Autor Wątek: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę  (Przeczytany 9772 razy)

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Październik 2020, 10:39:39 »
Czy dokupienie porta bez dna ze zwykłym sitkiem załatwia sprawę? Czy to ma sens? Chciałbym więcej w tym temacie posiedzieć

Z własnego doświadczenia powiem, że nie warto kombinować. Jestem (nie)szczęsliwym posiadaczem DeLonghi EC 685, który też posiada te "super" sitka. Kilka miesięcy temu kupiłem ten ekspres przesiadając się z rozpuszczalki na te cudo i byłem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie a później odkryłem te forum i wszystko szlag trafił :) dowiedziałem się, że mam zabawkę a nie ekspres, piję nie to co trzeba i w ogóle powinienem się wstydzić :). W związku z powyższym podjąłem próby wyciśnięcia z mojej maszyny coś więcej - szukałem, drążyłem, czytałem, oglądałem filmiki z modyfikacjami itd. Kiedy już zakupiłem dodatkową kolbę, przerobiłem na NPFa, z sitek powycinałem drugie dna zaczęła się walka z odpowiednią dozą, tampingiem, rozgrzewaniem kolby itd zorientowałem się, że mój sprzęt faktycznie nie nadaje się do takich zabaw (nawet jak zrobiłem wszystko jak należy, to i tak stabilność temperatury a raczej jej brak w czasie ekstrakcji wszystko niweczyła) i tak z najszczęśliwszego człowieka na ziemi stałem się podirytowanym frustratem. Wtedy postanowiłem wrócić do wersji oryginalnej z całą kolbą i sitkami super crema, teraz nie przejmuje się tak bardzo dozą, tampingiem itd - te sitko bardzo dużo wybacza - espresso? ok zgadzam się idealne nie jest, może nawet ktoś powie, że obok espresso to nawet nie stało, ale co z tego ? mi smakuje :), kawa mleczna na bazie "espresso" - ja nie pijam ale rodzina, która mnie odwiedza jest zachwycona.
Mnie też wiele osób mówiło, że to nie ma większego sensu bawić się w te modyfikacje i przerabianie sitek ale musiałem przekonać się na własnej skórze :)

Na szczęście dzięki forum odkryłem również alternatywne metody parzenia kawy, V60 i Aeropress - coś wspaniałego.........i znowu stałem się najszczęśliwszym człowiekiem na świecie  :taniec:.

Dlatego moja rada na koniec - nie staraj się głową przebić muru ale dobrze się rozejrzyj może gdzieś obok są otwarte drzwi ;) Powodzenia
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 10:41:58 wysłana przez ralph »
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Październik 2020, 11:29:38 »
ale przyjrzeliście się temu bambino? Gale zrobiła na normalnym sitku: https://youtu.be/WJByklLa1ps?t=198 Hoffmanowi się udało: https://youtu.be/7HIGdYy5of4?t=714 to czemu loubou89 nie miało by się udać :)

Nie sądzę, że porównywanie bambino do typowo marketowych zelmerów czy innych delongi jest właściwe, nie sądzę też, ze to dobry ekspres :) wycelowali w coś pomiędzy i jak widać znaleźli sobie miejsce na rynku.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Październik 2020, 13:09:19 »
Na pewno komuś z dużym doświadczeniem, łatwiej osiągnąć zamierzony cel za pomocą gorszych narzędzi. Jednak też nie widzę powodu żeby loubou miał sobie nie poradzić, jeśli będzie chciał się nauczyć. Zapewne wystarczy dokupić sitko ewentualnie cały portafiltr z sitkiem i tamper i będzie można powalczyć o smaczne espresso.

Jednak z ciśnieniowego sitka (super crema) też można smaczną, małą czarną zrobić. Trzeba zmielić grubiej, w miarę długą preinfuzję zrobić i przelać więcej wody. Będzie to gdzieś między espresso, a naparem z moki. Na pewno da się to zrobić smacznie. Więc @loubou89 jest sens dokupywać dodatkowe akcesoria jeśli chcesz walczyć o prawdziwe espresso. Jeśli Ci na tym nie zależy, to po co sobie życie utrudniać.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Październik 2020, 13:31:55 »
Walczyłem trochę ze zwykłym Sage Bambino i naprawdę ciężko było uzyskać przyzwoite espresso, pomimo współpracy z Ek a później mythosem. Może wersja pro czy plus jest znacznie lepsza, ale przy podstawowym Bambino i podstawowym młynku porządne espresso jest nierealne.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Październik 2020, 15:00:48 »
Dzięki za informacje :)

To dzisiaj po raz pierwszy zaparzyłem świeżo mieloną kawę. Na ten moment nie będę kombinował z innymi sitkami itp. Kawa jest obłędna :)

Jeszcze muszę wyczuć odpowiedni stopień mielenia ale już jest smak, którego nigdy nie czułem pijąc kawę z automatu :)

30ml espresso, infuzja po 7 sekundach. Nie mam jeszcze wagi odpowiedniej wiec póki co korzystam z ilości sugerowanej przez producenta młynka. No i młynek SAGE z zestawu chyba jednak zostawię sobie :) jest wygodny. Żona zrobiła trochę miejsca i nawet to wyglada :)

Offline ralph Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 31 Październik 2020, 15:38:01 »
I o to chodzi.....smacznego ;)  kawka.

Offline loubou89

« Odpowiedź #51 dnia: 31 Październik 2020, 16:46:26 »
A powiedzcie mi proszę jeszcze czy ten filtr super crema wpływa na czas ekstrakcji? Ponieważ zauważyłem ze całe espresso „robi się” 16-17 sekund. Gdzie czytając zasady pisane było ze powinno to trwać 25-30 sekund.

Aha i jeszcze jedno - to są jakieś starsze wersje chyba ponieważ mój Bambino od razu przyszedł z 4 koszykami - dwa są takie jakby pełne na spodzie (napisane ze do słabo mielonej/kupnej mielonej kawy) oraz dwa z duża ilością otworków (na pełnej dolnej powierzchni) do kawy świeżo mielonej. Dzisiaj użyłem w końcu kawy świeżo mielonej i właśnie tych koszyczków - jest sporów różnica w smaku kawy.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 16:54:34 wysłana przez loubou89 »

Offline ralph Mężczyzna

« Odpowiedź #52 dnia: 31 Październik 2020, 16:53:02 »
Czas ekstrakcji regulujesz grubością przemiału, jak drobniej zmielisz to wydłużysz czas.

Offline loubou89

« Odpowiedź #53 dnia: 31 Październik 2020, 16:55:31 »
Tak ralph, to doczytałem ale czy sprawdza się ta reguła i ma zastosowanie (25-30sec) dla tych filtrów które ja posiadam? Czy tutaj jest inna zasada?

Offline ralph Mężczyzna

« Odpowiedź #54 dnia: 31 Październik 2020, 17:11:59 »
Zasada jest taka, że regulujesz jak nie smakuje, jak smakuje to nie mieszasz  :D, na moich super sitkach czas 25-30 i smakuje najlepiej.

EDIT: zmiel drobniej, przeciągniesz ekstrakcję, porównasz smak i sam ocenisz czy sprawdza się ta reguła 😉
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 17:56:49 wysłana przez ralph »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi