Autor Wątek: ECM Puristika  (Przeczytany 42515 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: ECM Puristika
« Odpowiedź #135 dnia: 25 Czerwiec 2023, 12:12:38 »
Co do sitek (kupuj RL, bez rowka), to najlepsze wg mnie jest VST 20g: nie za małe, nie za duże, w sam raz 🙂

By nie było że młody stażem na forum i doświadczeniem nie słucha się podpowiedzi  :taktak:
Wczoraj w nocy kupione tz. zapłacone jak dojdzie nie omieszkam się pochwalić co mi w filiżance wyszło.
A chodzi o to co pogrubiłem.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Czerwiec 2023, 18:55:59 »
Tamper dojechał już zabejcowany i czeka na sitko które powinno być jutro.

20230626_124433.jpg

20230626_181049.jpg

Tak że zakup samego ekspresu to tylko jeden z wydatków jak sie okazuje by mieć to co byśmy chcieli tych wydatków jest znacznie więcej ale pomału zbliżam się do końca kupowania jeszcze tylko ze 2dwa sitka i stop.

Ale jakie oszczędności poczyniłem mleko mi nie potrzebne, dzbanek i inne pierdoły do spieniania też to mogę coś innego w to miejsce kupić.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #137 dnia: 27 Czerwiec 2023, 18:16:18 »
Tamper dojechał już zabejcowany i czeka na sitko które powinno być jutro.

20230627_152806.jpg

20230627_152907.jpg

Jutro czyli dzisiaj sitko już u mnie a skoro jest to trzeba to wypróbować.

Sitko pasuje tamper też to nie było na co czekać tylko odważyć co potrzeba i ile potrzeba i jazda.

Kawa a w zasadzie resztki tej Jawa001 jak w poprzednim sitku była gorzka tak dalej jest gorzka.
Ciastko wypadło bez pomocy odbijaka ale w środku jest moim zdaniem za mokre rozpadło mi się w zlewie i sporo zostało w samym sitku.

20230627_163734.jpg

Nowy temper chyba jest ok muszę dłużej to poobserwować.
Ścianki czyste i to pozytyw wielki - ale w sitku lelit i tamperze 58,6 w rowku praktycznie też nie zostawało.

20g ziaren złapałem 42g kawy w 30sekund Nie wiem czemu łapałem 42g jeszcze stare przyzwyczajenie do tej pory nigdy nie robiłem nić z 20g ziarenek.

20230627_163426.jpg

Tygryska nie było za to kilka kropelek na filiżance tak wychodzi że za nisko stała albo ja robię coś nie tak.

20230627_163426.jpg

20230627_163443.jpg

A tutaj poranna kawa zrobiona na starym sitku od Lelit i w kolbie z wylewką.

20230627_095440 rano.jpg

Jka

« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec 2023, 18:19:14 wysłana przez Jka57 »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #138 dnia: 27 Czerwiec 2023, 23:24:11 »
 Nieźle to wygląda, gratuluję dobrego wyboru   kawka  Tamper od Royesa   :ok:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #139 dnia: 28 Czerwiec 2023, 05:18:23 »
Tamper od Royesa   

Tak - gdzie szukać coś lepszego a i jak już skompletuję wszystkie sitka jakie planuję to jestem z nim umówiony na kolejny tamper za ten jeszcze nie płaciłem nie chciał kasy, powiedział że zapłacę za obydwa na raz a cena taka że ze świeczką szukać lepszej.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #140 dnia: 28 Czerwiec 2023, 06:18:08 »
Nieźle to wygląda, gratuluję dobrego wyboru   

Dziękuję.

Co do wyboru to nie był to tylko mój wybór pomogło mi w tym i to forum, bo po lekturze tego i innego tematu zacząłem bliżej zapoznawać się z tym sprzętem a resztę zrobił słynny "wujek" bo co bym nie otworzył w necie to zawszę pojawiały się reklamy gdzie miedzy innymi był ten ekspres to by się ode mnie odczepili wreszcie kliknąłem kupuję i o dziwo sprzęt przyszedł szybko :)

Masz rację nieźle to wygląda a po dodaniu elementów żywcem przeniesionych z "dorosłych" ekspresów jest naprawdę interesująco.

To chyba blok zaparzający.

20230627_164403.jpg

I kolby  - duże ciężkie 58 takie chyba w gastronomii używają (gdzie nie zawsze wypijesz dobrą kawę z nich)

20230627_164244.jpg

20230627_164320.jpg

Poprzez te elementy ekspres staje się pełnowartościową maszyną do robienia espresso (i nie tylko) a co my zrobimy z tym espresso dalej to tylko wyobraźnia nas ogranicza.
Ja mam nadzieję że w połączeniu z tym młynkiem zestaw ten sprawi mi że przestanę myśleć o kawie gorzka, mniej gorzka i bardzo gorzka, na stare lata chciałbym popróbować owocowego :) espresso ale już widzę że do tego daleka droga przede mną.

20230628_053946.jpg

Pytanie? dla kogo taki sprzęt jest dedykowany, zastanawiałem się nad tym iii ja na to nie odpowiem ja kupiłem bo mi się podobał, wbrew opiniom pisanym tutaj zdecydował osobny zbiornik na wodę tz. słoik który już miałem okazję myć i jest to naprawdę bardzo ale to bardzo wygodne i proste, grupa 58mm i gabaryty szerokość i wysokość szerokość jeszcze bym zdzierżył bo coś bym usunął z mojego miejsca kawowego i inny szerszy by wszedł.
Co by tutaj jeszcze dodać - dostępność u nas praktycznie od ręki 3trzy dni czekałem na kuriera.
A dla kogo to jest zrobione dalej nie wiem, może dla takich leniwych jak ja co to za wiele się nie chcą wysilić by się kawy napić, na pewno dla tych co mleka nie spieniają ekspresem bo tutaj tej możliwości nie mają.

Kończąc zadam pytanie ? co sprawiło że tak mały (wąski / niski) ekspres jest tak ciężki bo przesunąć go po blacie nie jest tak łatwo.

Jka

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2023, 06:20:27 wysłana przez Jka57 »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #141 dnia: 28 Czerwiec 2023, 09:42:32 »
To jeszcze brakuje filiżanki do espresso :), chyba że dolewasz wody.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #142 dnia: 28 Czerwiec 2023, 10:28:51 »
To jeszcze brakuje filiżanki do espresso

Piszesz masz (chyba że te filiżanki nie do espresso)

20230622_074602.jpg

20230622_074514.jpg

A wody też czasami dolewam ale z czajnika :)

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #143 dnia: 29 Czerwiec 2023, 21:08:44 »
filiżankami które stojąc tam na tym podgrzewaczu na pewno nie zostaną dostatecznie podgrzane ale to na 100% sprawdzę sobie w innym czasie

Znalazłem chwile i sprawdziłem takimi swoimi amatorskimi metodami do ilu stopni ℃ nagrzeje mi się taka oto filiżanka.

O taka amatorska metoda  :redface:

pur17a.jpg

Tak po około 1godz. termometr pokazał tyle a było to od momentu włączenia ekspresu do momentu rozpoczęcia robienia kawy.

pur17b.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #144 dnia: 30 Czerwiec 2023, 05:33:04 »
o jeszcze brakuje filiżanki do espresso

iszesz masz

Faktycznie na tamtej fotce brakuje filiżanki do espresso bo tam takie coś.

20230629_075946.jpg

A to służy mi do mieszania ziarenek jak je wodą skropię i jest to praktyczne, wygodne i estetyczne.
A jak by potrzeba to i dłuższą kawę z tego można by wypić.

20230629_125905.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #145 dnia: 03 Lipiec 2023, 17:07:09 »
Kolejny dzień z tym ekspresem w oczekiwaniu na nowe sitko/a może i sitka robię sobie kawę na tym sitko co mi zostało po Lelit Victora i przyznam się że moim skromnym zdaniem nie wychodzi mi to tak źle.

Taka kawa.
COFFEESITE Espresso MILANO.jpg

21,5g ziarenek (nie chce mi się ważyć ile to wychodzi po zmieleniu) w filiżance złapałem w takim czasie jeszcze nie mam wyczucia kiedy zamknąć dźwignię ale mam na to nadzieję że się tego kiedyś nauczę.

ecm17bc.jpg

Dało mi coś niezłego pijalnego a po dolaniu wody z czajnika dostałem pełnego 'jankesa"
A może ktoś podpowie w czym się pija americano :ups: ja sobie wziąłem ta filiżankę którą najbardziej lubię ANCAP

ecm17bd.jpg

ecm17be.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #146 dnia: 09 Lipiec 2023, 09:02:24 »
Tak się zastanawiałem kiedy i jak ta woda co to niby wraca to robi.
W innych ekspresach czy wyrobach imitujących ekspresy chyba nie miałem takiej możliwości.
Tutaj przezroczysty szklany pojemnik to czemu nie zaspokoić ciekawości ale że przy robieniu espresso wkoło tyle się dzieje to i nie nadarzam za tym by zaobserwować powrót wody do zbiornika.
Dzisiaj nastawiłem kamerę na to miejsce i już wiem kiedy woda wraca do zbiornika i przyznam trochę jej tam wraca przy zrobieniu sobie 40g espresso.

WODA JAK WRACA DO ZBIORNIKA.jpg

Jka 

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #147 dnia: 09 Lipiec 2023, 09:59:26 »
To kiedy wraca? :)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #148 dnia: 09 Lipiec 2023, 13:21:52 »
Dzisiaj była to 6szusta sekunda od momentu podniesienia dźwigni.

Czy tak jest zawsze nie wiem ciekawe czy przemiał, ubicie rodzaj i ilość kawy/mielonki ma na to wpływ też nie wiem, za to wiem że w kamerze mam dużą kartę pamięci to mogę sobie to nagrywać i podglądać :D

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #149 dnia: 16 Lipiec 2023, 12:28:02 »
Tytułowy ekspres już jakiś czas jest u mnie dzisiaj 2drugi raz zabrałem się za mycie zbiornika na wodę.
Napiszę tak: tak prostego i łatwego sposobu na umycie to ja w żadnym ekspresie czy innym ustrojstwie nie miałem, żadnych zakamarków, zwężeń (np. chemex) czy innych dupereli płyn do naczyń ciepła woda, chwila i gotowe.
Mimo że od samego początku stosuję wodę żywiecki kryształ jakiegoś małego paprocha zauważyłem może wpadło w czasie uzupełniania zbiornika.

20230716_100609.jpg

20230716_100740.jpg

20230716_103902.jpg

Kończąc sobie opisywanie tego ekspresu warto wspomnieć a w zasadzie pokazać tackę ociekowa i to co z tym jest związane.
A mimo że ekspres jest mały wąski to ta część taka mała nie jest, tak w sam raz że przy 2dwóch espresso dziennie co drugi dzień warto to opróżnić przynajmniej ja tak robię, niedogodność że przy zamykaniu dźwigni jak jest zrzut wody to trochę pryszcze na boki.

20230716_104427.jpg

20230716_104544.jpg

20230716_104644.jpg

Czego mi brakuje  ? jakiegoś podwyższenia na filiżanki ja na tą chwilę wykombinowałem sobie takie coś.
Osłona od wentylatora w komputerze gdzieś mi się pałętała to coś tam popodginałem i jakaś prowizorka jest lepsze to niż nic.

20230716_104713.jpg

Całość uzupełniłem o niewielką tackę ociekowa.

20230716_105942.jpg

I teraz mając taki zestaw zostaje mi się cieszyć robić sobie espresso a na jego bazie coś innego kawka ostatnio posmakowałem w "jankesie" a przede wszystkim nie kombinować myśleć co by tutaj jeszcze dokupić, zamienić podmienić a nie daj "na Neptuna" myśleć o zamianie sprzętu na inny :lol2:

20230716_110027.jpg

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi