Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 3000 zł  (Przeczytany 2111 razy)

Offline Wyrwinskimarcin

Ekspres kolbowy do 3000 zł
« dnia: 04 Październik 2020, 08:06:06 »
Cześć! Poszukiwane ekspresu rozpocząłem jak pewnie większość od ekspresów automatycznych. Po przeczytaniu kilku wątków, filmików na YouTube doszedłem do wniosku, że najlepsza dla mnie będzie kolba. W chwili obecnej rozważam zakup z Konesso ekspresu Sage SES875BSS lub Lelit Anita. W kilku wątkach napisane jest, że technicznie ten drugi powinien być lepszy, ale zastanawia mnie różnica w mocy tych ekspresów. Głównie będę robił kawy mleczne i czarne americano w ilości około 1500 kaw rocznie. Zależy mi na mocnej i aromatycznej kawie. Proszę o pomoc w rozpoczęciu przygody z kawą. Pozdrowienia!

Offline pawelc222

• Ekspres: (było) Lelit Bianca, (było) Gaggia Classic + PID, Mocamaster, v60-2
  • Młynek: (było) ZF64, JX-Pro
Odp: Ekspres kolbowy do 3000 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Październik 2020, 10:54:15 »
Było wiele podobnych wątków, pewnie zauważyłeś, że większość z nas poleca kupić oddzielnie młynek i ekspres - jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie (i później łatwiejsze w rozbudowie). Podane przez Ciebie ekspresy różnią się technologią podgrzewania wody (termoblok vs bojler). Szczerze polecam przejrzenie wątków w tej kategorii - jest ich dużo i w mojej opini można wiele informacji z nich wyciągnąć.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2020, 14:41:49 »
zastanawia mnie różnica w mocy tych ekspresów
Pytanie o te ekspresy padło już wiele razy ale nikt chyba jednak nie pytał o moc. Jako, że Anita jest z bojlerem a Sage z termoblokiem (thermocoil) nie da się tego parametru porównać bezpośrednio. Moc nie będzie mieć wpływu na kawę :)

Offline Wyrwinskimarcin

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Październik 2020, 17:44:48 »
Dziękuję za odpowiedź odnośnie mocy. I poprzednikom również przyznaję rację, trzeba było poprostu trochę poszperać:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi