Autor Wątek: Kawiarka – co robię źle?  (Przeczytany 15231 razy)

Offline Saul_Goodman

• Ekspres: AeroPress, Tchibo Cafissimo Mini
Kawiarka – co robię źle?
« dnia: 25 Grudzień 2020, 19:55:30 »
Cześć!

Pozwolę sobie zacząć wątek, ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Od kilku godzin jestem posiadaczem kawiarki aluminiowej Kamille – pojemność 450 ml. Zrobiłem w niej kawę i... chyba musiałem zrobić ją źle, bo kawy wyszło bardzo mało, tj. około pół kubka (ok. 180 ml). Cały proces opisuję poniżej: czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co robię źle?

1. Zagrzałem wodę w czajniku.
2. Zmieliłem niecałe 30 g kawy (Xeoleo 45, 12 klików), bo mniej więcej tyle wchodzi do zbiorniczka, żeby było ok. 0,5 - 1 cm od krawędzi. Kawy nie ubijałem, tylko wyrównałem, uderzając o bok zbiorniczka.
3. Zwilżyłem filtr do Aeropressu i przykleiłem do sitka w górnej części kawiarki.
4. Wlałem gorącą wodę do dolnej części, pod zawór bezpieczeństwa, włożyłem zbiorniczek z kawą, zakręciłem kawiarkę, wstawiłem na gaz.
5. Po krótkiej chwili kawa zaczęła wypływać ładnym, równym strumieniem. Kiedy kolor naparu zaczął być bardzo jasny, zdjąłem kawiarkę z palnika i przelałem dolną część zimną wodą z kranu, żeby zakończyć ekstrakcję – widzę, że w większości miejsc tak radzą, żeby kawa nie był przeparzona.

Efekt: całkiem spoko kawa, ale bardzo mocna (czego się spodziewałem) i mało (czego się nie spodziewałem). Dolny zbiorniczek został wypełniony wodą w około połowie. Co robię nie tak?

I jeszcze jedno: tuż przed tym, jak kawa zaczyna wypływać, z okolicy skręcenia dwóch części kawiarki wycieka kilka kropel wody. To normalne?
Z góry dzięki za pomoc! :)

Offline Shonsu Mężczyzna

• Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
Odp: Kawiarka – co robię źle?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudzień 2020, 20:06:32 »
Przy moim pierwszym razie tak samo wyszło sporo mniej naparu,ale widać było że tak jakby się zatkało i nie miało siły przelewać. Problemem była zbyt drobno zmielona kawa. Jednak wydaje mi się że oprócz tego, to za mało kawy do sitka sypiesz, ja sypię prawie na równi z krawędzią sitka. Krawędz sitka ma być czysta bez okruchów kawy bo przy skręceniu może przez nie przeciekać.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudzień 2020, 20:16:14 »
Cześć,
Też obstawiam zbyt drobne zmielenie.
Nigdzie nie powinno być kropel, wszystko powinno wypływać do górnego zbiornika. Możliwe że przez zbyt drobne mielenie ciśnienie szukało każdego możliwego ujścia. Jeśli po grubszym zmieleniu ciągle będzie przeciekać to kawiarka jest niedokręcona, lub jest jakaś wadliwa uszczelka.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudzień 2020, 20:17:43 »
I jeszcze jedno: tuż przed tym, jak kawa zaczyna wypływać, z okolicy skręcenia dwóch części kawiarki wycieka kilka kropel wody. To normalne?
Za słabo skręciłeś kawiarkę albo za drobno zmieliłeś. Oamiętaj że filtr od AP daje dodatkowy opór i przemiał przy używaniu go w moce musi być nieco grubszy niż standardowo. Stąd też może być mała ilość naparu. Podejrzewam jednak, że grubość przemiału zbyt mała. Spróbuj zmielić grubiej. Jeśli chodzi o ilość kawy w sitku to chyba 5 mm luzu wystarczy, zobacz po odkreceniu czy sitko się lekko odbija. Naparu powinno wyjść przynajmniej 2/3 tyle co wody, którą wlałeś do zbiornika na dole czyli jakieś 300 g z hakiem. Część zabiera kawa nasiąkając, część zostaje w zbiorniczku.

« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2020, 20:20:14 wysłana przez krystians »

Offline Saul_Goodman

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudzień 2020, 21:26:55 »
Dzięki za odpowiedź! Jutro spróbuję z grubszym o 3 kliki zmieleniem i postaram się dokręcić mocniej. Dam znać, czy to pomoże. A z odstawianiem przy zmianie koloru na jasny i polewaniem zimną wodą też tak robicie? Czy czekacie dłużej, aż zacznie puszczać bąbelki powietrza?
I czy takie nagłe ochładzanie nie ma złego wpływu na aluminium?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudzień 2020, 22:16:42 »
Tak na prawdę to zależy od upodobań i zaparzanej kawy. Niektóre kawy lepiej gdy się szybko przerwie (przeważnie ciemniej palone), niektóre można zdjąć spokojnie gdy zaczynają się pienić i pozwolić żeby wypłynęło co ma wypłynąć. Musisz spróbować i zobaczyć co bardziej odpowiada Twoim gustom smakowym.

Offline Saul_Goodman

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudzień 2020, 13:17:04 »
Ok, dziś zrobiłem parzenie na większej ilości ziaren (prawie do pełna), mielone grubiej (15 klik zamiast 12). Dokręciłem najmocniej, jak potrafiłem. Wyszło chyba gorzej niż ostatnio: z zaworka bezpieczeństwa przez chwilę, tuż przed pojawieniem się kawy, leciała para. Z okolic dokręcenia, jak wcześniej, wypływały pojedyncze krople wody. Kawa na początku przepływała spokojnie, spływając po tym lejku, ale w pewnym momencie zaczęła przelewać się gwałtownie, tworząc małą fontannę. Wyłączyłem znowu w chwili pojawienia się bardzo jasnej barwy płynu. Całego naparu wyszło 145 g, czyli znacznie mniej niż deklarowane 450 ml.

Help, please!

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudzień 2020, 13:49:26 »
Odpuść dodawanie filtra, może utrudnia dokręcenie i ekstrakcję.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudzień 2020, 14:12:41 »
Być może za duży gaz i rozerwało ciastko, i stąd ta fontanna. Poza tym 1 cm poniżej krawędzi, to nie za mało kawy? Ja zawsze sypię na równo.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2020, 14:16:10 wysłana przez pietro »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudzień 2020, 16:42:55 »
(prawie do pełna), mielone grubiej (15 klik zamiast 12). Dokręciłem najmocniej, jak potrafiłem. Wyszło chyba gorzej niż ostatnio:
Już wczęśniej było za drobno, więc powinieneś grubość zwiększyć już dla tamtej dozy. Przy większej dozie powinieneś jeszcze grubiej mielić, bo więcej kawy stawia większy opór. Jeśli jest mocno dokręcone i z gwintu leci woda, to najprawdopodobniej odpowiedzialny jest za to filtr od ap.

Offline dopeman

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudzień 2020, 20:04:20 »
U mnie z małej kawiarki (ok 12-13 g kawy) wychodzi 40-60 g naparu. To takie 1:4 / 1:5. To wychodzi mi że u Ciebie powinno być 120-150 g. Spróbuj zasypać sitko ziarnami to wtedy dowiesz się jaki jest maksymalny wsad, ja tak robię. Zmiel tą maksymalną objętość ziaren i spróbuj na początek tak zrobić żeby od pierwszej kropli licząc po 25-30 sekundach przerwać zaparzanie w misce zimnej wody. I tak dobierz przemiał żeby był uzysk 1:4/1:5 w zadanym czasie. Ogień duży do średnicy kawiarki - ma być szybko. Odkąd tak zacząłem robić to pokochałem kawiarkę na nowo. Oczywiście z małą jest łatwiej. I moim zdaniem smaczniej. Jak to pomoże to później eksperymentuj do woli. To powyżej to dobra baza.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Grudzień 2020, 20:12:15 »
licząc po 25-30 sekundach przerwać zaparzanie w misce
O ile w Twojej małej kawiarce, to może się sprawdzać, to trochę wątpię, aby to był uniwersalny przepis.  Szczególnie w takiej 9tz jak ma autor wątku.

U mnie z małej kawiarki (ok 12-13 g kawy) wychodzi 40-60 g naparu. To takie 1:4 / 1:5. To wychodzi mi że u Ciebie powinno być 120-150 g

Ilość naparu w głównej mierze zależy od ilości wody. Kawa tylko zabiera jej część.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2020, 20:56:28 wysłana przez krystians »

Offline dopeman

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudzień 2020, 22:40:47 »

Wydaje mi się że swego czasu to był popularny sposób. W każdym razie to nie mój pomysł. Jak dłuższy czas to zwykle jest przeparzone i gorzkie, podobnie jak espresso. W moim wypadku takie podejście do kawiarki było ostatnim gwoździem do trumny dla kobyłki z E61, póki miałem to w porównaniach uznałem że mam bardzo smaczną i zbliżoną smakiem alternatywę dla espresso, prostszą i bardziej powtarzalną. Ekspres sprzedałem kawiarka ciągle w użyciu :)
Jestem pewien że w dużej też przyniosło to zmiany na plus. Choć nie tak spektakularne. Jak jeszcze mam dużą kawiarkę to sprawdzę i napiszę.

Offline Saul_Goodman

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Grudzień 2020, 15:18:00 »
Ok, jestem po kolejnym zaparzaniu, bez filtra do AeroPressu – reszta została taka sama. Tym razem lepiej, ale wciąż nie tak, jak być powinno. Kawy wypłynęło zdecydowanie więcej (mniej więcej jeden pełny kubek), też dłużej pozwoliłem jej wypływać. Kropla pojawiła się jedna, w okolicy zaworu bezpieczeństwa. Natomiast praktycznie od początku kawa nie wypływała równo, a strzelała na wszystkie strony, chociaż specjalnie trochę zmniejszyłem gaz w porównaniu do poprzedniego parzenia. Co tym razem nie tak?
W smaku niestety wyszła gorsza niż poprzednie, tzn. bardziej gorzka i "mułowata" – jakby filtr z Aeropressu dawał bardziej klarowny napar.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2020, 15:28:54 wysłana przez Saul_Goodman »

Offline Shonsu Mężczyzna

• Ekspres: AP, V60
  • Młynek: Kinu M47 Simplicity
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Grudzień 2020, 15:29:21 »
Może za duży ogień/moc palnika? ja ustawiam na 3/4 mocy na indukcji i leci wolno małym i tylko pod koniec buzuje. Pamiętaj też że napar z kawiarki jest bardzo skondensowany, mocny i tak jak napisałeś mulisty. Ja rozrzedzam wodą ;) bo lubię "duże" kawy.
Mierzyłeś ile wody pod zawór wchodzi?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi