Autor Wątek: Co po życiu wypełnionym automatem??  (Przeczytany 20123 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Co po życiu wypełnionym automatem??
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Październik 2020, 12:35:04 »
W bloku w kuchni nie ma miejsca na dwa ekspresy

Zobacz jaki Kazak czy Kinu są  "wielkie ".
Zmieszczą się  każdej kuchni , tym bardziej u miłośnika dobrego espresso.

ps. Nivona kiedyś  "wyzionie ducha".  Jak ją ewakuujesz to zobaczysz ile miejsca w kuchni  ona zabierała.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2020, 12:45:18 wysłana przez PiotrekBM »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Październik 2020, 12:39:21 »
Zerknij sobie jaki jest proces przygotowywania kawy w jednym i drugim przypadku, tzn. Gaggia vs Kazak Rota, inna dźwignia. Czy akceptujesz taki proces, czy masz na niego czas, cierpliwość, bez osądzania, który jest lepszy, który gorszy. Jakie jest Twoje podejście do kawy, albo jakie ma być, czy będziesz celebrować proces, czy jak rano wstajesz to chcesz po prostu wykonać minimum czynności żeby się napić dobrej kawy.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Październik 2020, 13:28:07 »
Z naszych dywagacji wynika, że dobre espresso wymaga inwestycji 7 tysięcy złotych. Czyli cena maszyny przekłada się na jakość kawy. Jakoś trudno mi w to uwierzyć.
Możesz uzyskać dobre espresso za mniej niż połowę tej kwoty. Ale workflow będzie dłuższe i bardziej skomplikowane zwłaszcza przy ekspresie jednobojlerowym.  Im droższy ekspres tym przede wszystkim prostsza, łatwiejsza obsługa. Lepsza kawa oczywiście też.
W kwestii obsługi przez kobiety-w rodzinie mam kilka ekspresów SB (w tym dwa Lelity - Anna i Anita:) ) i większość Pań opanowała pienienie. Nie jest to jakieś rocket-science. Im większy bojler tym lepiej, szybciej, przyjemniej i więcej mleka można spienić na raz.

Taki Lelit Anita po kilku miesiącach żmudnej nauki nie zrobi dobrego espresso?
Chciałbym, by od razu maszyna miała młynek, to wiele upraszcza.
Zrobi, kwestia wprawy-sprawdzone.   

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Październik 2020, 13:41:41 »
Ja bym dorzucił swoje "trzy grosze" co to płci pięknej i kawy. Nie generalizował bym, że jak kobieta to automat a kolba dla faceta, który ma pojęcie i chce się "pobawić" :) Pamiętam jak kiedyś małżowinka mnie chciała zaskoczyć rano robiąc kawę z kawiarki, którą już z rok męczyliśmy wspólnie. Nawaliła kawy "pod korek", ubiła i dołożyła jeszcze trochę :D Kawy wyszło z tego..no tak na espresso :smiech: Jej mina, moja mina - bezcenne :D Ale od tego czasu ogarnia temat super i nawet bawi się w jakieś mieszanki :) Podobnie zresztą z V60 czy Chemexem ma. Nadal podchodzi do tego bardzo ostrożnie, często z drobną pomocą, ale próbuje :) Może kiedyś jak ekspres stanie na dłużej w kuchni to też się przekona, bo wiem, że nauczyć się czegoś to nie jest dla niej problem, bo widzi w tym efekty i znajduje przyjemność podobnie jak ja :)

Podsumowując, dużo dobrych propozycji padło, podpisuję się pod nimi rękoma i nogami :D Ale też nie można niedoceniać kobiety. Można się niekiedy naprawdę zaskoczyć  [emoji12]

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Październik 2020, 14:56:02 »
Panowie, jestem zachwycony forum o kawie i Waszą chęcią pomocy. Nie to, bym był wzruszony do głębi, nie, jestem zbudowany Waszą postawą. O Kaza poczytałem, zobaczyłem i... Mam już w domu chemex i tę ręczną wyciskarkę do kawy podróżną, zapomniałem nazwy. Tak, to Aeropress. Wolałbym z dwojga Gaggia Classic. Moja wiedza odnośnie obsługi i robienia kawy jest zerowa, nie wiem, po co dwa boilery do robienia jednej kawy.
Boiler to według mnie zamknięta stalowa butla służąca do podtrzymywania temperatury.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Październik 2020, 15:02:02 »
Atut dwóch bojlerów to przede wszystkim możliwość robienia jednocześnie espresso i spieniania mleka. Jeden bojler jest kawowy, drugi parowy. W przypadku jednego bojlera woda musi zostać podgrzana z trybu kawowego (~93-93 stopni) do parowego (~120-130). Ten proces akurat nie jest zbyt długi, ale trochę trwa zbicie temperatury do 93 stopni. Można sobie pomóc robiąc zrzut wody z bojlera, żeby dopełnił się wodą o temperaturze pokojowej ze zbiornika. To tak na szybko i z perspektywy kogoś kto też zgłębia temat :)

Offline jarrro

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Październik 2020, 15:04:12 »
@bMind
Dzięki.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Październik 2020, 15:11:02 »
nie wiem, po co dwa boilery do robienia jednej kawy.

Jedna kawa ale  zależy jaka.
Wiesz już , że do dobrego espresso potrzeba wody o temperaturze ok 91-93 st C. I to zapewnia bojler kawowy.
Do spienienia mleka potrzebna para wodna pod odpowiednim ciśnieniem. To zapewnia bojler parowy.

Są też  ekspresy z 1 bojlerem i z wymiennikiem ciepła tzw Hx. Mają zapewnić  komfort  pracy  zbliżony do ekspresu  dwu/ wielobojlerowego. Przy cenie znacząco niższej.  Na Hx nie musisz zmieniać ustawień temperatury przy robieniu espresso i spienianiu mleka. Funkcję bojlera kawowego  ( ogrzania wody do temp +- 90 st C )przejmuje wymiennik ciepła.
No i  wreszcie ekspresy jednobojerowe bez wymiennika ciepła. Tu musisz zmieniać  temperaturę  i czekać .
Są też ekspresy bez bojlerów w ogóle. Do ogrzewania wody używają  termobloku.
Więc masz w czym wybierać  ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2020, 15:23:12 wysłana przez PiotrekBM »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Październik 2020, 15:27:01 »
by smakowało jak w kawiarniach Tchibo
Nie jest to bardzo ambitne założenie :)
Najtańszy Lelit: https://www.konesso.pl/product-pol-3501-Ekspres-do-kawy-Lelit-Anna-PL41E.html
i Baratza: https://www.konesso.pl/product-pol-4415-Mlynek-do-kawy-Baratza-Sette-30AP.html

Do tego ziarna świeżo palone ziarna, nie Tchibo.

To będzie smakowało o niebo lepiej: https://eurocafe.com.pl/mujeres-cafe-espresso.html

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Październik 2020, 15:47:24 »
Tu dokładnie tak jak w autach: kobietam automat, chłopakam dźwignia. Taka prawda życia.

@Valerii Ale mnie rozbawiłeś  :hihihi: zastanawiałaś się może, dlaczego w AMG nawet w "najsłabszej" wersji  43  Mercedes nie montuje skrzyni manualnej? Sam sobie odpowiedz.  [emoji38]

A tak na poważnie, mając kilkuletnie doświadczenie "home baristy" chcąc wydać rozsądnie pieniądze i być zadowolonym, nie myśleć o zmianie sprzętu zaraz po jego zakupie,

kierował bym się następującymi kryteriami:

- młynek to podstawa, czyli żarna 64 mm: Ceado, F64, Atom Specialty 65, ewentualnie SD Niche Zero

- grupa e61

- HX lub DB

- przyzwoita pompa wibracyjna, oczywiście najlepiej rota ale wiadomo cena rośnie

- PID (to w ostatniej kolejności, bo uważam że przy dobrym HX jest to sprawa drugorzędna)

Moja propozycja to:

1. LELIT Mara PL62T (5300,-)
2. Bezzera MAGICA S MN PID (6300,-) sprawdzona dobra maszyna.
3. Rocket Appartamento co prawda bez PID ale z dobrą stabilnością temperaturową (5500,-)

Ewentualnie zestaw budżetowy:

Młynek Eureka Mignon (1250,-) NS Oscar II (HX) za 4200  mega zestaw "młodego home baristy" (ekspres na coffeeitalia aktualnie 2956,-)
Oscar II jest absolutnie obecnie najlepszym stosunkiem jakości (możliwości) do ceny.

kawka

« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2020, 16:18:10 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Październik 2020, 16:11:52 »
a ja jestem jeszcze zielony w ekspresach, ale chciałem zwrócić uwagę na to że Tchibo w swoich kawiarniach ma dużo świeższą i lepszą kawę, po to żebyś uznał że dobre tchibo i wezmiesz do domu.
Może na sam początek kup po prostu naprawdę dobrą, świeżo paloną kawę (tutaj na forum wiele ich znajdziesz w dziale supermarket) i zobacz czy różnica już nie będzie duża.

(aczkolwiek, ja od 4 dni próbuję uzyskać pierwsze espresso które będę w stanie wypić do końca i w życiu tak mnie robienie kawy nie cieszyło. Więc to nie to że odwodzę od kolby)

Offline jarrro

« Odpowiedź #26 dnia: 18 Październik 2020, 16:18:17 »
@pj.w
Uwierzyłem @3DSK , że Lelit to badziewie

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Październik 2020, 16:20:48 »
Na poziom Tchibo wystarczy.
Może być Gaggia Classic jak wolisz, lub cokolwiek z ASCASO.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Październik 2020, 16:26:43 »
Na poziom Tchibo wystarczy.
Może być Gaggia Classic jak wolisz, lub cokolwiek z ASCASO.

Głos rozsądku  [emoji38]
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Październik 2020, 16:28:04 »
Przepraszam za offtop, ale czytając ten temat mam takie filozoficzne odniesienie, że po życiu wypełnionym automatem trzeba się zwrócić w kierunku natury. ;) czy ktoś już ułożył taki roślinny ekspres do kawy ?

« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2020, 16:46:17 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi