Autor Wątek: czy warto kupić kolbę?  (Przeczytany 5063 razy)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: czy warto kupić kolbę?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Październik 2020, 09:45:48 »
@nossy jest to jedna z dróg które wielu przebyło, nie oznacza, że jedyna. Niektórzy kupują sprzęt podstawowy. Jeśli im się spodoba pewnie poświęcą stratę i idą dalej w ewolucji przygotowania naparów. Innym znów szkoda bawić się w półśrodki i kupują od razu sprzęt mocno docelowy. W obu przypadkach przy braku doświadczenia nauka będzie taka sama, niemniej inne "ryzyko" jeśli przejdzie ochota. Dobre espresso to jednak nie tylko sprzęt, ale i ziarno kawy oraz doświadczenie. Każdy ma inne i to jest najfajniejsze. A jeszcze lepsze jeśli można o tym porozmawiać przy kawie. Smacznej kawy Wam dziś życzę znad kubka Kenii Nyakabugi AA od Syntestezji.  :kawa:

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Październik 2020, 11:11:36 »
@nossy dzięki za opinie, rzeczywiście za późno, bo ja już zakupiłem sprzęt, ale ogólnie to się zgadzam co do zasady. Sam bardzo płynnie poznawałem kawę stopniowo próbując nowych rzeczy, kupując pojedyncze elementy i z perspektywy czasu bardzo mnie to cieszy, bo za każdym razem czułem wyraźną poprawę w smaku. Jakbym kupił wszystko naraz miałbym dużo mniej tych momentów.

Z drugiej strony, przy sprzęcie droższym staram się kupować sprzęt sprawdzony, dosyć często miałem sytuację że po przyoszczędzeniu traciłem czas i/lub pieniądze bo zakupiony towar okazywał się bublem. Nie mówię o delonghi oczywiście, tylko własnej zasadzie, którą ostatnio chciałem złamać bo bardzo chciałem kupić kolbę a nie powinienem wydawać pieniędzy ;)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Październik 2020, 11:40:23 »
I jak zadowolony z RS? Daje rade uzyskać jakieś efekty z obecnym młynem?

Offline mojojojo

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM, V 60
  • Młynek: Lelit Fred, Comandante
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Październik 2020, 20:31:31 »
pytanie z tych debilnych - czy warto kupić kolbę?
pewnie że warto

Offline lordlolek

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Październik 2020, 22:35:45 »
I jak zadowolony z RS? Daje rade uzyskać jakieś efekty z obecnym młynem?

z RS jestem bardzo zadowolony, ale z obecnym młynkiem nic się nie da zrobić. Nowy i porządny będę mieć dopiero pod koniec listopada, więc na razie próbuję się uczyć na kawach zmielonych na zamówienie, ale jest to ciężkie, jak nie mam kontroli nad grubością.
Z drugiej strony dzięki temu wiele się nauczyłem kombinując z tym ile mogę zmienić siłą ubicia, ilością kawy, rodzajem sitka czy samą dystrybucją więc jest super :)

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Październik 2020, 08:04:26 »
więc jest super
Super, jak już będziesz miał młynek.

Offline lordlolek

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Październik 2020, 11:09:49 »
haha :D Psyche, jest super, bo się cieszę a jak będę mieć młynek to będę się dalej cieszyć i ciągle będzie super.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Październik 2020, 22:07:39 »
haha :D Psyche, jest super, bo się cieszę a jak będę mieć młynek to będę się dalej cieszyć i ciągle będzie super.
....zatem gratulujemy podejścia do życia, albo dobrej mieszanki kawy o poranku albo dobrego dilera...wybacz jakoś tak hedonistycznie zabrzmiało, że musiałem skomentować

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi