Autor Wątek: Lelit serwis  (Przeczytany 10560 razy)

skansen

• Gość
Odp: Lelit serwis
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Październik 2020, 10:35:56 »
W smaku nie zauważyłem różnicy, ale może dlatego, że płuczę filtr kilka razy przed wypiciem...

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Październik 2020, 11:14:15 »
Hmmm czyli bez sensu kupiłem dodatkowy filtr do Lelita? Mogłem pozostać przy dzbanku, którego normalnie używam? Ja filtry Brity zamieniłem filtrami Dafi.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Październik 2020, 11:22:30 »
Swego czasu używałem obu filtrów (Lelita na wężyku i dzbankowego). Później Lelit opublikował instrukcje odkamieniania. Biorąc pod uwagę, że po ponad roku od zakupu i bez żadnego odkamieniania mój czajnik wygląda w środku tak jak na zdjęciu, stwierdziłem, że sam dzbanek z filtrem wystarczy.
czajnik.jpg

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Październik 2020, 11:30:09 »
@skansen - mogę prosić linka do instrukcji?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Październik 2020, 11:33:52 »
PDFa można pobrać po rejestracji ekspresu na stronie care.lelit.com, w formie graficznej wrzuciłem na forum w wątku Lelit - odkamienianiac, czy nie odkamieniać

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Październik 2020, 12:16:02 »
Swego czasu używałem obu filtrów (Lelita na wężyku i dzbankowego). Później Lelit opublikował instrukcje odkamieniania. Biorąc pod uwagę, że po ponad roku od zakupu i bez żadnego odkamieniania mój czajnik wygląda w środku tak jak na zdjęciu, stwierdziłem, że sam dzbanek z filtrem wystarczy.

Tak, to jest przekonujące. Ale z powodu poniedziałkowej porannej zgryźliwości pomarudzę :) To jednak trochę argument w stylu smakowania wody przed zaparzeniem kawy i wybrania tej, która saute ma najlepszy smak. Czyli porównujesz warunki mało porównywalne. Konkretnie: z jednej strony masz otwarty bojler (czajnik) włączany na kilkadziesiąt sekund ileś razy dziennie, z którego regularnie wylewasz wodę i wlewasz nową. Po drugiej stronie masz zamknięty bojler z podwyższonym ciśnieniem, trzymający non stop przez np. 10h wysoką temperaturę, z którego, zależnie od przyzwyczajeń, może nawet nie ubywać regularnie płynu. A jak ubywa, to jest to destylat, po którym w baniaku coś najprawdopodobniej zostaje. Dopóki to, co zostaje, nie jest łatwo rozpuszczalne, dopóty jest ryzyko kamienia.

Krótko mówiąc, spokojny będziesz dopiero jak rozkręcisz maszynę i zajrzysz do bojlera, albo rurek. Wiem, troche przesadzam, ale jak kiedyś zajrzałem do Oscara po dłuższym czasie, to spanikowałem i teraz próbuję dmuchać na zimne. Zwłaszcza, że pierwszy raz mam grupę e61, która zdaje się przyciąga kamień jak magnes żelazo.

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Październik 2020, 12:18:22 »
sprawdzcie filtry dafi

skansen

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Październik 2020, 12:20:53 »
@RufusTF Zdaje sobie sprawę, że warunki w ekspresie bardziej sprzyjają jego zakamienieniu. Dlatego zakładam okresowe odkamienianie ekspresu. Filtr dzbankowy powinien dawać zbliżone efekty jak filtr na wężyku i dzbanku.  Uznałem więc, że podwójna filtracja nie jest konieczna.

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Październik 2020, 12:26:19 »
Filtr dzbankowy powinien dawać zbliżone efekty jak filtr na wężyku i dzbanku.  Uznałem więc, że podwójna filtracja nie jest konieczna

Tak, to ma sens. Ja też dlatego zrezygnowałem z tego wewnętrznego filtra. Jeśli już, to trzeba by szukać rozwiązań komplementarnych, a nie dublujących się. Ale nie wiem, czy są u nas na rynku jakieś dzbankowe filtry, których celem jest selektywna mineralizacja. To chyba wyższa szkoła jazdy, dostępna w bardziej skomplikowanych rozwiązaniach. Ergo - u mnie zwykle Żywiecki Kryształ, a Brita już tylko do czajnika. Ale planuję jakieś eksperymenty z dodawaniem i mieszaniem minerałów, bo jednak duch akwarysty nie umiera nawet jak się od dawna nie ma akwarium.

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Październik 2020, 16:06:24 »
Do swojego Lelita zamierzam lać Żywiecki Kryształ (mam już mały zapas). Trochę wstyd ze względu na gromadzenie plastiku, ale naprawdę nie trawię ergonomii z Dafim itp. Myślę, że w przyszłości założę na stałe jakąś filtrację w kranie.

W każdym razie KŻ + filtry Lelita na wężyku i dam znać za dłuższy czas czy są jakieś negatywy tego podejścia.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Październik 2020, 19:35:05 »
Panowie, jakie występują objawy zepsutego zaworu trójdrożnego. Zawsze po zakończeniu ekstrakcji miałem taki dzięki podobny do tego  jak jakiś czas nie ma wody domu  a potem włączają to z baterii strzela powietrze. Teraz po ostatnim backflush tego dźwięku nie mam i na ciastku zostaję woda.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Październik 2020, 19:38:32 »
Po ekstrakcji zawór trójdrożny powinien skierować trochę wody do tacki odciekowej. Jeśli nic do niej nie trafia to prawdopodobnie nie działa on prawidłowo. Samo "błotko" nie świadczy jeszcze o usterce.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Październik 2020, 19:42:35 »
Po ekstrakcji zawór trójdrożny powinien skierować trochę wody do tacki odciekowej.
No to idzie do tacki woda, czyli mam spać spokojnie😉
Dzięki
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2020, 20:03:42 wysłana przez avidrock »

Offline Agos

• Ekspres: Lelit PL41 EM
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Czerwiec 2023, 19:58:42 »
Dzień dobry,
Odświeżam temat ponieważ szukam kogoś z Wrocławia kto zna się na ekspresach Lelit i mógłby w niego spojrzeć. Ja totalnie się na tym nie znam i nie wiem czy chcę się nawet za to zabierać. Posiadam AnnaPL41EM. Przez dobre 7 lat dział bez problemu, czyszczony co jakiś czas. Woda filtrowana z Brita. Ale dzisiaj chcąc zrobić kawę zaczął bryzgać wodą z kolby na wszystkie strony, odpalam ekspres, bary dochodzą gdzieś do 4-5 i zaczyna bryzgac. Kawa mielona na świeżo w młynku mignon, grubość jak i waga ustawione idealnie (przynajmniej do dzisiaj wszystko było idealnie), sprawdziłam 2 razy ale za każdym razem to samo. Na ślepym sitku też bryzga wodą z kolby i bary dochodzą do około 5.
Czy jest we Wrocławiu ktoś kto mógłby mi sprawdzić ten ekspres lub polecić jakiś serwis, chcę wiedzieć czy jest sens naprawiania go czy lepiej poszukać nowego.

Będę wdzięczna za wszelkie namiary na jakiegoś specjalistę.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Czerwiec 2023, 22:20:55 »
Myślę że po tylu latach guma/silikon w uszczelce grupy (gasket) się zestarzała.
Zaczął bym od wymiany tego i jest spora szansa że rozwiąże to problem.
Wiem że pytasz o serwis, a nie o to jak samemu to naprawić, ale to naprawdę proste, może dasz radę i nie ma sensu wozić ekspresu i zostawiać.

Kupić musisz to:
https://north.pl/promo/uszczelka-do-ekspresu-lelit-mc047sil,623-KW-0217.html

a wymienić o tak:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi