Autor Wątek: Lelit serwis  (Przeczytany 10567 razy)

Offline karysek Mężczyzna

• Ekspres: Lelit P41 LEM
  • Młynek: Graef cm-702
Lelit serwis
« dnia: 03 Październik 2020, 11:19:16 »
witajcie,

Niestety mój stary lelit odmówił posłuszeństwa (PL41lem) i nie mogę znaleźć żadnego serwisu we Wrocławiu lub okolicach

Czy wiecie do kogo mogę uderzyć w sprawie serwisu ?   daawno temu kontaktowałem się z Lukaszem (loock-iem) ale wygląda na to ze kontakt nieaktualny,

Będę wdzięczny za pomoc

(jeżeli pominąłem gdzieś właściwy watek to przepraszam i proszę o przeniesienie)
pozdrawiam Krzysiek
"...w górach zbłądziłem....bo chciałem..."

Offline JarekB

Odp: Lelit serwis
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2020, 11:23:41 »
Co dolega? Budowa tych lelitow jest prosta a części dostępne, ja grzałkę u siebie wymieniłem sam.

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Październik 2020, 11:27:52 »
hej :)

problem wygląda w taki sposób ze po odpaleniu przełącznika pompa nie startuje słychać tylko ciche "buczenie" tak jakby napięcie dochodziło,

po zdjęciu obudowy - po odpaleniu pompy pompa delikatnie drga ale nie powoduje zasysania wody

niestety nie jestem majsterkowiczem :)

Krzysiek
« Ostatnia zmiana: 03 Październik 2020, 11:43:05 wysłana przez karysek »

Offline JarekB

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Październik 2020, 11:49:03 »
Wymień pompę. Więcej czasu i pieniędzy stracisz na wysyłki oraz naprawę niż to warte.
Oczywiście najpierw sprawdź cy wszystko łączy jak należy.

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Październik 2020, 12:27:00 »
hmm,

znalazłem instrukcje jak rozebrać pompę i po rozebraniu w celu sprawdzenia sprężyn i poskładaniu ponownie pompa ruszyła..

nie jestem pewien co było przyczyną i dlaczego nie chciała pracować wcześniej ale wygląda na to ze wystartowała ponownie :)

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Październik 2020, 12:46:17 »
W razie czego pisz do @Michał - oni są przedstawicielami Lelita w Polsce.

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Październik 2020, 13:31:11 »
Dzięki za pomoc tak czy inaczej :)

I nie ma jak to filiżanka dobrej kawy.....:)
« Ostatnia zmiana: 03 Październik 2020, 13:37:41 wysłana przez karysek »

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Październik 2020, 16:52:04 »
Śmiało możesz się do nas zgłosić, najlepiej bezpośrednio na [email protected]   8)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Październik 2020, 17:14:50 »
Śmiało możesz się do nas zgłosić

Michale, to pytanie wprost: czy z punktu widzenia serwisu coś wątpliwego jest w tym, że sam rozkręcę grupę e61, dźwigienkę etc. w celu przeczyszczenia i przesmarowania?

A jak z odkamienianiem - jak macie zamiar weryfikować kwestię tego, kto odkamienia, czym, jak często itp.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Październik 2020, 08:15:12 »
Rozkręcenie i przesmarowanie grupy nie jest niczym wątpliwym jeśli się to odpowiednio wykona. Co do odkamieniania to wbrew pozorom po otwarciu ekspresu sporo ciekawostek można zobaczyć  [emoji38]
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline RufusTF

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Październik 2020, 08:51:16 »
Co do odkamieniania to wbrew pozorom po otwarciu ekspresu sporo ciekawostek można zobaczyć 

To na pewno, ale co akceptuje serwis? Skoro już rozkręcam, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zajrzeć tu i tam, upewnić się, że woda odpowiednia etc. Instrukcje Lelita mówią o odkamienianiu przez technika z wykorzystaniem konkretnego nazwanego produktu. Obaj wiemy, że to bez sensu (tak jak konieczność używania filtra Lelita). Bo ani mi się nie chce pakować i wysyłać ekspresu do serwisu na rutynowe odkamienianie, ani technikowi jechać do mnie.

Więc co powie serwis, jak sobie bez obecności technika kwaskiem cytrynowym zrobię co trzeba?

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Październik 2020, 09:24:29 »
Odnośnie filtra lelit, masz na myśli ten wpuszczany w zbiornik? Są jakieś lepsze zamienniki? Ja używam oryginalnych, w zasadzie jako dodatkowe zabezpieczenie bo wodę i tak wlewam z brity, więc ten pewnie nie ma za wiele do filtrowania.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Październik 2020, 09:40:59 »
Ja od pewnego czasu ograniczam się do samego filtra Brita Maxtra+ Hard Water, z filtra na wężyku zrezygnowałem.

Offline RufusTF

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Październik 2020, 10:26:32 »
Odnośnie filtra lelit, masz na myśli ten wpuszczany w zbiornik? Są jakieś lepsze zamienniki? Ja używam oryginalnych, w zasadzie jako dodatkowe zabezpieczenie bo wodę i tak wlewam z brity, więc ten pewnie nie ma za wiele do filtrowania.

Jeśli ktoś nie używa absolutnie niczego innego, to dobry i ten Lelita, bo robi _coś_. Nie wiadomo w jakiej skali. Generalnie robi to samo, co filtr Brity, czyli jony Ca++ zamienia na jony Na+. Ale dlaczego filtr Lelita działa na 70l lub 3 miesiące, a filtr Brity na 150l lub 4 tygodnie? Nikt z producentów chyba nie wyjaśnia, albo to ja nie znalazłem wyjaśnienia. Jeśli dorzucić do tego, że jakość filtrowania zmienia się z czasem w bardzo dużej skali, to w sumie nie wychodzi z tego system, który daje powtarzalne wyniki np. dla wody gdańskiej, która jest bardzo twarda (15-16GH). Więc uznałem, że nie ma sensu tego używać. Myślę, że Lelit próbuje chociaż trochę zabezpieczyć się tym filtrem przed ludźmi, którzy nie wchodzą w temat tak głęboko jak my :)

Offline RufusTF

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Październik 2020, 10:31:55 »
Ja od pewnego czasu ograniczam się do samego filtra Brita Maxtra+ Hard Water, z filtra na wężyku zrezygnowałem.

Widzisz u siebie różnicę w smaku między wodą z nowo założonego filtra i np. 2 tygodnie później? U mnie dwa kolejne razy zdarzyło się, że żona i córka bez pudła rozpoznały, kiedy zmienił się filtr, bo wszystko na tej wodzie przestało smakować jak powinno. Ostatnio wstawiłem z powrotem ten klasyczny Brity i nikt nie zgłaszał uwag. Ten Hard Water rzeczywiście w pierwszych dniach robi kranówce jesień średniowiecza.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi