Przy prawidłowo dobranym przemiale, przepływ przez ciastko wynosi mniej więcej 54 gramy w 30 sekund, przy ciśnieniu 9 bar.
Prz zbyt drobnym przemiale, będziesz miał mniejszy przepływ przez ciastko, a więcej cofanej wody.
Przy ślepym sitku, wszystko się cofa.
Nie wiem na ile pomiar na ślepym sitku i wskazanie manometru pokazuję Ci rzeczywiste ciśnienie nad ciastkiem. Zależy to zapewne od konkretnej maszyny. Maszyny mierzą to ciśnienie gdzieś przed ciastkiem, nad ciastkiem będzie zawsze niższe, ze względu na stratę energii. O ile niższe? Bez pomiaru czymś w stylu Scace to trochę gdybanie. Dlatego zaufałbym zaleceniom producentów czy elektros, oni tych maszyn przerobili masę i być może nawet coś zmierzyli
. Włochom, jeżeli chodzi o maszyny do espresso warto zaufać
Bardziej bym próbował na Twoim miejscu sprawdzić co pokazuje manometr, kiedy masz dozę 18 gram, uzysk 30 gram i czas ekstrakcji 30 sekund. Jeżeli przy takich parametrach będziesz miał 9 bar, to jesteś blisko książkowego ciśnienia ekstrakcji.
Nie pamiętam już jak to było w Musica. Może
@WS pomoże.
I też trzeba pamiętać, że przy prawidłowo dobranym przemiale, ciśnienie nie musi osiągnąć maksymalnej wartości. Ciśnienie zależy od oporu ciastka. Dlatego można zrobić maszynę bez OPV (patrz Oscar) i też uzyskać prawidłową ekstrakcję.