Autor Wątek: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę  (Przeczytany 9792 razy)

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
Odp: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Październik 2020, 08:30:08 »
Aero jest mega. Przez dobry rok go nie używałem, wróciłem jakieś dwa tygodnie temu i cenie sobie bardzo że względu na prostotę i to jak łatwo zmieniając trochę recepturę można wyciągnąć coś zupełnie innego niż w V60 czy Chemex.

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Październik 2020, 08:49:04 »
A powiedzcie mi proszę - czy pod kątem kaw mlecznych/americano lepszy będzie aeropress + fellow prismo czy jednak np. Cafflano Kompresso? Za zestaw AP+FP wychodzi ok 210zł, a Kompresso to wydatek ok. 240zł, więc różnica znikoma.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Październik 2020, 09:09:11 »
A kawiarka koło stówki :) Do mleczaków IMO bardzo dobra rzecz, bo takie np. V60 już niekoniecznie. Przelew jest jednak postacią kawy mocno rozwodnioną, a do dobrej kawy ze spienionym mlekiem trzeba, moim laickim zdaniem, wylądować jak najbliżej koncentratu, jako bazy. Ale ja się nie znam, więc się nie sugeruj. Po prostu mam tak w domu :D
PS. Do dwóch kaw mlecznych używam stalowej Venus 4 tz i po rozlaniu do dwóch Loveramicsów Egg 300 ml (w stosunku 1/3 dla PŻOny i 2/3 dla mnie) i uzupełnieniu mlekiem otrzymuję pasujący nam obydwojgu poziom mocy :P Czyli kakałko :D

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Październik 2020, 09:48:19 »
A powiedzcie mi proszę - czy pod kątem kaw mlecznych/americano lepszy będzie aeropress + fellow prismo czy jednak np. Cafflano Kompresso? Za zestaw AP+FP wychodzi ok 210zł, a Kompresso to wydatek ok. 240zł, więc różnica znikoma.
Z tych dwóch Kompresso.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Październik 2020, 09:55:22 »
myślę, że i kompresso i aeropress sprawdzą się dobrze, przy czym aeropress jest niezwykle uniwersalnym zaparzaczem a prismo to nie must have. Aeropres sam od siebie świetnie nadaje się do robienia mniejszej, intensywnej kawy, bardzo dobrej do mleka. Większość naszych przepisów opiera się na większym rozwodnieniu ale to właśnie w zamyśle małej-mocnej Adler wymyślał aero to tzw klasyczny przepis z pudełka.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Październik 2020, 12:19:00 »

Cześć, jeśli masz dobry młynek, niestety ale Kompresso jest dość wymagające jeśli chodzi o mielenie to zrobić "szota" jest dosyć łatwo.

Ilość naparu jaką uzyskasz będzie ciut mała na "duże Americano", nie wiem jakie masz wymagania i jakie powinno spełniać  takie Americano, 25-35 ml espresso?
To taka ilość jest do uzyskania.

Jeśli chciałbyś zrobić dla 2 osób, lub z podwójnej dawki kawy dla siebie, to...

Zanim zmielisz, oczyścisz, przelejesz gorącą wodą sitka i zrobisz następnego szota to ten pierwszy będzie już ciut zimnawy, jeśli to nie problem, bo i tak dolewasz gorącej wody lub mleka, czy co tam potrzeba.

Z Aeropressu łatwiej zrobić napar o większej objętości, niestety daleko mu do tak mocnego naparu, czy nawet pseudo ristretto jak z kompresso, nawet z odpowiednimi filtrami i drobniejszym przemiałem.

Ja jak pisał Bazyl, stawiałbym na kawiarkę, chociaż z phina i pewnie z Aeropressu też idzie uzyskać bardzo mocny napar, kwestia długości parzenia i przemiału kawy.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Październik 2020, 11:48:29 »
aeropress + fellow prismo czy jednak np. Cafflano Kompresso?
To jest kwestia bardzo prosta związana z fizyką i ciśnieniem przy ekstrakcji kawy. W każdej z metod, poprawnie zaparzając, otrzymasz inną koncentrację kawy, czyli TDS,  ale także inną ilość.
- w Kompresso otrzymasz spokojnie 10 TDS (% ilość kawy naparze), max ok 25 g. Przy rozcieńczeniu do 150 g = 1,66 TDS
- w kawiarce przy drobnym mieleniu i mniejszej ilości wody ok. 5 TDS ,  50 g (przy wielkości 3 tz), Przy rozcieńczeniu do 150 g = 1,66 TDS
- kawiarka przy standardowym parzeniu bez kombinowania ok 2,5 TDS, 100 g  (przy wielkości 3 tz). Przy rozcieńczeniu do 150 g = 1,66 TDS
- w AP przy drobnym mieleniu, mieszaniu i małej ilości wody  ok. 3 TDS, do ok 75 g, przy rozcieńczeniu do 150 g = 1,5 TDS

Oczywiście rezultaty te będą nieco różne, bo trochę inaczej przebiega zaparzanie, jednak koncentracja kawy po rozcieńczeniu nie będzie się znacznie różnić. Kwestia wyboru co będzie dla Ciebie najwygodniejsze. Do rozcieńczania kawy moim zdaniem zabawa z kompresso nie ma sensu.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2020, 12:07:11 wysłana przez krystians »

Offline loubou89

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Październik 2020, 11:42:59 »
A jednak...

wiem wiem, narażę się kilku osobom ale kupiłem ekspres kolbowy - SAGE Bambino Pro.

Pokazałem żonie sposób na ręczne zaparzanie i niestety - nie zaakceptowała tego. Sama też chce kawę robić, możliwie najprościej, najszybciej, bez używania siły mięśni. Pooglądałem filmy, poczytałem opinie i recenzję i zdecydowałem.

3 lata gwarancji, pomoc w spienianiu mleka, kompaktowy rozmiar i całkiem ładny wygląd. Jak będzie z kawą? Na pewno lepiej niż picie w szklance parzonej mielonej Lavazzy sklepowej. Jak zacznie brakować - kupimy coś lepszego.

Teraz czas obudzić w sobie kawosza :)

Dzięki wszystkim za opinie - sam postaram się takową napisać o ekspresie (brakuje na forum) jak tylko trochę poużywam.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Październik 2020, 11:58:37 »
Myślę, że trudniej będzie zrobić dobrą kawę w SAGE niż w przelewach - przynajmniej dla mnie.
Jak zmielisz przelew i masz dobrą proporcję np. dripper to ciężko to skopać, w przypadku espresso jest zdecydowanie więcej zmiennych, ale po tygodniach, miesiącach nauki, może dojdziesz do wprawy. :D
Dla mnie największy jakościowy skok, to nie były sprzęty, a zmiana kawy na świeżo palone z lokalnych kawiarni.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Październik 2020, 12:00:44 »
Trochę strach taki ekspres, ale teraz porządny młynek i będzie można działać... No i dobra kawa.

Offline loubou89

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Październik 2020, 13:34:02 »
Dlaczego strach? Mam 3 lata gwarancji, sądzę że w tym czasie spokojnie wyrobię sobie zdanie na temat potrzeb :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Październik 2020, 13:45:52 »
Bo nie wiadomo czy można się po tym spodziewać jakichś pozytywnych efektów. Młynek w tym sporo pomoże, ale nie zrobi całej roboty...

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Październik 2020, 14:24:54 »
wiem wiem, narażę się kilku osobom ale kupiłem ekspres kolbowy - SAGE Bambino Pro.
Dlaczego strach? Mam 3 lata gwarancji, sądzę że w tym czasie spokojnie wyrobię sobie zdanie na temat potrzeb

Dlatego, że nikt Ci nie chce napisać wprost - to po cholerę pytałeś w tylu wątkach - skoro na końcu kupiłeś i tak coś innego ;)

A może powinni Ci napisać - kupiłeś całkiem fajną zabawkę ;) 

"Jest to eleganckie i kompaktowe urządzenie, które zmieści się w każdej domowej kuchni, a jego łatwa obsługa sprawi, że poradzi z nim sobie nawet początkujący użytkownik."

Bo polecano Ci całkiem solidne sprzęty - a wybrałeś coś zupełnie innego ;) ale za to ładnego ;)

a tak serio - będziesz zadowolony :) i choć mogłeś kupić sprzęt w którym miałbyś większą kontrolę nad całym procesem - to z tego też napewno uda Ci się zrobić smaczną kawę :D

POWODZENIA :D kawka
Never Give UP †

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Październik 2020, 14:39:20 »
Czy ładne to bardzo dyskusyjna kwestia :D Obudowa to sam plastik, wygląda trochę jak taki lepszy Delonghi z marketu.
Mnie najbardziej dziwi, że autor chce ułatwić sobie robienie kawy, a kupił ekspres bez PIDa i sprzedaje młynek na pchlim targu, a następnie szuka ręcznego.  :picardpalm:
Wiadomo, każdy ma własne preferencję, ale z takim sprzętem to będzie mordęga.

Offline loubou89

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Październik 2020, 15:35:10 »
Sprostuję.

Przyszedłem na forum jako osoba która o kawie pojęcia nie ma. Poczytałem, zainteresowałem się tematem, wybrałem coś wstępnie. Potem czytałem więcej, zacząłem kombinować, mieszać.

Ale przyszedł moment że porozmawiałem z żoną - zapytałem czego potrzebujemy i czego oczekujemy. Oczekujemy jasno - niezłej kawy z domowego ekspresu, w miarę szybko, w miarę prosto. To zadecydowało o wyeliminowaniu z listy życzeń Aeropressu.

Powód eliminacji młynka jest prosty - mam bardzo mały blat w kuchni, ekspres od biedy wejdzie - młynek obok już nie. Jeśli mam kupić mały młynek elektryczny który zepsuje ziarna zamiast dobrze zmielić - wolę młynek ręczny. Akurat jego obsługa jest prosta a czas mielenia 2 kaw bo tyle pijemy dziennie to cała minuta czy dwie. Moje szukanie młynka to nie kwestia wyboru, tylko konieczności. Jeśli SAGE mógłby stać koło to by stał - proste. Czemu od razu ironiczna ikona " :picardpalm:" ?

Ekspres na tym forum ma opinię jaką ma, natomiast za granicą jest bardzo ceniony, każda recenzja jest pozytywna. To dlaczego miałbym nie spróbować?
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2020, 15:37:20 wysłana przez loubou89 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi