Autor Wątek: Przechowywanie Kawy  (Przeczytany 83354 razy)

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #255 dnia: 28 Marzec 2026, 18:49:17 »
A ja mam takie pytanie do Koleżeństwa. Kawę przechowuję w oryginalnym opakowaniu (zazwyczaj z zamknięciem strunowym) do młynka zasypuję taka ilość na kilka dni. Zauważyłem taką prawidłowość po powrocie z kilkudniowych wyjazdów, że taka kawa, która te kilka dni więcej przeleżała w młynku za szybko mi przelatuje w trakcie zaparzania (różnica to 5-8 sek.). Kawa w opakowaniu nie zmienia tak szybko właściwości. Jaka może być przyczyna? Wysusza się czy wręcz przeciwnie? 

Offline zielonkawa11 Kobieta

• Ekspres: Origami, Kalita Wave, Aiden, Clever, Aeropress, MiiR Pourigami
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Fellow Ode, Timemore C5 Pro, Porlex Mini
« Odpowiedź #256 dnia: 28 Marzec 2026, 18:56:57 »
Odgazowuje się, traci aromaty i wysycha, przez co szybciej przepływa woda. Poza tym przemiał się zmienia i to też wpływa na czas.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #257 dnia: 28 Marzec 2026, 19:48:56 »
A ja mam takie pytanie do Koleżeństwa. Kawę przechowuję w oryginalnym opakowaniu (zazwyczaj z zamknięciem strunowym) do młynka zasypuję taka ilość na kilka dni. Zauważyłem taką prawidłowość po powrocie z kilkudniowych wyjazdów, że taka kawa, która te kilka dni więcej przeleżała w młynku za szybko mi przelatuje w trakcie zaparzania (różnica to 5-8 sek.). Kawa w opakowaniu nie zmienia tak szybko właściwości. Jaka może być przyczyna? Wysusza się czy wręcz przeciwnie? 
Tak się nie robi, powietrze to wróg wypalonej kawy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #258 dnia: 28 Marzec 2026, 20:02:36 »
wysycha
Może nie wysycha lecz pochłania wilgoć. Kawa jest higroskopijna, pochłania wilgoć z otoczenia. To dlatego proces zaparzania jest potem krótszy, moim zdaniem.

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
« Odpowiedź #259 dnia: 28 Marzec 2026, 20:57:22 »
 :) :) Tak obstawiałem, że albo wysycha, albo chłonie wilgoć.

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
« Odpowiedź #260 dnia: 29 Marzec 2026, 12:09:27 »
Zauważyłem taką prawidłowość po powrocie z kilkudniowych wyjazdów, że taka kawa, która te kilka dni więcej przeleżała w młynku za szybko mi przelatuje w trakcie zaparzania (różnica to 5-8 sek.).

No cóż, gdyby tak nie było nie powstałyby młynki Single Dose i cała upierdliwość związana z ich używaniem :)

• Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Fellow Ode, Timemore C5 Pro, Porlex Mini
« Odpowiedź #261 dnia: 29 Marzec 2026, 21:10:35 »
Właśnie się zastanawiam bo jeśli kawa faktycznie w znaczącym stopniu nabierałaby wilgoci, to powinna raczej bardziej się zbijać i spowalniać przepływ, a nie go przyspieszać. Dlatego bardziej przemawia do mnie utrata CO2 i utlenianie, przez co kawa robi się mniej sprężysta, warstwa jest mniej spójna, łatwiej tworzą się mikroszczeliny i woda ma prostszą drogę, więc przelew leci szybciej.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #262 dnia: 30 Marzec 2026, 10:35:20 »
Kawa po wypaleniu ma ok 2% wilgotności, raczej mniej nie będzie mieć tylko zbierać będzie z otoczenia. Procesów starzenia jest wiele, niektóre związki się rozpadają, olejki jełczeją, zachodzi proces utleniania. Ziarenka kawy to głównie celuloza, tłuszcze i białka.
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2026, 10:38:34 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #263 dnia: 30 Marzec 2026, 11:06:27 »
Jasne, kawa jest higroskopijna i może łapać wilgoć z otoczenia. Pytanie tylko, czy to właśnie wilgoć ma większy wpływ na przyspieszenie przelewu, czy raczej procesy starzenia, o których wspominałeś, a które ja wcześniej nazwałam może mniej trafnie wysuszaniem. Chodzi mi o to, że w typowych warunkach domowych zmiana wilgotności jest minimalna - chyba że ktoś mieszkałby w środowisku tropikalnym o bardzo wysokiej i stałej wilgotności, wtedy efekt nabierania wilgoci mógłby mieć większe znaczenie. Z samego faktu, że kawa może nabierać wilgoci, nie wynika jeszcze, że to ona odpowiada za szybszy przepływ. Intuicyjnie większa wilgotność powinna raczej sprzyjać zbiciu i spowalniać przepływ. Dlatego wydaje mi się, że w praktyce większe znaczenie ma utrata CO2 i zmiany struktury przemiału wraz ze starzeniem bo to są realne zmiany fizyczne, które mogą ułatwiać przepływ.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #264 dnia: 30 Marzec 2026, 11:15:33 »
Na pewno CO2 zmienia przepływ, bo tworzy barierę dla wody. Gdy nie ma CO2 w ziarnie, woda dużo łątwiej je penetruje. Podejrzewam też, że rozpad struktury celulozy ma duże znaczenie i stąd kawa która jest stara ma taki trochę tekturowy posmak.

« Odpowiedź #265 dnia: 30 Marzec 2026, 11:34:34 »
Na pewno CO2 zmienia przepływ, bo tworzy barierę dla wody. Gdy nie ma CO2 w ziarnie, woda dużo łątwiej je penetruje. Podejrzewam też, że rozpad struktury celulozy ma duże znaczenie i stąd kawa która jest stara ma taki trochę tekturowy posmak.
o no właśnie :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #266 dnia: 30 Marzec 2026, 12:35:20 »
Racja. Zapomniałem, że przez zwietrzałą kawę woda przelewa się, jakby w ogóle nie było oporu.

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Marzec 2026, 13:19:16 »
a może to i to? preinfuzja w końcu pomaga w przepływie

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi