Autor Wątek: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę  (Przeczytany 9779 razy)

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
Kolejny wątek amatora - prośba o poradę
« dnia: 25 Październik 2020, 20:37:24 »
Cześć,

zaczynam powoli interesować się tematem parzenia dobrej kawy. Do tej pory tylko sklepowa Lavazza - mielona i pita z fusami ;) Więc pojęcie o kawach żadne. Chciałbym serwować żonie dobrą kawę, żonie i sobie. Zacząłem przeglądać ekspresy - najpierw automatyczne, ale z uwagi na bardzo ograniczoną przestrzeń w naszym mieszkaniu, nie mam nawet gdzie takiego ekspresu postawić. Stąd pomysł - ekspres kolbowy, zabawa w baristę i rozwój nowego hobby.

Od razu rzucił mi się w oczy DeLonghi ec685w - super, 15 centymetrów szerokości - idealnie. Zaczęło się czytanie, szczególnie tego forum i już wiem, że raczej pozytywnych opinii na tym forum nie ma.

Jaką kawę pijamy? Żona białą, z mlekiem. Ja - lubię cappucino, lubię też standardową z mlekiem. Czasem wypiję i americano. Ale podstawą wszędzie jest espresso. Dlatego chciałbym robić dobrą bazę do każdej z wymienionych kaw.

Co wiem po chwili studiowania tematu?

- Najważniejszy jest młynek - myślałem o zakupie Comendante C40 - tylko nie wiem czy dla amatora takiego jak ja nie lepszy byłby jakiś elektryczny, powtarzalny młynek.

- Ekspres musi być wąski i smukły.

Na konesso jest teraz zestaw: Sage Bambino PLUS SES500 + młynek Sage BCG600 + akcesoria za 1800 złotych. Co sądzicie o takim zestawie na początek przygody?

pawel890

• Gość
Odp: Kolejny wątek amatora - prośba o poradę
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Październik 2020, 07:41:22 »
W podobnym budżecie kupisz:
LELIT ANNA PL41E/Gaggia Classic + Młyn Graef CM800
Zestawik Sage wydaje się ciekawy i spójny, ale wydaje się też mniej solidny w wielu aspektach, przynajmniej dla mnie.
Gaggia Classic daje największe pole do manewru jeśli chodzi o rozbudowę albo wymianę w przyszłości na coś lepszego.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Październik 2020, 07:53:06 »
Lelit anna/grace, Ascaso dream, Gaggia Classic, Kazak Rota (ręczny ale możesz w szafce schować) są to nieduże ekspresy a bardzo fajne na początek. Wszystko zależy od twojego budżetu. Jeżeli masz mało miejsca to ręczny młynek wchodzi w grę i najlepiej pod espresso sprawdzi się 1zpresso JE/plus, kinu, kazak. Też możesz się zastanowić nad AeroPressem, kawiarką,  miejsca tobie nie ukradną, po budżecie nie uderzą a bazę pod cappuccino czy americano  załatwią ;)

Offline loubou89

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Październik 2020, 09:13:32 »
Dziękuję za włączenie się do dyskusji :)

A odnośnie zestawu SAGE - czy system elektronicznego utrzymywania temperatury to nie legendarny PID? W tej cenie chyba ciężko o ekspres z taką funkcjonalnością? Opinie też ma dobre (te ogólnie w internecie).

Zestaw Lelit/Gaggia + młynek ręczny to ok. 2000-2300 zł, tutaj za 1849 zł jest młynek automatyczny i mało popularny ale ze specyfikacji całkiem ciekawy ekspres. Plus jest bardzo kompaktowy. Wiem że młynek jest duży - ale to akurat można chować (w przeciwieństwie do ekspresu).

Przyznam że budżet jest istotny, jasne mogę dołożyć jeśli to faktycznie będzie stanowiło krok milowy, ale tak jak wspominam, ja jestem kompletnym amatorem, laikiem i nie znam smaku kawy. Chcę go poznać ale rozsądnie gospodarując środkami.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Październik 2020, 11:01:22 »
Pytasz na forum, dobrze. Pytanie czy chcesz wypić bardzo dobre espresso ? Jeśli tak to musisz kupić dobrą/świeżą kawę (zerknij na polecane palarnie na forum). Aktualnie masz do wyboru opcję z Kazaka (młynek Tura i ekspres - Rota), na tą opcję idzie mój głos, do tego spienianie we french pressie. Z Kazaka wykręcisz bardzo smaczne espresso.

Offline loubou89

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Październik 2020, 11:44:08 »
Kazak wygląda na skomplikowany i bardzo czasochłonny przyrząd do parzenia kawy. Wolałbym nieco ułatwić sobie ten proces (dlatego np. podoba mi się automatyczne spienianie w ekspresie SAGE). Oczywiście, zaawansowany kawosz uzna to za zniewagę, ja jednak chciałbym powoli wchodzić w ten świat i uczyć się wszystkiego. Stąd pewna pomoc na początku, tak by kawę dało się wpić na pewno się przyda.

Powiedzcie mi proszę ile trwa średnio mielenie kawy w takim profesjonalnym ręcznym młynku? Podoba mi się sama wizja przygotowywania kawy w ten sposób, za cenę przeciętnego automatu mam świetny młynek ręczny co też jest plusem.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Październik 2020, 12:26:27 »
Powiedzcie mi proszę ile trwa średnio mielenie kawy w takim profesjonalnym ręcznym młynku?

W Kazaku mieliłem 30s pod espresso (14g). I w sumie mieliłbym dalej, ale nie chce mi się przestawiać młynka jak żona chce Chemexa albo V60, więc wróciłem do elektryka. Ale dobry ręczny jest świetną opcją.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2020, 12:37:17 »
W Je plus jasne ziarna około minuty.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Październik 2020, 13:41:24 »
Kawiarka do kawy, frencz do spieniania, oszczędności w kawę. Jeśli uznasz, że ciągle za mało smaczne - kupno ekspresu i młyna :)

Offline loubou89

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Październik 2020, 15:00:55 »
Mam możliwość zakupu nową Gaggię Classic za 1000zł plus Comandante (uzywany, roczny) za 550 zł. Zestaw by wyszedł za 1550 zł.

Myślicie że warto? Czy jednak konieczny byłby młynek automatyczny?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Październik 2020, 21:11:35 »
A odnośnie zestawu SAGE - czy system elektronicznego utrzymywania temperatury to nie legendarny PID?
Sage Bambino ma raczej elektroniczny termostat a nie PID.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Październik 2020, 02:03:23 »
Mam możliwość zakupu nową Gaggię Classic za 1000zł
Jeżeli to nie jest ta najgorsza/plastikowa wersja GC - to jak najbardziej warto - tylko pytanie czy commandante czy nie lepiej w tych samych pieniądzach 1Zpresso JE - C40 jest dedykowany do przelewów
Never Give UP †

Offline loubou89

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Październik 2020, 06:49:17 »
Biłem się 3 dni z myślami. Wezmę chyba na początek aeropress z fellow prismo, french press  1Zpresso JE i zrobię krok do przodu ze sklepowej kawy fusiastej. Rozważałem ekspres ciśnieniowy ale raz - mam faktycznie mało miejsca w kuchni a dwa - szkoda inwestować w półśrodki. Złapie bakcyla to kupię coś porządnego.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Październik 2020, 07:48:32 »
Wezmę chyba na początek aeropress z fellow prismo, french press  1Zpresso JE i zrobię krok do przodu ze sklepowej kawy fusiastej.
Szacun, bardzo mądre podejście!!!!!!!

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Październik 2020, 08:10:36 »
Super wybór! Możesz jeszcze dokupić dripper V60 który kosztuje grosze i poszukać idealnej alternatywy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi