Cześć
Podłączę się pod niniejszy temat, bo zostało poruszonych kilka wątków które są dla mnie istotne.
Rozważam upgrade Gaggi Classic, której używam od 2 lat. Młynek Eureka Mignon zostaje
Ogólnie robię 2-3x espresso i raz jakie latte, wiec pienienie mleka do nie priorytet, ale pewnie i tak każdy upgrade od classica będzie okej.
Póki co faworytów miałem dwóch:
- Lelit Grace
- Ascaso Uno PID (Ew. Dream PID bo to chyba to samo wewnątrz, tylko mi wygląd mniej podchodzi, ale rekompensuje cena)
Oscar raczej odpada ze względu na duży bojler, a grzanie takiej ilości wody do jednego/dwóch espresso to trochę mało ekologiczne podejście

a na tym tez mi zależy. Wiec koniecznie mały sb/dB lub termoblok.
Silvia tez odpada, brak PID, a ze względu na żonę potrzebuje ograniczyć liczbę zmiennych w robieniu kawy, tak żebym ja się mógł pobawić a Ona miała szybko kawę. PID to konieczność.
Stąd kilka pytań do forumowiczów:
- Ascaso ma w porównaniu do Silvi/Oscara/Lelitow mimo wszystko mniej aktywnych użytkowników w internecie i mniej opinii. Czy to oznacza ze kawa będzie jednak gorsza z termobloku, czy jest z Ascaso jakiś inny problem?
- Ostatnio (chyba) pojawiła się nowa wersja VBM Domobar z pojedynczym bojlerem, jednak cena jest trochę za wysoka. Czy znacie może jakieś podobne ekspresy w trochę lepszej cenie?
- Czy materiał z którego jest bojler/termoblok ma faktycznie znaczenie zdrowotne? Bo aż ciężko uwierzyć żeby większość producentów dalej unikała nierdzewki w takiej sytuacji.
Czy jest jeszcze coś co powinienem brać pod rozwagę? Obecnie najmocniej mnie ciągnie do Ascaso, ale może powinienem zmienić zdanie
Z góry dzięki za pomoc!