Autor Wątek: Expobar Brewtus 4 (IV) PID czy coś innego w okolicach 5,5k PLN?  (Przeczytany 6538 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Expobar Brewtus 4 (IV) PID czy coś innego w okolicach 5,5k PLN?
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Grudzień 2020, 10:58:06 »
Moim zdaniem mylicie się z tą temperaturą tak w przypadku HX jak i w przypadku DB. Przynajmniej w przypadku próbowania tej samej kawy w krótkim czasie po zmianie temperatury na niższą. W przypadku ekspresu HX jeśli jest PID to reguluje on temperaturę w bojlerze. Nie przekłada się to na taką samą zmianę temperatury ekstrakcji kawy. W przypadku ekspresu DB pytanie brzmi ile czasu trzeba czekać / ile wody spuścić aby w zamkniętej przestrzeni, najczęściej mosiężnego bojlera temperatura wody spadła np. z 96 st. C do 92 st. C. W tym kontekście wcale nie dziwiłbym się, że ludzie nie wyczuwają różnicy w smaku kawy po jej zmianie. Dochodzi jeszcze czynnik czasu. Różnicę w smaku dużo łatwiej jest wyłapać jeśli kawę wypijamy w krótkim czasie - jedną filiżankę przy zadanej temperaturze 96 st. C a drugą filiżankę po np. 2 minutach przy temperaturze 92 st. C. Czy ekspres z HX lub DB da taką możliwość ? Nie sądzę. Z naszych doświadczeń wynika, że jedynie termoblok w którym mieści się raptem 12 ml wody daje taką możliwość. I jest to rzeczywiste zaparzanie kawy w zmienionej temperaturze. Jest to od razu odczuwalne. Przekonał się o tym nie tylko @MajkJaro ale także wiele innych osób próbujących u nas kaw z DREAM PID, UNO PID lub DUO PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Grudzień 2020, 11:41:20 »
Wiesz, ja też już byłem w ogródku, witałem się z gąską. Już miałem podjętą decyzję o zakupie porządnego HXa. Ale tak jeszcze się przespałem kolejne dni/tygodnie i wyszło mi na to, że chyba szkoda czasu na testy, naukę, kolejne ryzyko dodatkowej zmiennej, na którą mam mały wpływ. Dlatego zacząłem myśleć o Dual Boiler. A że to kolejne 3 kPln, to jestem ciągle na moim prostym, podstawowym jednoboilerowcu. Ok, na nim też robię poprawne espresso (czasem zajebiste, czasem "tylko" poprawne), ale chcę sobie ułatwić życie, a nie kupić kolejny gadżet, na którym będę robił doktorat. DB eliminuje mi jedną zmienną - temperaturę. O jeden parametr mniej do zmartwienia :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Grudzień 2020, 12:01:21 »
Moim zdaniem mylicie się z tą temperaturą tak w przypadku HX jak i w przypadku DB. Przynajmniej w przypadku próbowania tej samej kawy w krótkim czasie po zmianie temperatury na niższą. W przypadku ekspresu HX jeśli jest PID to reguluje on temperaturę w bojlerze. Nie przekłada się to na taką samą zmianę temperatury ekstrakcji kawy. W przypadku ekspresu DB pytanie brzmi ile czasu trzeba czekać / ile wody spuścić aby w zamkniętej przestrzeni, najczęściej mosiężnego bojlera temperatura wody spadła np. z 96 st. C do 92 st. C. W tym kontekście wcale nie dziwiłbym się, że ludzie nie wyczuwają różnicy w smaku kawy po jej zmianie. Dochodzi jeszcze czynnik czasu. Różnicę w smaku dużo łatwiej jest wyłapać jeśli kawę wypijamy w krótkim czasie - jedną filiżankę przy zadanej temperaturze 96 st. C a drugą filiżankę po np. 2 minutach przy temperaturze 92 st. C. Czy ekspres z HX lub DB da taką możliwość ? Nie sądzę. Z naszych doświadczeń wynika, że jedynie termoblok w którym mieści się raptem 12 ml wody daje taką możliwość. I jest to rzeczywiste zaparzanie kawy w zmienionej temperaturze. Jest to od razu odczuwalne. Przekonał się o tym nie tylko @MajkJaro ale także wiele innych osób próbujących u nas kaw z DREAM PID, UNO PID lub DUO PID.
Na taką odpowiedź czekałem, dzięki Janusz. To podstawowa kwestia, bo jak widać nic się w tak oczywisty sposób nie odbywa - zawsze pozostaje kwestia bezwładności układu z ciepłą wodą.

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Grudzień 2020, 12:04:47 »
Moim zdaniem

Tylko że dyskusja jest w sprawie nie temperatur ekstrakcji w funkcji smaku, tylko wyboru HX vs DB. Poruszyłem argument wyższości DB jako urządzeniu z większą precyzją i stabilnością (znanej) temperatury. Kwestie zmian temperatur i odczuć w smaku po ich zmianie zostawmy dla innych wątków.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Grudzień 2020, 12:05:22 »
Wiesz, ja też już byłem w ogródku, witałem się z gąską. Już miałem podjętą decyzję o zakupie porządnego HXa. Ale tak jeszcze się przespałem kolejne dni/tygodnie i wyszło mi na to, że chyba szkoda czasu na testy, naukę, kolejne ryzyko dodatkowej zmiennej, na którą mam mały wpływ. Dlatego zacząłem myśleć o Dual Boiler. A że to kolejne 3 kPln, to jestem ciągle na moim prostym, podstawowym jednoboilerowcu. Ok, na nim też robię poprawne espresso (czasem zajebiste, czasem "tylko" poprawne), ale chcę sobie ułatwić życie, a nie kupić kolejny gadżet, na którym będę robił doktorat. DB eliminuje mi jedną zmienną - temperaturę. O jeden parametr mniej do zmartwienia :)
Tylko za długo się nią zastanawiaj, bo bo z 3 tys. zrobi ci się 5 😉- ten Expobar z linka ma naprawdę dobrą cenę. W kwestii HX czy DB to finalnie nie chodzi o kwestie smaku ? To jest chyba podstawowe kryterium wyboru kolby, a nie jego budowa.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2020, 12:09:04 wysłana przez fill »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Grudzień 2020, 12:07:53 »
Tego Expobara za chwilę nigdzie już nie będzie, bo pod tą marką nie będą już produkowane ekspresy... A nowy model raczej będzie kosztował dużo powyżej 3500zł...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi