Autor Wątek: Co po życiu wypełnionym automatem??  (Przeczytany 20255 razy)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Co po życiu wypełnionym automatem??
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Październik 2020, 20:34:35 »
Młynek- podobno ważniejszy od maszyny do kawy - Eureka Mignon
to tylko podpowiem - zapisz, że chodzi o model Specialita a nie Classico
Never Give UP †

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Październik 2020, 21:51:51 »
Małe miasto, ruch niewielki, czy jedna grupa sobie poradzi

Nie oceniaj tego wg wielkości ruchu przez cały dzień, tylko w szczycie. Przychodzi w grupce czterech klientów i każdy zamawia podwójne espresso. Co robisz i ile zabiera to czasu.

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Październik 2020, 21:59:13 »
Sądziłem, że chodzi o wersję tańszą. To znów budżet podnosi, a nie mam ruch środków. Tu na forum z małej niezdrowej przyjemności trwającej kilka chwil robi się coś tak wielkiego i ważnego, że ze mnie schodzi od razu powietrze, to znaczy odechciewa mi się kawy. Większośc ludzi wlewa w siebie kawę i nie zastanawia się nad smakiem. Forumowicze z kolei są po drugiej skrajnej stronie. Dla mnie to przesada. Kurczak , to przykład dania, może być sałata z sosem winegret zawsze będzie sałatą i tylko sałatą. Owszem, zmiana sosu może zmienić odczucia smakowe. Ja boleję tylko nad jednym : uzależnieniem od kawy. Od cukru się uwolniłem, a kawy przestać pić definitywnie nie potrafię...
Moim marzeniem zawsze było, by zrobić przerwę od picia kawy na trzy miesiące. Nigdy mi się to nie udało. Według mnie kawa nie jest zdrowa. Ale piszę już nie na temat. Dobranoc

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #108 dnia: 19 Październik 2020, 22:16:23 »
Sądziłem, że chodzi o wersję tańszą. To znów budżet podnosi, a nie mam ruch środków.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9978.new;topicseen#new

Jeśli nie przeraża Cię Lelit - idealny zestaw na start
Never Give UP †

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Październik 2020, 22:37:30 »
Tu na forum z małej niezdrowej przyjemności trwającej kilka chwil robi się coś tak wielkiego i ważnego,
Tu na forum to jest dla nas ważne i wielkie a przed snem myśl o porannej kawie powoduje że zasypiam zadowolony z tego jak rozpocznę nowy dzień. Jutro bedzie Meksyk Finca El Olmo, to bedzie świetny początek dnia:-)  Czemu nie mieć w życiu czegoś co się lubi i doskonali czasami nawet ponad granice rozsądku ?

« Odpowiedź #110 dnia: 19 Październik 2020, 22:42:24 »
Jutro bedzie Meksyk Finca El Olmo
U mnie też ;) choć w wersji #E4 kawka
Never Give UP †

Offline Faustmok

• Młynek: Commandante
« Odpowiedź #111 dnia: 19 Październik 2020, 23:14:56 »

Nie oceniaj tego wg wielkości ruchu przez cały dzień, tylko w szczycie. Przychodzi w grupce czterech klientów i każdy zamawia podwójne espresso. Co robisz i ile zabiera to czasu.

Albo 4 cappu
Jednak konieczne są dwie grupy
Tą kolbę kupię dla samego siebie
Żeby dalej się rozwijać :)

Dziękuję, bardzo mądry i rzeczowy przyklad

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Październik 2020, 23:22:48 »
Nie ,nie ja mam tą wersją do podłączenia bezpośrednio do wody. "Radoche " mam każdego ranka:)

I oby tak jak najczęściej. Swoje kosztuje ale  dla dobrej kawy  w domu  chyba  warto :)
Tak przeglądam Musica i  porównuje do nowej  VA E1 Prima. Taka trochę bardziej luksusowa ,dużo  cięższa  a rozmiarami podobna  ta Prima.
No i 2 bojlery i pompa inna.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Październik 2020, 23:28:21 »

Ważne są kolby dodatkowe z podwójnymi wylewkami / lub naked i sitka 17-18 gramowe oraz szybki solidny młyn (  Ditting 640 / Mahlkonig k30  w 3, 6 sek mięli kawę do podwójnego espresso), OCD , dobry tamper  i dałby radę  i na 1 grupowej ale solidnej maszynie  zrobić  szybko 4 podwójne espresso.
1 grupowa Linea Classic nie takie  obciążenia znosiła ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2020, 23:31:39 wysłana przez PiotrekBM »

Offline RufusTF

« Odpowiedź #114 dnia: 20 Październik 2020, 09:15:20 »
Albo 4 cappu
Jednak konieczne są dwie grupy

Dwie grupy albo pomysł. Przerabiałem niedawno ten temat z kumplem, który przygotowuje nowy lokal. Wszystkie argumenty o wydajności 2 grupy vs 1 grupa upadły, bo uparł się, że ma na barze tylko określoną ilość miejsca na ekspres. Potem kombinowaliśmy co sensownego się tam zmieści. W końcu na 90% stanęło na GS3 + pomysł, że główną kawą oferowaną klientom będzie przelew. Ale to nie jest kawiarnia, tylko wine bar, więc tego typu kombinacje mogą się sprawdzić. Wydaje m się, że w kawiarni nie mają sensu. Kilka podwójnych albo mlecznych kaw przytyka system. Nie mówiąc już o sytuacji, gdzie np. masz jakąś awarię grupy.

Offline RufusTF

« Odpowiedź #115 dnia: 20 Październik 2020, 09:18:51 »
Ważne są kolby dodatkowe z podwójnymi wylewkami / lub naked i sitka 17-18 gramowe oraz szybki solidny młyn (  Ditting 640 / Mahlkonig k30  w 3, 6 sek mięli kawę do podwójnego espresso), OCD , dobry tamper  i dałby radę  i na 1 grupowej ale solidnej maszynie  zrobić  szybko 4 podwójne espresso.

Dałby radę i na Oscarze, ale w kawiarni wszystko jest kwestią ergonomii. Jeśli kawiarnia jest mała, barista jest prawdopodobnie jedyną osobą z obsługi. Cztery kawy zrobione w 6 minut vs 4 kawy zrobione w 4 minuty to ogromna różnica dla drugiego i trzeciego klienta czekającego w kolejce.

Ale najbardziej by tu mógł pomóc ze swoim doświadczeniem @Szczympek
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2020, 09:26:39 wysłana przez RufusTF »

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Październik 2020, 10:18:29 »
Sądziłem, że chodzi o wersję tańszą. To znów budżet podnos

Classico też jest dobre i jak najbardziej Ci wystarczy.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #117 dnia: 20 Październik 2020, 11:29:30 »

Dałby radę i na Oscarze, ale w kawiarni wszystko jest kwestią ergonomii. Jeśli kawiarnia jest mała, barista jest prawdopodobnie jedyną osobą z obsługi. Cztery kawy zrobione w 6 minut vs 4 kawy zrobione w 4 minuty to ogromna różnica dla drugiego i trzeciego klienta czekającego w kolejce.

Ale najbardziej by tu mógł pomóc ze swoim doświadczeniem @Szczympek

Nie wyobrażam sobie pracy na jednej grupie. Zdarzyło mi się samemu pracować w ekstremalnie spokojnej kawiarni w małym miasteczku (120-150 kaw dziennie).
Dla przykładu. Trzech klientów przychodzi w tym samym czasie i wszyscy zamawiają po dwie kawy mleczne.
Jedna grupa:
Mielenie, waga, dystrybucja tamping - 10 sekund
Shot, mleko - 30 sekund
Latte art - 10 sekund
Powrót do młynka, wyrzucenie kawy, czyszczenie pf - 10 sekund. Zaokrąglając ( gadka z klientem, pokrywka, cukier itd) okolo 1:15 na kawę. (Oczywiście mówimy o sporym doświadczeniu za barem, z nowicjuszem nawet więcej niż 1:30)
Ostatni klient otrzymuje zamówienie 6 minut po tym jak wszedł do  kawiarni - niedopuszczalne długo

Dwie grupy:
Mielenie, waga, dystrybucja, tamping DWÓCH kaw - 15 sekund (w czasie mielenia drugiego shota, robimy dystrybucje i tamping pierwszego)
Zapinamy dwie kolby
Shot, mleko - 30 sekund (Robimy mleko na dwie kawy w tym samym czasie)
Latte art - 15 sekund
Ostatni klient otrzymuje zamówienie trochę ponad 3 minuty po wejściu - znośnie.
Jesze większa oszczędność czasu przy zamówieniu espresso i mleczna.
Zatem przy 100 kawach oszczędzamy pewnie ponad 100 minut pracy, które można poświecić na sprzątanie, rozmowę z klientami itd
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #118 dnia: 20 Październik 2020, 11:38:49 »
Tu na forum z małej niezdrowej przyjemności trwającej kilka chwil robi się coś tak wielkiego i ważnego,
Tu na forum to jest dla nas ważne i wielkie a przed snem myśl o porannej kawie powoduje że zasypiam zadowolony z tego jak rozpocznę nowy dzień. Jutro bedzie Meksyk Finca El Olmo, to bedzie świetny początek dnia:-)  Czemu nie mieć w życiu czegoś co się lubi i doskonali czasami nawet ponad granice rozsądku ?
Pełna zgoda. To upiększa życie. Ja no punkcie golenia mam "odchył". Najprzyjemniejsza część dnia. Kawa także może być takim przeżyciem.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Faustmok

• Młynek: Commandante
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Październik 2020, 22:05:15 »
Rozmawiałem dzisiaj z Brismanem :).W grę wchodzą tylko dwie grupy, to też selekcjonowane ;)
Szczypek, wspaniałe to wyjaśniłes.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi