu wcześniej pisał o 450 ml.

Jeśli tyle wlewa to gdy na wyjściu ma kubek 300-350 ml to chyba jest ok.
Do swojej 6 tz wlewam jakieś 330 ml a uzysku mam 180-190 ml.
@Saul_Goodman jak dla mnie możesz spróbować zmielic jak do dripa bez filtra od aeropressa. I potem przy następnych próbach mielić coraz drobniej.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2020, 16:50:12 wysłana przez Shonsu »

Offline Saul_Goodman

• Ekspres: AeroPress, Tchibo Cafissimo Mini
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Grudzień 2020, 13:27:31 »
Dzięki wielkie wszystkim za rady! Na razie wróciłem do drobniejszego mielenia, czyli 12 klik (zamiast 15) i wlałem nieco mniej wody, niż dokładnie pod zawór. Nic nie przeciekało, kawa szła wolno i równo, dopiero gdy zrobiła się jasna, zaczęła lecieć fontanną. Także wygląda na to, że wcześniej jednak była zmielona za grubo, a poza tym lanie wody pod sam zawór powodowało problemy z ciśnieniem.
Dziś nie ważyłem, ile wyszło kawy, ale sądzę, że około 200-220 g. Już chyba nic nie da się poprawić w kwestii wynikowej ilości kawy. Także jakbym nie zaklinał rzeczywistości, te 9 tz to raczej ilość wody, która wejdzie do dolnego zbiornika (450 ml), a nie rzeczywista ilość kawy, którą uzyskam. Chyba, że będę parzył kawę do samego końca, ale to wtedy nie będzie kawa, tylko lura.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudzień 2020, 18:07:01 »
Fajnie że sobie poradziłeś!
1 Tz to mniej więcej pojemność jednego włoskiego espresso, czyli 30-35 ml, i jak najbardziej chodzi o uzysk, nie wodę w dolnym zbiorniku, czyli powinienes miec koło 270 uzysku.

Offline Saul_Goodman

• Ekspres: AeroPress, Tchibo Cafissimo Mini
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Styczeń 2021, 18:51:59 »
Powiem Wam, że jednak chyba nie lubię kawiarki. Kawę z AeroPressu trudno było zepsuć i w większości przypadków wychodziły mi powtarzalne rezultaty. Kawiarka tymczasem to u mnie loteria. Zmieniłem kawę na inną i nagle się okazało, że dotychczasowy sposób parzenia zupełnie się nie sprawdza – kawa ledwo leciała. Zmieniłem więc mielenie na grubsze, to niby było lepiej, ale znowu zacząłem mieć problem z wodą wypływającą z okolic uszczelki + zaworem bezpieczeństwa uciekała para. Podsumowując, jest z tym więcej męczenia się, niż z AeroPressem i moim zdaniem trudniej uzyskać smaczną kawę. Nie wiem, czy robienie kilku kaw na raz jest warte takiego bawienia się z kawiarką.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Styczeń 2021, 19:01:49 »
Moim zdaniem dalej za drobno mielisz. W kawiarce jest kilka razy wyższe ciśnienie niż w Aero, więc przemiał ma dużo większe znaczenie. No chyba, że coś nie tak z młynkiem albo kawiarką.  Jednak zgadzam się, że aeropress jest lepszym narzędziem prawie pod każdym względem. Dlatego zrezygnowałem z moki na rzecz AP. :)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Styczeń 2021, 00:49:14 »
Nie chce zakładać nowego tematu więc napisze tutaj.
Ile powinna trwać ekstrakcja w kawiarce? 30 sekund? Do tej pory ustawiałem młynek na najdrobniejsze mielenie i po prostu czekałem aż kawa przestanie wypływać. Jednak lektura tego forum skłoniła mnie do refleksji. Jeżeli ekstrakcja ma trwać 30s to czy mam ustawić młynek na taka grubość mielenia, że po 30s zostanie zużyta większość wody? Wiadomo że niegdyś całej wody się nie wykorzysta ale czy jest jakiś przelicznik ilości wlanej wody i wysypanej kawy do gotowego naparu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Słowian

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Styczeń 2021, 09:15:08 »
@Pabloo, generalnie kawiarka powinna robić tyle naparu na ile została zaprojektowana. Woda do zaworka, kawa na równo z rantem sitka i o ile czegoś się nie sknoci np. ubita kawa, za drobno zmielona, zbyt duża moc palnika/gwałtowna ekstrakcja itp. to ilość naparu zawsze powinna wyjść zbliżona. Wyjątkiem są reduktory do kawiarek czyli mniejsze sitka dzięki którym w dużej kawiarce można zaparzyć mniejszą porcję kawy.
U mnie działają dwie kawiarki, w zależności od potrzeb. Nigdy nie sprawdzałem czasu ekstrakcji, zawsze robię max jaki może wyjść z danej kawiarki.
Zachęcam do lektury jeszcze jednego tematu o kawiarkach który zawiera mnóstwo przydatnych informacji:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=107.0
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2021, 09:26:11 wysłana przez Słowian »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Styczeń 2021, 13:20:43 »
Ile powinna trwać ekstrakcja w kawiarce?
Tyle żeby kawa Ci smakowała. Różne są kawy i różnie mielone, różne są kawiarki. Najważniejsze żeby osoba pijąca kawę byłą zadowolona.

jest jakiś przelicznik ilości wlanej wody i wysypanej kawy do gotowego naparu?
Tak, naparu powinno być ponad połowę ilości wody wlanej do zbiornika, na ogół jest to przedział od ok. 2/3 do 3/4. Część zabiera kawa, część zostaje w zbiorniczku.

Offline WaAaFeL

• Ekspres: Aeropress, kawiarka Bialetti 3tz, Hario v60-02, FP, Kalita, GABI
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Styczeń 2021, 18:57:22 »
Moim zdaniem jeśli jakiekolwiek krople się pojawiają na łączeniu to szkoda użerania się tylko trzeba po prostu kupić nową kawiarkę. Nie jest to drogi sprzet więc nie ma co oszczędzać bo potem są takie nieprzyjemności. Kolega co by niemalze nie robił to ma krople na łączeniu czyli nieszczelna kawiarka. A bez szczelności dobrej kawy w kawiarce nie zrobisz.

Offline adorin

• Ekspres: Rancilio Silvia 2014
  • Młynek: Quamar T80 2013
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Styczeń 2021, 20:34:25 »
Może szczelność - może przez za słabe dokręcenie?
Jesli para może ujść bokiem, to nie przepompowuje Ci całej wody. Sprawdź sumę wody  w kubku i w zbiorniczku kawiarki po parzeniu.
Różnica to to, co Ci uciekło :)
Miałem ten sam problem w pośledniej kawiarce nierdzewnej. Muszę ją zawsze mocniej dokręcić - inaczej para ucieka przez gwint.

PS.  Moja kawiarka udaje Bialetti. Dziś kupiłbym po prostu Bialetti, a nie oszczędzał 50 zł, ale wtedy nie wiedziałem, czy mi się spodoba kawa z kawiarki.
PS2. Kupiłbym trochę większą kawiarkę, tak, żeby mi wypełniała kubek do picia kawy w aucie - 300ml?
PS3.  Nie kupiłem kawiarki aluminiowej, bo kwasy z kawy reagują z aluminium, i potem się to pije, i dostarcza do organizmu szkodliwego aluminium.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Styczeń 2021, 18:02:06 »
...
PS2. Kupiłbym trochę większą kawiarkę, tak, żeby mi wypełniała kubek do picia kawy w aucie - 300ml?
...

Ale żeby zrobić tyle, będziesz potrzebował ogromną kawiarkę zasypaną wielką ilością kawy. Żeby się nie skończyło, że od kofeiny ostatni kilometr będziesz pchał to auto ;)
Lepiej patrzeć się na ilość wsypywanej kawy i ewentualnie rozcieńczyć w kubku albo może lepiej wybrać inne metody, dripa czy żeby nie bawić się w polewanie np clever czy choćby french press.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi