Autor Wątek: ekspres bez bolierów, do 3-4kpln  (Przeczytany 3380 razy)

Offline rajan

ekspres bez bolierów, do 3-4kpln
« dnia: 25 Listopad 2020, 15:25:13 »
Planuje zakupić ekspres, który zastąpi dziadostwo, które mam obecnie: Saeco Poemia.

Po lekturze forum człowiek niestety bardziej głupieje nic być mądrzejszym. Jeżeli dobrze rozumiem, część ekspresów ma bojlery, w których grzeje się woda. Ich "problemem" w moim przypadku jest długi czas schładzania, po przygotowywaniu pary do spieniania mleka. Zazwyczaj robię cappuccino żonie, a potem sobie cappuccino lub espresso. Zależy mi, żeby czas przygotowywania napojów nie był długi (10 minut?). W takim razie mój wybór to ekspres z termoblokiem - prawidłowo? Zwracam się ku Ascaso Dream PID. Czy dobrze kombinuję? Czy jest coś porównywalnego (funkcjonalnie i cenowo)? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: ekspres bez bolierów, do 3-4kpln
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2020, 18:08:34 »
Opisany problem występuje w przypadku ekspresów z 1 bojlerem - którego używasz to parzenia kawy oraz do generowania pary (różne temperatury)

Problem eliminują:
  • ekspresy dwubojlerowe - od 4500pln
  • ekspresy HX - polecany na forum w Twoim budżecie jest Oscar
  • ekspresy z termoblokiem jak Ascaso

Wybór większy niż miałeś nadzieję ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopad 2020, 18:22:10 »
Ascaso Dream PID
Nie, musisz mieć wersję z dwoma termoblokami, któryś z serii DUO jeżeli szukasz z Ascaso.

Ale przyjrzyj się Oscarowi.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopad 2020, 18:52:01 »
Przy tak robionych kawach nie musisz mieć ani dwóch termobloków ani dwóch bojlerów ani też ekspresu z wymiennikiem ciepła HX (jak Oscar). W zupełności wystarczy jeden termoblok. Nagrzewanie jest bardzo szybkie - jak będziesz robił spust wody to 10 minut. Przejście na parę to kwestia 40 sekund. Schłodzenie po spienianiu to kwestia przelania jednego kubka wody przez dyszę pary. Do tego bardzo szybka reakcja układu z rzeczywistą zmianą temperatury na niższą - wystarczy po zmianie temperatury króciutki spust wody i już zaparzasz kawę w zmienionej temperaturze.
Z tych popularnych termobloków masz do wyboru ekspresy Sage oraz ASCASO. Z ekspresów z linii PID - DREAM PID oraz UNO PID w różnych kolorach. Jeśli jednak chcesz mieć ekspres w wybranym kolorze przed Świętami to radzę się pośpieszyć. Już dziś wyczerpane zostały ekspresy DREAM PID Anthracite & Wood z grudniowej dostawy.
Radzę też przemyśleć czy potrzebny Ci jest ekspres w wersji PID. Jeśli nie chcesz się bawić ustawieniami, zmieniać w ten sposób smak espresso a chcesz mieć bardzo dobrej jakości kawę (szczególnie że jak czytam większość kaw to cappuccino) bez kombinowania to będziesz zadowolony z modelu DREAM ONE.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopad 2020, 19:09:43 »
@rajan: czy pomyślałeś też o młynku?  Bez niego nie uzyskasz dobrych rezultatów...

Offline rajan

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopad 2020, 20:09:36 »
Dziękuję za porady.
O Oskarze kiedyś czytałem. Przede wszystkim wygląda bardzo potężnie, a wolę jakąś zgrabniejsza maszynę. Po drugie, w wątku o Oskarze, jak ktoś słusznie zauważył "7-10 minut rozgrzewania przy termobloku to jednak nie 25-30 min z bojlerem", stąd moja niechęć do bojlerów.

Janusz dziękuję za szczegółowe informacje. Zdaje sobie sprawę, że to nie automat, więc trochę "zabawy" będzie i to mi pasuje. Wydawało mi się, że PID gwarantuje większą powtarzalność i jest łatwiejszy w obsłudze. Czasami może się pobawię z ustawieniami i powrócę do espresso - po prostu teraz ciężko nieraz przełknąć to co produkuje mój ekspres.

Czyli Ascaso :)

Skansen, wiem, mam to na uwadze.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopad 2020, 20:40:11 »
Jeśli Ci się podoba Ascaso i koncepcja termobloku to Dream PID jest dobrym wyborem - ma kluczowe w mojej ocenie elementy (PID, manometr, grupę 58mm) i do tego jest w miarę sensownie wyceniony...

Niemniej jednak mam wrażenie, że trochę na siłę dorabiasz argumenty za swoim wyborem :) Długi czas nagrzewania HXa można rozwiązać inteligentną wtyczką-programatorem. Są też ekspresy które są gotowe do pracy jeszcze szybciej... Napisz więc, że Ci się po prostu Dream podoba - bo urody mu odmówić nie mogę...

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopad 2020, 22:41:54 »
Czyli Ascaso
I wizualnie Dreamy są piękne. Czekamy na wrażenia.

Offline rajan

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopad 2020, 23:14:09 »
Niemniej jednak mam wrażenie, że trochę na siłę dorabiasz argumenty za swoim wyborem :)

Chyba tak nie jest. Chyba... Przeglądałem forum, oglądałem ekspresy i po prostu tak mi wyszło, że padło na Ascaso. Ale właśnie pytam, bo może coś pominąłem.
Niestety nagrzewania nie zaprogramuję. Powiedzmy, że pierwszą kawę może by się udało ogarnąć timerem (choć też nie zawsze), ale kolejne to już tak różnie, że nie da rady. Wiem, że te ekspresy to nie automaty, które przygotują kawę w dwie minuty, ale nie zawsze będę mógł spędzić pół godziny albo i więcej nad robieniem kawy. Już wiem, że jakbym włączył ekspres żeby mi się nagrzał, to kawę bym zrobił jakby mi się przypomniało, może po pół godzinie, a może po półtorej. Jak nie stanę przy ekspresie i nie zrobię "od razu" to zapomnę ;)
Albo wpada rodzina (są przejazdem), dzwonią 10 minut wcześniej (też nie zawsze) i mówią: "poprosimy kawę". Musiałbym ich nauczyć dzwonić dużo wcześniej  [emoji38]

Design? Jest OK, głównie żonie będzie pasować :) Ale jak ktoś byłby w stanie wskazać jeszcze jakiegoś termobloka w podobnych pieniądzach to ja chętnie słucham. Jeszcze myślę, czy sobie darować ten PID... Poczytam czym to się je dokładnie.

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopad 2020, 07:36:13 »
Albo wpada rodzina (są przejazdem), dzwonią 10 minut wcześniej (też nie zawsze) i mówią: "poprosimy kawę". Musiałbym ich nauczyć dzwonić dużo wcześniej 
10 minut wystarczy. Zanim sie rozkurtkuja, usiada - bedzie 15. A dla thermoblocka to juz optymalne. Spodoba im sie zreszta cala ceremonia robienia kawy + smak finalny. Polowa Ci powie "lepsze niz na Orlenie!" I przyjmij to jako komplement :)

Ascaso ma chyba z thermoblockow najwiecej uzytkownikow na forum. Znajdziesz tu opisy, recenzje a Dream PID to jest to samo co Uno Prof Pid ale w innej obudowie. Ja mam to drugie.

Zmierzylem dzisiaj czas robienia espresso (ekspres wlaczylem zaraz jak wstalem, zawsze tak robie). 1m33s i kawa byla w filizance. Do tego wazylem kawe wiec mozna zdjac z tego 15 sekund :).

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopad 2020, 07:53:51 »
Niemniej jednak mam wrażenie, że trochę na siłę dorabiasz argumenty za swoim wyborem :)

Chyba tak nie jest. Chyba... Przeglądałem forum, oglądałem ekspresy i po prostu tak mi wyszło, że padło na Ascaso. Ale właśnie pytam, bo może coś pominąłem.
Niestety nagrzewania nie zaprogramuję. Powiedzmy, że pierwszą kawę może by się udało ogarnąć timerem (choć też nie zawsze), ale kolejne to już tak różnie, że nie da rady. Wiem, że te ekspresy to nie automaty, które przygotują kawę w dwie minuty, ale nie zawsze będę mógł spędzić pół godziny albo i więcej nad robieniem kawy. Już wiem, że jakbym włączył ekspres żeby mi się nagrzał, to kawę bym zrobił jakby mi się przypomniało, może po pół godzinie, a może po półtorej. Jak nie stanę przy ekspresie i nie zrobię "od razu" to zapomnę ;)
Albo wpada rodzina (są przejazdem), dzwonią 10 minut wcześniej (też nie zawsze) i mówią: "poprosimy kawę". Musiałbym ich nauczyć dzwonić dużo wcześniej  [emoji38]
Ekspres można włączać rano timerem i potem zostawiać go włączonego do wieczora. Jak się rozgrzeje i tylko podtrzymuje temperaturę nie zużywa wcale dużo prądu.

Ale jak ktoś byłby w stanie wskazać jeszcze jakiegoś termobloka w podobnych pieniądzach to ja chętnie słucham. Jeszcze myślę, czy sobie darować ten PID... Poczytam czym to się je dokładnie.
Skoro musi być termoblok, to weź Dream PID, nie rezygnuj z PID. Będziesz miał nie tylko łatwiejszą możliwość zmiany temperatury z przedniego panelu ale też wyświetlacz z funkcją shot timera.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2020, 09:18:25 wysłana przez skansen »

Offline rajan

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopad 2020, 09:20:04 »
10 minut wystarczy. Zanim sie rozkurtkuja, usiada - bedzie 15. Spodoba im sie zreszta cala ceremonia robienia kawy + smak finalny.

Czasami się nawet nie rozkurtkują - Naprawdę są przelotem :) Ceremonia jest i teraz, tylko co do smaku finalnego to różnie bywa ;)

Ale skoro jak piszesz musi być termoblok, to weź Dream PID, nie rezygnuj z PID.

Jakoś tak wolałbym nie trzymać cały dzień ekspresu włączonego dla 3-5 kaw. W weekend to może jeszcze by uszło. Nie wiem, czy słusznie, ale będę się czuł lepiej włączając urządzenie do zrobienia kawy i nie grzejąc tam wody cały dzień.
OK, czyli jednak PID. Reasumując nic poza Ascaso nie znajdę w porównywalnych pieniądzach z porównywalną jakością.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopad 2020, 09:36:34 »
Nie musi być cały dzień - 15 min, pół godziny przed robieniem kawy włączasz, potem wyłączasz.

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopad 2020, 11:03:28 »
OK, czyli jednak PID. Reasumując nic poza Ascaso nie znajdę w porównywalnych pieniądzach z porównywalną jakością.
Tylko zamawiać. Największy błąd to zwlekać z ekspresem. Do dzisiaj żałuję.

Offline rajan

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopad 2020, 13:12:31 »
Znajdziesz tu opisy, recenzje a Dream PID to jest to samo co Uno Prof Pid ale w innej obudowie.

Tylko obudową różnią się te ekspresy?

Największy błąd to zwlekać z ekspresem. Do dzisiaj żałuję.

No nie wiem, głównie to czytałem, że młynek robi kawę ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi