widzę, że masz podejście trochę jak ja na początku... to Ci wyjaśnię w skrócie, bo ja dość szybko trafiłem w miejsca, gdzie można się napić naprawdę świetnej kawy, która w porównaniu z tą z automatu czy taniej kolby... nie ma porównania. ja najpierw dostałem dripa w prezencie, do tego pojawił się młynek zassenhaus brasilia, do tego kupiłem dobrą kawę, i co się okazało? że jest to nieporównywalnie lepsze niż to, co można dostać z taniej kolby lub automatu. i w tym momencie dotarło do mnie, że tanio nie da się kupić zestawu do espresso - a po rozmowach i czytaniu forum wyszło na to, że jeśli ma to być nowy sprzęt to bez 2,5 tysiąca(ascaso basic + młynek i1) nie ma co podchodzić do tematu, bo mija się to kompletnie z celem. a i tak lepszą opcją byłoby zainwestowanie np w rancilio silvia i lepszy młynek, np eureka mignon, albo pójście w używki gastro(choć teraz twierdzę, że do domu to trochę sporawe i trzeba po prostu mieć gdzie to trzymać). moja rada, szczerze od osoby która była w tym samym miejscu - olej temat ekspresu i espresso, aż nie będziesz miał pieniędzy, żeby podejść do tematu tak jak należy. a póki co - opcji jest sporo. phin, kawiarka, aeropress, dripy, french press... wszystko w miarę tanie do kupienia(w stówie się zmieścisz z prawie wszystkim - aeropress jest ciut droższy), do tego młynek - tu już do wyboru, severin km3873, nivona cafegrano 130, wilfa, graef 702... i wydając tyle ile chciałeś wydać, możesz się cieszyć z bardzo dobrej kawy, a french pressa możesz śmiało wykorzystać do spieniania mleka. na chwilę obecną używam aeropressa, taniego chińskiego młynka, dobrej kawy i cieszę się z picia tego, co da się z tego uzyskać w kilka minut