Autor Wątek: [do ~3000zl] Nowy Sage Barista Express/pro vs używany Rocket Appartamento  (Przeczytany 6119 razy)

Offline Vision

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Ascaso i1 Mini White
Przez tygodnie wertowania forum, zmieniłem zdanie już chyba dziesięć razy. Dość powiedzieć, że poszukiwania zacząłem od Jury ENA8, przez kilka innych automatów, ze dwa ekspresy dźwigniowe, aż po Sage Barista Express/Pro.

Budżet to okolice ~3000zł.

Osobiście wybrałbym Pro, ale z uwagi na małą jego dostępność pewnie skończyłbym (skończę?) z Express, natomiast pojawiła się okazja na zakup używanego Rocketa Appartamento w podobnej cenie (górna granica budżetu).

W takiej sytuacji wybór Appartamento wydaje się oczywisty, chyba że gdzieś popełniam błąd w swojej dedukcji?

Ew. rozważam też Rancilio Silvia E, ale to wygląda na półśrodek i mało na ten temat czytałem.

Na plus Sage fakt, że posiada młynek -- ale mam też młynek stacjonarny, więc najwyżej bym go zostawił/wymienił, to raczej nie jest problemem. Ja piję flat white z rana i potem ze 2x espresso, ale dla domowników/gości głównie idą kawy mleczne, więc to też jest istotne -- i wydaje mi się, że tu Appartamento też wygrywa.

Jeśli moje doświadczenie jest tu istotne -- od 3 lat bawię się z Ascaso Basic i od popełniania najgłupszych możliwych błędów doszedłem do robienia całkiem spoko espresso, mleko spieniam pod lekkie latte art. Parę razy zdarzyło mi się zrobić kawę na profesjonalnym sprzęcie w zaprzyjaźnionej kawiarni, ale nie wiem czy liczyć to jako prawdziwe doświadczenie -- bo było szybko i niechlujnie.

Ostatnie pytanie -- na co zwrócić uwagę oglądając używkę, żeby się nie nadziać?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 20:13:07 wysłana przez Vision »

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: [do ~3000zl] Nowy Sage Barista Express/pro vs używany Rocket Appartamento
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopad 2020, 20:58:16 »
Ostatnie pytanie -- na co zwrócić uwagę oglądając używkę, żeby się nie nadziać?
Poprosiłbym sprzedającego o wysłanie do serwisu, np CoffeeSite i nawet sam pokrył koszt ekspertyzy - pewnie około 100 złotych, ale to najlepiej pytać @El Espreesso.
Wtedy co najwyżej stracisz 100 zł jakby coś miało się okazać nie tak. A jak wszystko będzie dobrze to tym lepiej i te pieniądze są tego warte.

Co do samego Appartamento to jest to HX bez PID więc poczytaj o temperature surfing oraz warto mieć termometr w grupie.
Sage to myślę, że @skansen będzie znać dość dobrze.

Offline Vision

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopad 2020, 21:10:38 »
Dzięki za szybką odpowiedź @pmichal ! Faktycznie, ekspertyza w serwisie to niezła opcja (o ile sprzedawca będzie chciał współpracować). Jeśli @El Espreesso mógłbyś przybliżyć mi czas realizacji i koszt, byłbym bardzo wdzięczny!

Cytuj (zaznaczone)
Co do samego Appartamento to jest to HX bez PID więc poczytaj o temperature surfing oraz warto mieć termometr w grupie.

To wiem i pewnie termometr byłby moim pierwszym modem po kilku tygodniach używania. Szukałem też jakiejś używki z dual boiler, ale w budżecie nic nie znalazłem.

Rozważałem też tę wspomnianą Silvię, bo tam chyba łatwiej zmodować PID, ale na minus ten pojedynczy bojler, który przy kawach mlecznych pewnie będzie męczył?

Znalazłem nawet BARDZO tanią używaną Silvię z PID-modem, ale trochę się obawiam jej stanu (niestety nie mogę wklejać linków, ale kosztuje 900zł na Allegro).

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopad 2020, 21:14:51 »
Jest taki gość na YT który długi już czas prowadzi swój kanał w oparciu o Barista Express i nawet kiedy już zyskał jakąś tam popularność, a co za tym idzie np. Niche Zero ktoś mu wysłał (nie pamiętam czy Niche bezpośrednio) to on i tak najczęściej używa wbudowanego młynka z Sage tłumacząc to tym, że zjadł już zęby na tym ekspresie i kanał jest skierowany do entuzjastów kawy własnie szczególnie tych, którzy też mają ten Sage/ Breville Express na chacie.
W każdym razie ten przydługi wywód powyżej przypomniał mi się dlatego, że kiedyś ogladając jego kanał wspominał, że jego "ekspresowym" marzeniem jest właśnie Rocket Apartamento :) Kanał na YT to Hoons Coffee.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopad 2020, 21:34:17 »
Sage to ekspres z wbudowanym młynkiem stożkowym, nie lepszym od Twojego aktualnego młynka.
Zaletą Sage jest dużo prostsze i zautomatyzowane workflow.

Aparatmento to sprzęt dla bardziej ambitnego baristy. Trudniejszy w opanowaniu ale pozwalający docelowo uzyskać lepsze rezultaty. To klasyczny, porządny HX.

Biorąc powyższe pod uwagę proponowałbym Apartamento, jeśli jesteś  skłonny zainwestować trochę czasu i kawy w jego opanowanie. Za jakiś czas konieczna będzie zmiana młynka na lepszy, bardziej dopasowany do ekspresu....

Offline Vision

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2020, 22:12:42 »
Cytuj (zaznaczone)
Jest taki gość na YT który długi już czas prowadzi swój kanał w oparciu o Barista Express i nawet kiedy już zyskał jakąś tam popularność, a co za tym idzie np. Niche Zero ktoś mu wysłał (nie pamiętam czy Niche bezpośrednio) to on i tak najczęściej używa wbudowanego młynka z Sage tłumacząc to tym, że zjadł już zęby na tym ekspresie i kanał jest skierowany do entuzjastów kawy własnie szczególnie tych, którzy też mają ten Sage/ Breville Express na chacie.
W każdym razie ten przydługi wywód powyżej przypomniał mi się dlatego, że kiedyś ogladając jego kanał wspominał, że jego "ekspresowym" marzeniem jest właśnie Rocket Appartamento :) Kanał na YT to Hoons Coffee.

Bardzo Ci dziękuję za podesłanie tego kanału @arizonaoov ! Nie znałem, oglądałem tylko Lifestyle Lab, który używał Baristy Express, potem zmienił ją na Baristę Pro (choć mówił, że raczej niewarto dopłacać), a ostatnio kupił właśnie Apartamento. Także bardzo podobna droga do tego, co chcę kupić. :) Przejrzę też Hoons Coffee, żeby poznać jego zdanie.

@skansen dzięki również za odpowiedź. Jestem świadomy, że Appartamento wymaga więcej pracy i powinien dawać lepsze rezultaty -- chociaż co do tego drugiego widziałem już parę kłótni w Internecie i trochę mnie to skonfundowało. Ważny aspekt -- czy warto dopłacać ten ~700zł (nadal w budżecie na szczęście) do 2-letniego Appartamento, względem nowego Baristy? Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z ich awaryjnością.

Offline login_87

• Ekspres: popsuta kawiarka
  • Młynek: brak
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopad 2020, 13:59:46 »
Podepnę się trochę pod temat. Czy ktoś jest w stanie zweryfikować wymiary ekpresów sage ? Wizualnie wydają się identyczne, natomiast według strony internetowej różnice są duze.

Za sage polska:
sage 875 Wymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cm
sage 878 Wymiary (wys. x szer. x gł.): 35,4 x 41 x 40,6 cm

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Vision

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2020, 15:59:09 »
Zdecydowałem się już na tego Rocketa, ale niestety Pan który sprzedawał poinformował mnie, że zmienił zdanie - i jednak nie sprzedaje.

Zatem cofnę się odrobinę i spytam znów. Ekspres do 3000. Jeśli nowy, to chyba wezmę Sage Barista Express. A za czym używanym warto się rozglądać? Najlepiej żeby to był dual-boiler lub HX, ale podejrzewam że może być ciężko w tych pieniądzach.

Znalazłem roczny Saeco SE50 za 2,000, ale nie znalazłem zbyt wielu recenzji. Macie jakieś opinie na temat tego ekspresu?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2020, 16:19:23 »
Ekspres do 3000

Jak jesteś w stanie dołożyć  333 zł  to zobacz/ przetestuj  nowy/ nieużywany  NS Oscar II.
Popytaj tych co go mają, jak z opanowaniem ekspresu i powtarzalnością shotów.

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2020, 16:24:02 »
A przypadkiem któryś z LELITów nie zrobi roboty ? Dużo osób go ma, poleca, na zagranicznych forach mocna grupa wsparcia. Wygląda na to, że to dobry wybór. Ja brałem go przez chwilę pod uwagę, ale moja lepsza połówka go zobaczyła o wybiła mi go z głowy. No cóż, z gustami się nie dyskutuje...

Offline Attisko

• Ekspres: Saeco se 50
  • Młynek: Eureka Mignon specialita
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudzień 2020, 23:59:09 »
Jak szukasz DB lub HX to Saeco se 50 odpada. To jest maszyna termoblokiami. Ja mam taki , prawie roczny, i chodź ja swój upgradeowałem o OPV, ale i za 3 tyś bym nie oddał( wcale nie sprzedaję). Więc to albo jakaś wyjątkowa okazja, albo coś nie tak z nim. 
HX za 3 tyś, nawet używany w dobrym stanie, będzie wyzwaniem znaleźć. NS Oscar 2 jest HX, o dość sporych rozmiarach. Warto mieć sporą kuchnię do niego.

Offline marek w

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzatto f4
Zdecydowałem się już na tego Rocketa, ale niestety Pan który sprzedawał poinformował mnie, że zmienił zdanie - i jednak nie sprzedaje.

jeżeli przypadkiem szukasz używanego rocketa appartamento, niedługo będę sprzedawał swojego

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD

Zatem cofnę się odrobinę i spytam znów. Ekspres do 3000. Jeśli nowy, to chyba wezmę Sage Barista Express. A za czym używanym warto się rozglądać? Najlepiej żeby to był dual-boiler lub HX, ale podejrzewam że może być ciężko w tych pieniądzach.

Znalazłem roczny Saeco SE50 za 2,000, ale nie znalazłem zbyt wielu recenzji. Macie jakieś opinie na temat tego ekspresu?
A może ta Silva ? To raczej żaden półśrodek. Dobry młyn i można robić świetne espresso.
Może Ascaso ?
Te Sage jakoś mnie odstraszają:(

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi