Autor Wątek: Budżetowy młynek pod alternatywy  (Przeczytany 2572 razy)

Offline BerciQ Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, French Press
  • Młynek: 1Zpresso Q2
Budżetowy młynek pod alternatywy
« dnia: 17 Listopad 2020, 17:36:06 »
Witam  Witać, to sobie możesz w progu domu księdza po kolędzie serdecznie.
Czytam w Internetach od dłuższego czasu informacje dotyczące młynków. Nie jestem znawcą, będzie to mój pierwszy młynek, ale raczej w przyszłości nie planuję uzbierać na coś pokroju Komesia, więc rozglądam się w tańszych. Budżet to ok. 200 zł. Byłem zdecydowanie przekonany do Xeoleo, ale w mojej głowie zaświtała myśl - a może jednak Timemore C2? Powiedzcie mi czy któryś z nich jest lepszy czy jeden ciul i oba są praktycznie identyczne? Trochę negatywów czytałem o Xeoleo, że po dłuższym czasie się sypią i ogólnie są gorzej wykonane, o Timemore C2 nie wyczytałem niczego złego. Zależy mi na tym, żeby przemiał był lepszy od konkurenta i żeby młynek mi posłużył, a nie rozsypał się po kilku miesiącach. Tylko alternatywy, espresso nie planuję bo to za drogi interes w domu. Mam Frencha, w planach zakup kawiarki i Aeropressa (albo Deltera) oraz być może z czasem V60. A może warto poszukać Wilfy Svart używanej? Nie ma dla mnie znaczenia czy ręczny czy elektryczny. Jeśli Timemore/Xeoleo robią lepszy przemiał to wolę ręczny, jeśli Wilfa mieli lepiej to wolę Wilfę. Jak to widzicie? Jeszcze mała kwestia, od czego zależy doliczanie cła/VATu zamawiając od majfrendów?
Pozdrowienia!
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2020, 19:13:02 wysłana przez Fux »

Offline Anszy

• Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Odp: Budżetowy młynek pod alternatywy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2020, 22:59:51 »
Proponuję 1Zpresso Q1 za 285zł

Offline BerciQ Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2020, 02:09:43 »
Niesamowicie ciekawa propozycja, ale obawiam się, że nie uda mi się naciągnąć budżetu aby pozwolić sobie na zakup tegoż młynka.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2020, 10:33:02 »
Timemore jest trochę lepiej złożony, w Xeoleo różne elementy się potrafia luzować i irytować, gałka skrzypi po pewnym czasie i takie tam. Ja bym z tych dwóch wybrał Timemore. Choć 1zpresso jest od obu jeszcze trochę lepszy.

Offline BerciQ Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2020, 12:39:00 »
Rozumiem, czyli 1zpresso > Timemore > Xeoleo. A gdzie w tym "diagramie" umieścilibyście Wilfę pod kątem jakości przemiału? No i powiedzcie kiedy można się spodziewać dodatkowych opłat zamawiając z Ali, a kiedy nie ma obaw?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopad 2020, 14:58:47 »
A gdzie w tym "diagramie" umieścilibyście Wilfę pod kątem jakości przemiału?

Minimalnie gorzej niż 1zpresso - ale różnice naprawdę małe - z Wilfą zyskujesz na wygodzie (albo raczej na czasie), tracisz na mobilności i na rytuale ;)
Dla rodziców kupiłem Wilfe, dla siebie JX :D

kiedy można się spodziewać dodatkowych opłat zamawiając z Ali, a kiedy nie ma obaw?

Kupiłem 3 młynki z Ali - ani razu nie miałem cła - ale to dość losowe...
przede wszystkim bierz standardową wysyłkę a nie kuriera DHL - przy kurierze dość często jest cło i VAT, przy standardowej - bardzo rzadko
Never Give UP †

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2020, 15:18:33 »
Przy kurierze obligatoryjnie jest VAT na wszystko powyżej kilkudziesięciu złotych, nie pamiętam dokłądnej kwoty, jest do sprawdzenia. VAT to jest główny koszt. Cło w zależności od wartości produktu, ale na akcesoria kawowe, to jest bodajże niecałe 3%, więc niewielki wydatek.

Offline BerciQ Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopad 2020, 11:39:08 »
Dzięki pomocy Anszy zakupiłem swój pierwszy młynek - 1Zpresso Q1. Teraz oprócz wiedzy teoretycznej o kawie następuje czas na zdobywanie tejże wiedzy w praktyce  :taniec:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi