Autor Wątek: Temperatura termostatu w ascaso dream  (Przeczytany 4387 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Temperatura termostatu w ascaso dream
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Czerwiec 2020, 16:05:10 »
I'm not a fairy. :nienie:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Sinus Pi

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I3
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Czerwiec 2020, 16:53:59 »
Hmm, wydawało mi się, że to nie jest jakoś specjalnie głupie pytanie - czy ekspres powinien osiągać temperaturę roboczą w zaledwie 30 sekund.

(A wróżka w znaczeniu ezoteryczki ze szklaną kulą to bardziej fortune teller. :P)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Czerwiec 2020, 20:50:49 »
Mógłby osiągać  :pycha: a w praktyce osiąga tylko pożądaną temperaturę na czujnikach bojlera czy termobloku, grupie potrzeba więcej czasu.

Offline Graff

• Ekspres: Kazak Rota, Ascaso Arc T
  • Młynek: Niche Zero, Kazak Tura 1 Alt.
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Czerwiec 2020, 01:01:12 »
Mam podobny problem.

Mi termometr wbudowany wysiadł dawno temu - najpierw potrzebował popukania palcem, by łaskawie ruszył wskazówką, a potem przestał reagować zupełnie. Otwarcie i naoliwienie mu sprężyny nic nie dało, a potem chyba do reszty go zepsułem :P

Natomiast mierzyłem temperaturę termobloku przy pomocy termometru kuchennego "pieczeniowego", przytykając go do bloku na pewnej długości, i pokazywał grzanie do max 75'C. Temperatura wody wypływającej z grupy - tak samo, 70-75'C to góra. Walczę z tym włączając na chwilę parę (tak z 15 kroków pompy), by wymusić podgrzanie bloku, ale to półśrodek. Podejrzewałem zakamienienie, ale wtedy chyba termoblok grzałby się normalnie, a tylko woda byłaby niedogrzana (odizolowana od termobloku warstwą kamienia), prawda?

Czy temperaturę docelową da się jakoś regulować, czy też coś "padło" i nie obejdzie się bez wymiany np. termostatu (i to pewnie w serwisie, bo wszak tkwi wetknięty w termoblok i średnio widzę wygodny demontaż we własnym zakresie)?

Przysłać do nas na sprawdzenie. Ta podejrzanie niska temperatura wynika raczej z niewłaściwego przyrządu pomiarowego i metody pomiaru.

Tutaj zgodzę się z Januszem - najprawdopodobniej problemem jest pomiar. Jeżeli chcesz to dobrze sprawdzić to odeślij go do serwisu, ponieważ termometr jest za duży aby poprawnie wykonać pomiar i nie masz odpowiedniego kontaktu aby przekazać ciepło.

Pomiar temperatury wody w ekspresie z termoblokiem nie ma sensu w ten sposób - gdy pompa pracuje przy braku ciśnienia, przepływ jest za duży i wychładza termoblok (z tego co pamiętam to do ~70-80C). To nie jest problem tylko Ascaso, np. to samo jest w Decencie (a to zupełnie inna półka niż Dream). Jeżeli chciałbyś orientacyjnie uzyskać temperaturę to włóż termometr do środkowego otworu w termobloku i dociśnij do jego ścianki (1. uważaj aby się nie porazić - trzymaj go z dala od kabli, 2. nic na siłę, jak termometr jest za duży to nie rozpychaj konstrukcji ekspresu) - zobaczysz, że uzyskasz wyższą wartość.

Co do czasu nagrzewania. Termostat działa w zakresie 92-98 stopni (poniżej 92 start, powyżej 98 stop). Z racji bezwładności termoblok dogrzewa się do 102-104 stopni (nie pamiętam już bardzo dokładnie, ponad rok temu to sprawdzałem). Termoblok u mnie potrzebuje około 70s aby uzyskać temperaturę 93 stopni. Pamiętaj o tym, że do poprawnej ekstrakcji nagrzać również musi się grupa, która jest solidnym kawałkiem mosiądzu i transfer odbywa się poprzez styk między termoblokiem a grupą. To chwilę trwa.

Screenshot from 2020-06-17 00-28-07.png

Na wykresie widać temperaturę termobloku - kolor fioletowy. Oś pozioma przedstawia kolejne pomiary, dokonywane co 100ms. Niebieski jest mniejszy termoblok, który u mnie odpowiada za wstępne podgrzanie wody. U mnie czujnik temperatury jest osadzony wewnątrz termobloku, jak termostat (niebieska termokurczka).

IMG_20200617_005410.jpg

Uprzedzając pytania - prototypuję z własnym ekspresem inspirowanym tym co wprowadziło Ascaso w linii T (tylko termoblok zamiast boilera). Jak konstrukcja się sprawdzi to będę myślał o docelowej obudowie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi