Autor Wątek: Młynek na start do 1000 PLN  (Przeczytany 6374 razy)

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
Młynek na start do 1000 PLN
« dnia: 01 Listopad 2020, 14:15:51 »
Cześć wszystkim,
dążąc do dobrej kawy mlecznej na bazie espresso, przeszedłem wiele prób na różnych sprzętach - wszystko budżetowe, no i efekt był wiadomo jaki. Od taniej kolby Delonghi, przez automaty. Ostatnim fajnym doznaniem jest kawa z automatu Jura E8 (podwójne ristretto do gorącego mleka). W domu mam automat Nivona 840; do czasów kawy z Jury myślałem, że to świetny automat. Wymieniłem na nowe wszystkie uszczelki, zawory, zaparzacz i żarna. Wyregulowałem/przestawiłem młynek bardziej pod espresso. Kawa dla mojej żony jest pyszna, dla mnie mocno odstaje od Jury, którą mam w pracy (niestety) i jest poza moim budżetem. Kawa zawsze świeżo palona, z różnych palarni (testowałem ich wiele jak i wiele odmian kaw).

Postanowiłem zacząć inną drogą. Najpierw młynek, potem jakaś mała sensowna kolba (Gaggia Classic, Lellit Anna itp.).
Jakie 10 lat temu kupiłem młynek żarnowy Severin, którego trochę tuningowałem (przestawiłem żarna), ale to raczej nie tędy droga, bo młynek jest raczej kiepski.
Plan jest taki, żeby kupić coś przyzwoitego - nie za miliony, bo kaw piję max 2 dziennie, zazwyczaj jedną, a jak wypiję w pracy, to w domu już nie. Moja żona nie będzie się bawić w przygotowania, pozostanie przy automacie (pije 2-3 lurki dziennie).

Do rzeczy - nie dopuszczałem do myśli młynka ręcznego, ale z lektury forum widzę, że to chyba najlepsza droga w akceptowalnym budżecie na dobre espresso 1x dziennie. Przy okazji fajnie spróbować kawy z metod alternatywnych, więc taki młynek powinien też dobrze mielić pod takie kawy. Na razie wszystkie kawy przelewowe wydają mi się lurami, ale to pewno też kwestia mojego złego podejścia (muszę zacząć np. od Areopressa). Budżet total max, to 1000 zł. Sfokusowałem się na:
- 1zpresso JE (trochę się boję, że Chinczyk)
- Kazak
- Comandante c40
- Kinu M47

Czy to dobry tok myślenia? Który z nich polecacie pod espresso (+ alternatywy jako opcja)?
Jest szansa, że jak zasypię takim przemiałem automat, kawa będzie lepsza?
Czy w tym budżecie kupię mały młynek elektryczny dający dobre efekty?
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2020, 15:37:12 wysłana przez wujek_p »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Młynek na start do 1000 PLN
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2020, 18:59:13 »
Do espresso odpuść sobie comanadante. Pozostałe trzy mają tej samej wielkości żarna, tego samego producenta - Italmill i każdy sobie poradzi z mieleniem na espresso. Dla mnie Kinu jest wygodny, bo ma płynną regulację u góry i dobrze się go trzyma. Kazak podobnie tylko dla mnie trochę mniej ergonomiczny. JE nie miałem w ręku, ale 1zpresso bardzo porządnie wykonuje młynki i forumowicze sobie chwalą. Jedyny minus jest taki, że ma regulację skokową i u dołu. Jednak jakością przemiału nie będzie odbiegał od Kazaka czy Kinu.

Jak zasypiesz zbyt drobnym przemiałem automat to może się zapchać.

Mały Młynek elektryczny w tym budżecie do espresso kupisz np. i1 mini, ale jest dość głośny. Jak poszukasz jakichś używek to a pewno coś się znajdzie. Ale do jednej kawy dziennie, to ręczny bym polecał.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2020, 19:03:56 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2020, 19:23:01 »
Kinu M47 wyjdzie około 1600 zł.
Comandante da rade do espresso (bardzo lekkie mielenie(, ale uciążliwe jest wstrzelenie się w punkt (skokowa regulacja)
Kazak wygląda na najlepszą opcję, chińczyków nie biorę pod uwagę.

Baratza Sette 30AP bardzo daje radę pod espresso, ale z okazjonalnym dripem może być problem - brak skali. Choc podobno się psują (?) i hałasują jak odrzutowiec ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2020, 19:27:45 »
JE w wersji plus ma regulację od góry i mieści się w budżecie.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopad 2020, 19:46:47 »
Jest szansa, że jak zasypię takim przemiałem automat, kawa będzie lepsza?
Czy w tym budżecie kupię mały młynek elektryczny dający dobre efekty?
Na moje nie ma szansy, próbowałem zasypywać drobnym przemiałem z mojego młynka zarówno tanie marketowe kolby jak i automat. Jeśli już cudem się nie zapchały to i tak efekt był mizerny w stosunku do oryginału. W ok.1k kupisz przyzwoitego elektryka choćby coś od Ascaso (i-1 fajny, ale faktycznie troszkę głośny)Jest jeszcze Eureka. Czy ręczny to dobry wybór...nie wiem, ale może się dowiem. W pracy automat i choć łudziłem się, że może na moim przemiale efekt w filiżance będzie pijalny to się myliłem więc muszę sobie coś wymyślić na małego shocika w ok. 11-12h. Żeby nie robić syfu to może skusze się na coś ręcznego plus....no właśnie nie wiem co. Kolejna kolba do pracy?Kompresso czy coś podobnego?

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopad 2020, 20:55:09 »
dziękuję panowie za wszystkie wypowiedzi. Skłaniam się jednak ku zakupowi ręcznego młynka,
choć jeszcze 2-3 dni temu w ogóle tej myśli do siebie nie dopuszczałem (tysiąc złotych za korbkę???).
Ale:
1. ręczny jest mniejszy
2. piję mało kawy, a żony do espresso (i pochodnych) nie przekonam
3. wcześniej nie sądziłem, że młynki ręczne mogą być tak solidne i precyzyjne
Więc to chyba najsensowniejsza decyzja.

Wybór padnie chyba na 1zpress JE, choć martwi mnie brak dostępności u polskich dystrybutorów.
Chyba, że będę polował na jakąś używkę.
Ew. Kazak (900,-) lub Kinu w Rostory (879,- + przesyłka).

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopad 2020, 23:42:32 »
Ja pracy uzywalem najpierw aeropressu, potem ekspresu przzelewowego, potem przez chwile kolby a finalnie wyladowalem z dripem... ale jesli espresso to kupilbym jakas tania, uzywana kolbe.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopad 2020, 10:51:35 »
JE w wersji plus ma regulację od góry i mieści się w budżecie.

1zpresso JX Pro też ma regulację u góry i zmieli zarówno do espresso jak i alternatyw, choć żeby nie kręcić ciągle zostawiłem sobie C2 do alternatyw.

Najtańszy Kinu M47 Phoenix wychodzi niecałe 900 zł (przez stronę rostory) i chyba da sobie rade pod espresso, całkiem niedawno dzwoniłem i mieli jeszcze na stanie ...

Edit. Zapomniałem w JX-Pro mam 48 mm żarna.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 11:37:48 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline wujek_p

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopad 2020, 14:55:32 »
Pierwszym zakupem okazał się jednak ekspres. Postawiłem na używaną Gaggię Classic.
Teraz młynek. No i próbowałem sobie wyobrazić siebie kręcącego korbą i słabo to wygląda...
Zastanawiam się jednak bardziej nad młynkiem z napędem w podanym budżecie. I żeby był jak najmniejszy.
Po lekturze i Waszych poradach, na oku mam 3 urządzenia:
- Baratza Sette 30AP
- Ascaso i-1 mini
- Ascaso i-2 mini

Czy do espresso podane młynki zmielą mi kawę równie dobrze?
i-1 jest trochę droższy, ale ma większe żarna i metalowy mechanizm zmiany grubości mielenia - jakoś tak to solidniej wygląda.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2020, 15:01:13 wysłana przez wujek_p »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopad 2020, 15:44:58 »
Z tych trzech wybrałbym między Sette i i-1 mini. Oba będą OK.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2020, 17:05:11 »
Kto ci tutaj doradzał takie młynki?
Poczytaj może jeszcze ;)

Offline wujek_p

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopad 2020, 17:23:09 »
Poczytaj może jeszcze
Ja wiem, że powinienem kupić młynek min. za 3 tys, ale ilość wypijanej kawy (1-2 dziennie) + budżet do 1000 pln, nie pozwala mi na zakup mercedesa.
Używane gastro, które nie dość, że nie wiem w jakim są stanie, to jeszcze są wielkie, też za bardzo mi się nie uśmiechają.

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopad 2020, 18:12:29 »
Poczytaj może jeszcze
Ja wiem, że powinienem kupić młynek min. za 3 tys, ale ilość wypijanej kawy (1-2 dziennie) + budżet do 1000 pln, nie pozwala mi na zakup mercedesa.
Używane gastro, które nie dość, że nie wiem w jakim są stanie, to jeszcze są wielkie, też za bardzo mi się nie uśmiechają.
Dokładnie,  miałem sette 30 ap i oprócz tego że był dojść głośny i wykonany z plastiku,  przemiał robił dobry i espresso wychodziło super. Uważam że to najlepszy stosunek jakoś -cena , ja za nowy płaciłem 910 zł

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopad 2020, 19:24:26 »
Dokładnie,  miałem sette 30 ap i oprócz tego że był dojść głośny i wykonany z plastiku,  przemiał robił dobry i espresso wychodziło super. Uważam że to najlepszy stosunek jakoś -cena

Miałem ten młynek przez ok 2 m-ce, w jego cenie na pewno kupisz młynek trwalszy, cichszy, solidniej wykonany ale moim zdaniem nie kupisz młynka o lepszym przemiale - wychodzi z niego ładny, równy przemiał, puszek bez żadnego zbrylania (który z tego co czytałem/widziałem wychodzi z innych nawet o wiele droższych młynków), ja sprzedałem tylko dlatego, że zrozumiałem, że do mojego śmiesznego ekspresu z podwójnymi sitkami jest przerostem treści nad formą, a że szybko sie nie zanosi na zakup lepszego ekspresu to postanowiłem się z nim rozstać i zamienić na C40 do alternatyw ;)
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopad 2020, 19:57:31 »
Dokładnie,  miałem sette 30 ap i oprócz tego że był dojść głośny i wykonany z plastiku,  przemiał robił dobry i espresso wychodziło super. Uważam że to najlepszy stosunek jakoś -cena

Miałem ten młynek przez ok 2 m-ce, w jego cenie na pewno kupisz młynek trwalszy, cichszy, solidniej wykonany ale moim zdaniem nie kupisz młynka o lepszym przemiale - wychodzi z niego ładny, równy przemiał, puszek bez żadnego zbrylania (który z tego co czytałem/widziałem wychodzi z innych nawet o wiele droższych młynków), ja sprzedałem tylko dlatego, że zrozumiałem, że do mojego śmiesznego ekspresu z podwójnymi sitkami jest przerostem treści nad formą, a że szybko sie nie zanosi na zakup lepszego ekspresu to postanowiłem się z nim rozstać i zamienić na C40 do alternatyw ;)
Uważam tak samo , ale czy znajdzie się coś tańszego bardziej trwałego?  Ale co nie będzie miało gorszego przemiału?  Będzie ciężko pomijam ręcznie.  Dlatego ja bym kupił sette:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi