Autor Wątek: Przechowywanie Kawy  (Przeczytany 83360 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #240 dnia: 07 Kwiecień 2020, 17:40:26 »
Dość obszerny i ciekawy artykuł o zamrażaniu kawy:
Roast Magazine o zamrażaniu...

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #241 dnia: 07 Kwiecień 2020, 17:48:48 »
Dzięki za artukuł.
TLDR; mrozić i mielić pojedyncze dozy jeszcze zmrożonej kawy.

Chyba wrócę na chwilę do mrożenia pojedynczych porcji, tym razem w słoiczkach (próżniowe pakowanie po 15 gram to jednak za dużo roboty, chyba żeby trafiła się jakaś wybitna kawa) i zobaczę jak to wyjdzie przy espresso i mieleniu SD.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #242 dnia: 08 Kwiecień 2020, 17:53:21 »
Dla mnie działa bez problemu, mrożenie całej paczki, wyciągnięcie z zamrażarki, odważenie porcji, wsadzenie paczki do zamrażarki.
Porcja dostaje 2 psiknięcia (tyle o wilgoci jak wyciągasz na pare sekund a mam wysoką w domu >60%) i do młynka.

Druga opcja to słoiki porcjowane, ale to raczej proponuję robić jak paczkę zamierzamy otworzyć/ pić. To jedyny moment gdzie widzę lekką różnicę...
Mała uwaga do espresso lepiej mrożone, do przelewów raczej rozmrożone (zależy od młynka również, najlepiej sprawdzić)...
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2020, 17:56:41 wysłana przez lucasd »

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #243 dnia: 09 Kwiecień 2020, 00:18:59 »
Jak by nie "cudować" z mrożeniem, wysusza kawę. Testy na zasadzie, zamroziłem, a potem odmroziłem, są funta kłaków warte, bo to krótkie odstępy. Każdy spożyw w zamrażarce traci wodę z upływem czasu. Zgrzewanie sprawdza się tylko w kwestii zapachów: nie przechodzi z produktu na inne, a produkt nie "łapie" od innych. Pakowanie próżniowe nie pomaga - od razu jest utrata wilgoci, funkcja "wilgotne" tylko to ogranicza (kosztem odpowietrzania).

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #244 dnia: 09 Kwiecień 2020, 07:59:29 »
Palenie też trochę wysusza ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #245 dnia: 13 Kwiecień 2020, 14:35:20 »
Ok, minęło dwa tygodnie w zamrażarce. Na pierwszy ogień poszedł słoik. Najpierw zmieliłem prosto z zamrażarki.
Zauważyłem, ze trzeba dużo grubiej mielić. Niemniej smak obłędny, tygrys tak cętkowany jak nigdy.
Pierwsze wrażenie - super!
Wieczorem wyciągnę słoik na noc i rano wrzucę do hoppera. Zobaczymy jak się starzeje
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #246 dnia: 08 Lipiec 2020, 09:28:08 »
Jeśli było to przepraszam, nie chce robić tu żadnej reklamy.
Zakupiłem testowo 3 pojemniki TightVac 0,57L i paczka kawy 250 g ku mojemu zdziwieniu wchodzi na styk do pojemnika.
Bodajże James Hofmann testował kiedyś i bardzo sobie chwalił.
Póki co jestem bardzo zadowolony.
Jest tego masę w sklepach " konopnych", różne pojemności , nawet małe na single-dose można nabyć :)
tightvac.jpg

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline machlo

« Odpowiedź #247 dnia: 23 Wrzesień 2020, 13:27:02 »
Słoik z comandante ma 120ml, to jest ten: https://allegro.pl/oferta/sloik-szklany-120ml-braz-z-nakretka-czarna-7080299279

Na fotce dwa słoiki, jeden z tego sklepu, a drugi oryginalny z comandante.
Kto znajdzie różnice? :)

[ Invalid Attachment ]

Zamierzam porcjować kawę po otworzeniu paczki w takich słoiczkach.
Zanabyłem za punkty w desku zestaw słoików i przed pierwszym użyciem umyłem. Na próbę też nakrętkę jedną - lipa, papier, więc wywaliłem tą "uszczelkę".
Teraz pytanie, czy w ogóle te uszczelki są potrzebne? W razie czego to po parę zł można kupić zapas nakrętek, o ile jest potrzeba. ;)

1. Czy ten papier nabiera się po jakimś czasie zapachem kawy i śmierdzi zleżałą kawą?
2. Czy super szczelne zamykanie słoika jest potrzebne w perspektywie 1 tygodnia? Rozumuję sobie tak, że skoro kawa w pełni zajmuje słoik, to z czasem CO2 (cięższy od powietrza) wypchnie powietrze, ale wymiany z otoczeniem zbyt wielkiej nie będzie, jak zostawi się w spokoju zamknięty słoik.

Offline zielonkawa11 Kobieta

• Ekspres: Origami, Kalita Wave, Aiden, Clever, Aeropress, MiiR Pourigami
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Fellow Ode, Timemore C5 Pro, Porlex Mini
« Odpowiedź #248 dnia: 12 Marzec 2026, 09:17:47 »
Zapytam bo o wiolkach mowy jeszcze nie było. Polecicie proszę do mrożenia ziaren na jedną dozę 18-20g probówki 50ml z polipropylenu o możliwie najwyższej czystości materiałowej? Kupiłam Biologixa Falcony i trafiła mi się jakaś świeża nieodstana partia z bardzo wyczuwalnym zapachem plastiku, mimo wielokrotnego wietrzenia i mycia. Minął miesiąc i możliwe, że się jeszcze z czasem odgazują, ale na wiele bym nie liczyła. Mam podejrzenia graniczące z pewnością, że to ruletka i nawet wysokiej jakości jak Eppendorfy i z mniejszą ilością dodatków mogą wydzielać zapach nie do pokonania, szczególnie bez dłuższeeeeeego odstania.

Pozostaje jeszcze opcja szklanych ambrowych wiolek, ale tu minusem są ceny i wąskie szyjki, przez co spada wygoda (bo odpowiednie nakrętki do nich jeszcze jako tako można gdzieś wygrzebać).

No i jeszcze słoiki kosmetyczne koniecznie z linerem w zakrętce, ale minus to z kolei mniejsza szczelność, którą można jeszcze obejść większym zewnętrznym zbiorowym pojemnikiem, ale przede wszystkim większa średnica co oznacza większą powierzchnię kontaktu z powietrzem.

Nie ma rozwiązań idealnych, ale probówki plastikowe wydają się najlepszą opcją, gdyby tylko nie trafić na te z niepozbywalnym zapachem plastiku.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #249 dnia: 12 Marzec 2026, 10:20:08 »
Ja używam zwykłych szklanych słoiczków. Bardzo dobrze się sprawdzają łatwo je umyć, nie śmierdzą. Przy czym ja używam 85 ml, w których mieści się ok 30 - 34 g pod korek. Mam taki słoiczek na jedną dużą porcję albo dwie-trzy mniejsze. Czy wąska probówka jest lepsza pod względem ilości powietrza mieszczącego się pomiędzy ziarnami nie sprawdzałem, ale dla mnie mrożenie przez rok ziaren w słoiczkach nie zmienia ich aromatów i jest wystarczająco dobre.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2026, 10:47:02 wysłana przez krystians »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #250 dnia: 12 Marzec 2026, 13:36:41 »
Ja jako miarki ilości ziarna na wyjazdach używam szklanego słoiczka od mini miodu, chyba 40ml który mieści idealnie ok 15g ziarna.

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #251 dnia: 12 Marzec 2026, 14:54:23 »
Dla mnie działa bez problemu, mrożenie całej paczki, wyciągnięcie z zamrażarki, odważenie porcji, wsadzenie paczki do zamrażarki.
Porcja dostaje 2 psiknięcia (tyle o wilgoci jak wyciągasz na pare sekund a mam wysoką w domu >60%) i do młynka.

Druga opcja to słoiki porcjowane, ale to raczej proponuję robić jak paczkę zamierzamy otworzyć/ pić. To jedyny moment gdzie widzę lekką różnicę...
Mała uwaga do espresso lepiej mrożone, do przelewów raczej rozmrożone (zależy od młynka również, najlepiej sprawdzić)...

Rozumiem, że mielisz zamrożona kawę ?

Offline zielonkawa11 Kobieta

• Ekspres: Origami, Kalita Wave, Aiden, Clever, Aeropress, MiiR Pourigami
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Fellow Ode, Timemore C5 Pro, Porlex Mini
« Odpowiedź #252 dnia: 12 Marzec 2026, 21:20:03 »
Czy wąska probówka jest lepsza pod względem ilości powietrza mieszczącego się pomiędzy ziarnami nie sprawdzałem, ale dla mnie mrożenie przez rok ziaren w słoiczkach nie zmienia ich aromatów i jest wystarczająco dobre.

Dzięki to już dobra informacja!

Ja jako miarki ilości ziarna na wyjazdach używam szklanego słoiczka od mini miodu, chyba 40ml który mieści idealnie ok 15g ziarna.
Widzę, że ambrowe kosmetyczne są 30ml lub 60ml, ale z tego co piszesz to większe ziarna 20g do 30ml nie wejdą, a nawet do probówek 50ml mogłoby być ciężko, pozostaje więc 60ml.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #253 dnia: 12 Marzec 2026, 21:44:16 »
Sprawdziłem i miód miał 40g

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #254 dnia: 12 Marzec 2026, 21:53:50 »
Sprawdziłem i miód miał 40g
Tak mam też takie, ale wolę te większe,  w dodatku z tych 40ml czasem odkręcają się zakrętki, przynajmniej mi się trafia jakaś taka partia z kiepskim gwintem.

Ja natomiast używam takich i to dokładnie jest 80ml

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi