Autor Wątek: Rancilia, Ascaso, czy Oscar II? Prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kolby.  (Przeczytany 9014 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Rancilia, Ascaso, czy Oscar II? Prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kolby.
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Październik 2020, 19:36:24 »
@Janusz  Zaciekawiłeś mnie tymi metalami ciężkimi. Masz może jakieś badania albo dane jaka to ilość?
Czy jest to więcej niż wciągamy codziennie wychodząc na miasto w spalinach i smogu?

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Rancilia, Ascaso, czy Oscar II? Prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej kolby.
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Październik 2020, 21:15:52 »
Gdybym ja miał wybierać. Ascaso>Rancilio>Oscar.

Mnie Oscar po prostu się nie podoba, ale to kwestia gustu. Każdy zrobi super espresso, lepsze niż często pijesz w kawiarni.

Offline mtdev

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Szukam
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Listopad 2020, 18:20:00 »
Cześć :)

Podłączę się pod niniejszy temat, bo zostało poruszonych kilka wątków które są dla mnie istotne.

Rozważam upgrade Gaggi Classic, której używam od 2 lat. Młynek Eureka Mignon zostaje :)

Ogólnie robię 2-3x espresso i raz jakie latte, wiec pienienie mleka do nie priorytet, ale pewnie i tak każdy upgrade od classica będzie okej.

Póki co faworytów miałem dwóch:
- Lelit Grace
- Ascaso Uno PID (Ew. Dream PID bo to chyba to samo wewnątrz, tylko mi wygląd mniej podchodzi, ale rekompensuje cena)

Oscar raczej odpada ze względu na duży bojler, a grzanie takiej ilości wody do jednego/dwóch espresso to trochę mało ekologiczne podejście ;) a na tym tez mi zależy. Wiec koniecznie mały sb/dB lub termoblok.

Silvia tez odpada, brak PID, a ze względu na żonę potrzebuje ograniczyć liczbę zmiennych w robieniu kawy, tak żebym ja się mógł pobawić a Ona miała  szybko kawę. PID to konieczność.

Stąd kilka pytań do forumowiczów:
- Ascaso ma w porównaniu do Silvi/Oscara/Lelitow mimo wszystko mniej aktywnych użytkowników w internecie i mniej opinii. Czy to oznacza ze kawa będzie jednak gorsza z termobloku, czy jest z Ascaso jakiś inny problem? :(
- Ostatnio (chyba) pojawiła się nowa wersja VBM Domobar z pojedynczym bojlerem, jednak cena jest trochę za wysoka. Czy znacie może jakieś podobne ekspresy w trochę lepszej cenie?
- Czy materiał z którego jest bojler/termoblok ma faktycznie znaczenie zdrowotne? Bo aż ciężko uwierzyć żeby większość producentów dalej unikała nierdzewki w takiej sytuacji.

Czy jest jeszcze coś co powinienem brać pod rozwagę? Obecnie najmocniej mnie ciągnie do Ascaso, ale może powinienem zmienić zdanie :)

Z góry dzięki za pomoc!

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #18 dnia: 01 Listopad 2020, 18:40:50 »
Ja posiadam jedynie Ascaso wiec moge tylko o nim sie wypowiedziec.

Nagrzewa sie bardzo szybko, kawy robi bardzo powtarzalne. Moj aktualnie najbardziej lubi sie z kawami od EuroCafe - w zasadzie powtarzalnosc na poziomie 90%, zona rowniez nie narzeka.
Pienienie - 30-40 sekund i dzbanek 350ml mleka do dwoch kaw spieniony. Kozna od razu podkladac kolejny i pienic dalej. Pary nie zabraknie.

Ja ekspres wlaczam 20 min przed zrobieniem espresso, 2-3 robie jedna po drugiej.
Kiedys opisalem swoje wrazenia z uzywania ekspresu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9765.msg209116#msg209116

skansen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopad 2020, 18:52:26 »
Oscar raczej odpada ze względu na duży bojler, a grzanie takiej ilości wody do jednego/dwóch espresso to trochę mało ekologiczne podejście ;) a na tym tez mi zależy. Wiec koniecznie mały sb/dB lub termoblok.
Oscar pracując cały dzień zużyje około 1kWh, nie jest to na tyle duże zużycie by go z tego powodu skreślać.
Zerknij też do podobnego wątku: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9374.0

- Czy materiał z którego jest bojler/termoblok ma faktycznie znaczenie zdrowotne? Bo aż ciężko uwierzyć żeby większość producentów dalej unikała nierdzewki w takiej sytuacji.
Skoro ekspresy są dopuszczone do sprzedaży w UE to znaczy, że są bezpieczne. NS Oscar / Silvia już w poprzednich generacjach miały bojlery bez związków ołowiu, nie ma się czego obawiać.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Listopad 2020, 19:03:45 »
nusz  Zaciekawiłeś mnie tymi metalami ciężkimi. Masz może jakieś badania albo dane jaka to ilość?
Czy jest to więcej niż wciągamy codziennie wychodząc na miasto w spalinach i smogu?

Wystarczy wpisać w google odpowiednie hasło. Nie chodzi tylko o związki ołowiu ale także o związki niklu. Polecam zapoznać się z poniższą pracą doktorską:
http://delibra.bg.polsl.pl/Content/1287/Nocon_Witold_PhD_R-4726.pdf
Można też przeczytać to:
https://onninen.pl/pl-PL/artykul/niklowane-zlaczki-w-instalacjach-wody-pitnej-kan-therm
https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/17427/files/monit_t_1-3.pdf
A szczególnie to:
https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2018/PL/C-2018-1075-F1-PL-MAIN-PART-1.PDF
http://atmia.put.poznan.pl/Woluminy/Fil/ATMiA_26_1_5.pdf
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R0628&from=EN
W momencie gdy ASCASO wprowadzało termobloki w 2012 r pisałem na Forum o tym, że UE od 2015 r poprzez dyrektywę wprowadzi zakaz stosowania ołowiu w stopach mosiądzu używanych do celów spożywczych. ASCASO już wówczas zaczęło dostosowywać swoje wyroby do nowej dyrektywy UE. Przytaczałem wówczas tę dyrektywę. W tej chwili brak mi trochę czasu na jej odszukanie. Czy i w jakim stopniu obecnie produkowane bojlery mosiężne w ekspresach są pozbawione związków ołowiu i niklu to takie dane powinni udostępnić producenci. ASCASO nie ma już z tym problemu ponieważ tak ekspresy z linii HOME jak i profesjonalne są produkowane z wykorzystaniem wyłącznie elementów ze stali nierdzewnej (m.in. bojlery, grzałki, pompy, zawory).

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mtdev

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Szukam
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Listopad 2020, 19:12:00 »
Dzięki za odpowiedź @skansen, @MajkJaro.

Przedstawiłem żonie pomysł związany z Oscarem, ale dowiedziałem się ze jak takiej wielkości chce ekspres to to ma być automat.

Zatem odpada, myśle ze nie musi to być coś bardzo małego, ale jednak żeby wyglądało mniej masywnie (wymiarowi Ascaso nie będzie bardzo odstawał, ale wygląd to przepaść ;) ).

Zatem pytanie, czy Ascaso Uno PID czy Lelit Victoria czy jest jeszcze jakaś alternatywa? Albo inaczej - czy z Ascaso dam radę uzyskać dużo lepsze espresso niż z Classica? (Z którego było b. Dobre, ale niepowtarzalne) I jak z para? Moje doświadczenie z parą z termoblokow (co prawda w automatach) było do tej pory średnie :)

Z góry dzięki!

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Listopad 2020, 22:16:20 »
Albo inaczej - czy z Ascaso dam radę uzyskać dużo lepsze espresso niż z Classica? (Z którego było b. Dobre, ale niepowtarzalne) I jak z para? Moje doświadczenie z parą z termoblokow (co prawda w automatach) było do tej pory średnie 
Srednie bo Ci latte art nie wychodzilo? Mi tez czasem nie wyjdzie, ale spienianie wychodzi mi juz 9/10 razy a moze nawet i zawsze. Nie jest dla mnie zrozumialy ten mit pary z termobloku :) jak chcesz to nagram Ci filmik i przezle na priv. Nigdy mi pary nie zabraklo.
Co do powtarzalnosci - na pewno sa tu osoby co maja La Marzocco i tez nie zawsze im wyjdzie powtarzalne espresso.
Kazdy z tych ekspresow spelni Twoje oczekiwania :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Listopad 2020, 22:58:11 »
Przedstawiłem żonie pomysł związany z Oscarem, ale dowiedziałem się ze jak takiej wielkości chce ekspres to to ma być automat.
Zatem odpada, myśle ze nie musi to być coś bardzo małego, ale jednak żeby wyglądało mniej masywnie
Wygląd ekspresu ma minimalny wpływ na smak kawy. Kierowanie się wyglądem to nie jest najlepsze rozwiązanie. Lepiej skupić się na aspektach technicznych. Nie sposób przytaczać tutaj wszystkiego co zostało napisane. Poczytaj forum, poczytaj fora anglojęzyczne, będziesz mieć jakiś ogląd. Jeśli aspekty techniczne Cię nie przekonają, to kup ten ekspres który Ci się bardziej podoba. To Wasze pieniądze, Wy będziecie z niego robić i pić kawę i to Wam ma się podobać... A że z innego ekspresu niż ten najładniejszy kawa byłaby lepsza-cóż, nie mając porównania nie będziecie wiedzieć co tracicie :)

Inna opcja to dołożenie PIDa i zmiana OPV w Twoim aktualnym ekspresie :) Twoja Gaggia jest maszyną podatną na modyfikacje, w Internecie znajdziesz sporo opisów takich przeróbek, chociażby na kapitalnym blogu Moja Gaggia, Moje Mody.

Offline mibas

• Ekspres: Ascaso Dream, kawiarka French Press Bialetti, AeroPress Go
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JX-pro
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopad 2020, 13:58:03 »

Wystarczy wpisać w google odpowiednie hasło. Nie chodzi tylko o związki ołowiu ale także o związki niklu. Polecam .. ASCASO nie ma już z tym problemu ponieważ tak ekspresy z linii HOME jak i profesjonalne są produkowane z wykorzystaniem wyłącznie elementów ze stali nierdzewnej (m.in. bojlery, grzałki, pompy, zawory).

stal nierdzewna też zawiera 8-15 % niklu w składzie ;-)

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Listopad 2020, 19:21:27 »
@Torrentius - wracając do Twojego pierwotnego pytania: ja od pięciu lat używam codziennie Ascaso Arc i po tym czasie nie mogę powiedzieć złego słowa na ekspres oparty o termoblok - to po prostu działa, w szczególności szybko nagrzewa wodę i kolbę, co ma dla mnie znaczenie. Kawę przygotowuję zwykle dwa razy dziennie i nie mogę czekać pół godziny, aż będzie można liczyć na dobre espresso. W przypadku termobloku już po 10-12 minutach wszystko jest wygrzane, a gdy jestem niecierpliwy, to i wcześniej zaczynam ekstrakcjęPiszę tyle o tym, ale tyle chcę powiedzieć, że teraz postanowiłem lekko upgrade'ować swój sprzęt i zamówiłem u Janusza UNO black.
Być może ten głos będzie dla Ciebie pomocny.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopad 2020, 20:06:17 »
Pozwolę sobie dorzucić coś od siebie...mam akurat Ascaso Uno Prof Pid. Na początku poszukiwania nowego zestawu Ascaso nie było brane pod uwagę,a finalnie wygrało. Shoty są bardzo powtarzalne, okiełznanie spieniania wymagało nabycia nieco wprawy z moje strony, nagrzewa się szybko. Wygrała technologia termoblocku  ze względu na szybsze nagrzewanie się. Przestudiowałem także to co w takich bojlerach się odkłada oraz jaka jest migracja cząstek z takich układów. Oczywiście niebagatelny wpływ ma woda i jej twardość. Temat był na forum poruszany ponad rok temu i wywołał niemałą dyskusję. Nie chcę więc wywoływać g...burzy. Odnośnie samych materiałów z których są wykonane różne rzeczy, które są lub miały być dla nas bezpieczne to świat się rozwija, uczymy się pewnych rzeczy. Oczywiście wszystkie bojlery mają dopuszczenie, ale problem polega na tym, że badania na migrację cząstek wykonuje się raz na jakiś czas, a nie dla każdej partii produkcyjnej i raczej dla nowego detalu, a nie paroletniego. Warto o tym poczytać bo zagadnienie jest szerokie i nie dotyczy tylko bojlerów. Jest wiele rzeczy, które mają dopuszczenia i nie są obojętne dla naszego zdrowia. Każdy niech decyduje sam. Oczywiście sądzę, że są rzeczy dużo gorsze na które jesteśmy narażeni niemal codziennie.

A co do Ascaso Uno Prof Pid i Dream Pid....tak podobno bebechy te same. Mi się dream nie podobał...dopóki nie zobaczyłem go na żywo u Janusza. Fajny, zgrabny, mniejszy od  Uno Profa- ten jednak trochę blatu zajmuje.

Offline Torrentius

• Ekspres: Cafelat Robot, V60-02
  • Młynek: C40
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopad 2020, 20:17:45 »
Dzięki za te głosy @piotrdab i @nossy – faktycznie, tak jak Ascaso DUO może być jednak nie dla mnie, tak Ascaso UNO nadal rozważam.

Zwłaszcza że w międzyczasie jeszcze poczytałem jakieś recenzje Silvii i trochę się martwię, czy nie jestem jednak zbyt zielony na taki ekspres – dużo osób podkreślało, że w Silvii dużo trzeba robić na wyczucie. Może ona zrobić doskonałe espresso, ale jest wymagająca.

Stąd aktualnie waham się pomiędzy Oscarem i Ascaso UNO, po cichu licząc na jakieś dobre czarnopiątkowe promocje. Zresztą, gdyby Silvia miała chodzić pod koniec miesiąca dobrze poniżej dwóch tysięcy, to i jej zakup ponownie będę rozpatrywał.

Offline MajkJaro

« Odpowiedź #28 dnia: 03 Listopad 2020, 20:37:40 »
Mi się dream nie podobał...dopóki nie zobaczyłem go na żywo u Janusza. Fajny, zgrabny
Prawda. Prawie zmieniłem zdanie w Łodzi.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopad 2020, 22:10:55 »

Wystarczy wpisać w google odpowiednie hasło. Nie chodzi tylko o związki ołowiu ale także o związki niklu. Polecam .. ASCASO nie ma już z tym problemu ponieważ tak ekspresy z linii HOME jak i profesjonalne są produkowane z wykorzystaniem wyłącznie elementów ze stali nierdzewnej (m.in. bojlery, grzałki, pompy, zawory).

stal nierdzewna też zawiera 8-15 % niklu w składzie ;-)

A  np Hario produkuje  czajnik z miedzi, którego wnętrze jest niklowane.

Pyły zawierające nikiel ( albo  czysty nikiel w postaci proszku ma dużą aktywność chemiczną - pył/ proszek jest niebezpieczny dla zdrowia )  i rozpuszczalne związki nilku są niebezpieczne. 
Większe bryły niklu  czy powierzchnie  niklowane w temp pokojowej a nawet  w 100 st C  są raczej mało szkodliwe.  W takiej postaci nikiel jest mało aktywny chemicznie.
Więc nawet bojler ze stopu z dodatkiem niklu  ( w stopie  nikiel nie występuje jako proszek ani jako związek rozpuszczalny ) nie powinien być szkodliwy dla zdrowia.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2020, 22:31:52 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi