Autor Wątek: Pomoc w wyborze Oscar II vs ASCASO DUO PID PROF vs Lelit Elizabeth vs Musica  (Przeczytany 7617 razy)

3DSK

• Gość
Odp: Pomoc w wyborze Oscar II vs ASCASO DUO PID PROF vs Lelit Elizabeth vs Musica
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Październik 2020, 12:58:39 »
Kiedyś Ci może zaprezentuje spienianie mleka w najmniejszym  LaMarzocco który jest DB ( to oznaczenie dla ekspresów dwubojerowych  info. dla nowego forumowicza) i wtedy będziesz musiał cofnąć swoją teorie , że Oscar  lepszy  niż DB. 
Lm Lm nie jest chyba typowym dual boiler, podobnie jak VA Prima, to jest raczej HX z dodatkowym boilerem kawowym,
„filled via HX system „ Ja Lm Lm i Prima nie traktuję jako ekspresów DB.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomoc w wyborze Oscar II vs ASCASO DUO PID PROF vs Lelit Elizabeth vs Musica
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Październik 2020, 13:05:04 »
Kiedyś Ci może zaprezentuje spienianie mleka w najmniejszym  LaMarzocco który jest DB ( to oznaczenie dla ekspresów dwubojerowych  info. dla nowego forumowicza) i wtedy będziesz musiał cofnąć swoją teorie , że Oscar  lepszy  niż DB. 
Lm Lm nie jest chyba typowym dual boiler, podobnie jak VA Prima, to jest raczej HX z dodatkowym boilerem kawowym,
„filled via HX system „ Ja Lm Lm i Prima nie traktuję jako ekspresów DB.

Zarówno LMLM  jak i VA Prima to są ekspresy dwubojlerowe. Z tym że woda płynąca do bojlera kawowego ( nie wiem jak jest w VA Prima ) w LMLM ogrzewana jest najpierw przez  wymiennik ciepła a później zadaną / ustawioną temperaturą zapewnia i stabilizuje bojler kawowy.
Z reszta podobnie jest w Slayerze czy LaMa gs3 .

Offline damcyk Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II, Aeropress
  • Młynek: NS Grinta
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Październik 2020, 13:06:33 »
Jeżeli chodzi o cenę to też bardzo konkurencyjnie ma caffelab.it, ale bez OPV - w sensie pewno samemu trzeba montować... Wychodzi Oscar II około 2350

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Październik 2020, 13:13:07 »
https://clivecoffee.com/blogs/learn/la-marzocco-linea-mini-vs-lucca-a53
„The Linea Mini, on the other hand, has a small 0.17L brew boiler that is fed by a heat exchanger line that picks up heat on its way past the machine’s steam boiler.„
Dla mnie dual boiler to maszyna w której możesz wyłączyć bojler pary bez wpływy na ten kawowy, dwa niezależne bojlery. Można wyłączyć boiler pary i ekspres nadal będzie funkcjonalny, da się na nim robić espresso. W LM i Prima Bojler pary jest nieodłączna częścią funkcjonalną ekspresu w procesie parzenia kawy.

Offline khans

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Październik 2020, 13:40:39 »
caffelab.it
2350? Według mnie blisko 3k =650eur.
Najtańsza ofertę Na Oscara z Dodatkami jest 3600, Bez dodatków 3000 jak na Caffelab.
Najtańsza  Musica jest 5000.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Październik 2020, 16:26:14 »
Co do Lelita zgadzam się ze @skansen -em .
Elizabeth jest  mniej popularny bo w tej cenie Lelit ma sprawdzonego już Hx  (Mara) na grupie E61. Grupa stara mająca dużo minusów ( długi czas rozgrzewania ekspresu, ciężko utrzymać ekspres w czystości za grupą ) ale grupa  ciężka, solidna  która kiedyś gwarantowała dobry smak kawy. I chyba zostało to do dziś . (kiedyś jednym z moich założeń przy zakupie ekspresu była właśnie grupa E 61.
No i  Elizabeth jest droga (jak na założony budżet ) i ma mniej pary niż Oscar.

Kupując ekspres szukałem małego DB i jestem zadowolony z wyboru. Ma mniej pary niż HX, ale na pojedyncze kawy mleczne wystarcza. Gdybym szukał znowu ekspresu w tym budżecie to raczej na pewno byłyby to mały DB. Oprócz Elizabeth rozważałbym jeszcze Sage Dual Boiler, ale raczej stanęłoby u mnie jeszcze raz na Elizabeth...
Małe DB nie są tak złe jak się niektórym wydaje. Nie są też na pewno tak dobre jak twierdzą niektórzy amerykańscy fani Sage/Breville Dual Boielra  :lol2:

Ja w każdym razie jestem zadowolony i dlatego u Szwagra/Rodziców też stoją Lelity. Mimo, że jestem zadowolony z Lelita namawiałem też na Oscara ale budżet był za mały :)

I nie mniej ważne  Lelit  nie ma takiego doświadczenia  jak NS w konstrukcji ekspresów  ( więc awarie mogą być częstsze, niestety ).
Nie zawsze doświadczenie przekłada się na awaryjność, przykłady pominę :cenzura: Usterki zdarzają się nawet najlepszym.
Nie demonizowałbym też ewentualnych awarii. Usterki nie uśmiercają wszak ekspresu, części są dostępne a samodzielna wymiana stosunkowo prosta.
A co do niezawodności - Elektros rekomenduje wymianę presostatu w Oscarze od razu na gastronomiczny Sirai z uwagi na jego lepszą niezawodność The professional pressurestat SIRAI P302-6 doesn't improve the extraction of the coffee, but the reliability of this product is exceptional.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 17:48:58 wysłana przez skansen »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Październik 2020, 17:12:14 »
W Musica i Oscar II tak jak i większości tego typu maszyn są presostaty Campini, zupełnie wystarczające do domu. Sirai jest na USA bo tam Oscar II ma certyfikacje urządzenia gastronomicznego, komercyjnego, wiadomo, że w takich warunkach właściwe są trwalsze podzespoły.

Offline khans

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Październik 2020, 20:28:44 »
caffelab.it
2350? Według mnie blisko 3k =650eur.
Najtańsza ofertę Na Oscara z Dodatkami jest 3600, Bez dodatków 3000 jak na Caffelab.
Najtańsza  Musica jest 5000.

A faktycznie przy 10% zniżce wychodzi ok 2650 za Oscara. Czy jest jeszcze jakaś zniżka by wyszło 2350?

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Październik 2020, 22:16:45 »
 @skansen
"A co do niezawodności - Elektros rekomenduje wymianę presostatu w Oscarze od razu na gastronomiczny Sirai z uwagi na jego lepszą niezawodność "
"namawiałem też na Oscara ale budżet był za mały :)

z budżetem tak niestety często bywa , nie zawsze mamy to co by się chciało   :-(

jak się okazuje NS Musica tez standardowo nie ma Siraia ...
( w coffeeitalia jest Sirai w pakiecie pro )

https://www.coffeeitalia.pl/index.php/ekspresy/nuova-simonelli.html?limit=15&mode=list
Jaka różnica w cenie  NS Musiki  w  Konesso i Coffeeitalia ??? ( o co chodzi ???  7,5 do 5 tys  :mhh: :picardpalm:)

A droższe NS też mają w standardzie te gorsze presostaty?
@3DSK
"W Musica i Oscar II tak jak i większości tego typu maszyn są presostaty Campini, zupełnie wystarczające do domu"

nie mów że nawet w domu nie chciałbys bardziej profesjonalnego osprzętowania  w swoim własnym ekspresie ?  ;)

oby VA stosowała  juz w standardzie  Sirai albo podobne ...
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 22:47:22 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Październik 2020, 22:34:09 »
Może rekomendują Sirai, bo standardowemu presostatowi szkodzi "kręcenie"-zmiany nastaw ciśnienia? Spotkałem się z taką opinią, że tym tańszym presostatom szkodzą właśnie takie manipulacje :) 

Z tą niezawodnością w ogóle bym się nie rozpędzał. To nie kawiarnia w której awaria ekspresu=brak obrotu.
Przy obecnych błyskawicznych wysyłkach te kilka dni bez kawy da się jakoś wytrzymać..
Off-Topic:
W kontekście tego wytrzymywania bez kawy przypomniały mi się studenckie czasy... Jak Rodzice prosili mnie bym przyjechał na weekend do domu a moja dziewczyna nie mogła, używali takiego argumentu-wytrzymałeś pierwsze kilkanaście lat życia bez seksu, wtrzymasz te kilka dni  :lol2:
Kto był "słoikiem" ten wie :)

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Październik 2020, 22:38:15 »
do @skansen

pewnie się da, tylko po co wytrzymywać  ? ;)

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Październik 2020, 22:40:55 »
W VA Prima nie ma presostatu, jest pid.
Przesadzacie z tym Sirai. Chcesz postawić ekspres w kawiarni i presostat ma pykać cały dzień to lepiej żeby był przystosowany do takiej pracy.
Presostatem w Oscar, czy Musica raczej nikt nie będzie kręcił.
Ja bym się na Waszym miejscu podniecał tym, że taka popierdółka jak Oscar II ma w USA atest maszyny komercyjnej, jak to musi być zbudowane żeby wytrzymać takie obłożenie.
Zastanawiałem się w Oscar II nad Sirai, chwilę, do domu bez sensu. Do Oscara jest fajny mod z Musica wyciszający pompę wibracyjną, to bym kupił.

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Październik 2020, 22:46:59 »
pewnie się da, tylko po co wytrzymywać  ?

Jeśli pandemia czegoś nas uczy, to jednego na pewno: masz w domu mniej niż 3 ekspresy = ryzykujesz. Od czterech w górę zaczyna się spokój...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Październik 2020, 23:03:21 »
Przesadzacie z tym Sirai. Chcesz postawić ekspres w kawiarni i presostat ma pykać cały dzień to lepiej żeby był przystosowany do takiej pracy.
U mnie ekspres chodzi cały dzień, więc pewnie bym się zdecydował...

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Październik 2020, 23:13:50 »
@3DSK
"W VA Prima nie ma presostatu, jest pid." 

Jesteś pewny?
Na schemacie VA  Eagle One co prawda 2 grupowej maszyny widziałem opis regulacji przy bojlerze pary : digital presostat
Przy " małym bojlerze kawowym " tepmperature probe    ( PID )
W Primie chyba podobnie będzie. W  broszurze  od VA  EO Prima  przeglądam ale nie ma jeszcze  szczegółowych danych . Wszystko owiane tajemnicą.

@skansen
u mnie nie chodzi cały dzień , staram się nie przekraczać kilku godzin w trybie  "on " na dobę/ oszczednośc energii i podzespołów to raz a po drugie zwykle wypijam 2 -3 kawy do godz 14-15 , później mi  średnio smakuje kawa
ale mimo to wolałbym lepszy osprzęt , tak już mam co poradzę  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2020, 23:26:27 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi