Autor Wątek: ekspres bez bolierów, do 3-4kpln  (Przeczytany 3374 razy)

skansen

• Gość
Odp: ekspres bez bolierów, do 3-4kpln
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Listopad 2020, 18:50:42 »
Tylko obudową różnią się te ekspresy?
Zakładając, że zbiornik wody i tacka odciekowa wchodzą w skład obudowy to można przyjąć, że różnica się sprowadza tylko do obudowy...
W Uno Prof jest lepiej rozwiązana tacka odciekowa - po prostu się ją wysuwa. W Dream trzeba przesunąć wylot zaworu trójdrożnego, zdjąć kratkę a następnie wyjąć foremkę. Uważając przy tym bym nie nalać wody do środka. W Uno Prof ją się po prostu wysuwa...
Mam też wrażenie (ale nie mierzyłem tego), że grupa w Uno Prof jest wyżej niż w Dreamie, więc łatwiej będzie włożyć wyższą filiżankę czy wagę z filiżanką..
Dream ma trzy przełączniki a Uno Prof cztery, ale realizują te same funkcje...
W Dreamie jest kratka nad tacką z prętów, w Uno Prof z blachy-ja wolę pręty...
W Uno Prof jest podświetlenie "stanowiska pracy", w Dreamie nie ma co mnie o tyle dziwi, że diody są nad zbiornikiem wody...

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopad 2020, 20:48:33 »
Może jeszcze @Janusz cos doda.

Chodziło mi o zwlekanie z zakupem całego zestawu :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Listopad 2020, 21:25:05 »
@skansen Bardzo dobrze rozpisał różnice. Funkcje w obu ekspresach są identyczne. Różnice to wygląd, materiał obudowy, sposób odprowadzenia wody z zaworu trójdrożnego do tacki ociekowej (DREAM PID ma na zewnątrz rurkę która powinna być nakierowana na kratkę ociekową, UNO PID ma tę rurkę poprowadzoną wewnątrz ekspresu), tacka ociekowa w ekspresie DREAM jest ze stali nierdzewnej a w ekspresie UNO PID jest ona plastikowa ale za to o większej pojemności, podświetlenie LED (DREAM ma nad zbiornikiem a UNO PID na powierzchnię roboczą). Na plus dla UNO PID jest bardzo efektywne działanie elektrycznego podgrzewacza filiżanek. Ponieważ jest on przyklejony do cienkiej blachy ze stali nierdzewnej to ta stal wręcz parzy. Nieco mniejsza temperatura będzie na pokrywie ekspresu DREAM wykonanej z odlewu aluminium. Drugi plus na korzyść UNO PID to więcej miejsca wewnątrz. Pod względem serwisowym łatwiej się wszędzie dostać. DREAM ma wszystkie elementy wewnątrz bardzo mocno upchane. Na plus dla DREAMa - wygląd i ilość kolorów.

Aha...jeśli ekspres ma wylądować w kuchni przed Świętami to nie ma co zwlekać. Dostępne ekspresy z dostaw grudniowych szybko znikają a ASCASO FACTORY nowego zamówienia już nie zrealizuje przed Świętami. Produkcja jest zawalona zamówieniami...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi