Autor Wątek: Lelit WILLIAM PL71 + ANNA PL41E  (Przeczytany 4622 razy)

Offline Honou

Lelit WILLIAM PL71 + ANNA PL41E
« dnia: 24 Sierpień 2020, 10:57:07 »
Cześć!

Szukam zestawu dla żony - kolba + młynek do 3000 zł (i to już tak serio na wyrost, planowo było 2800). Głównie do kaw mlecznych więc zależałoby jej na dobrej dyszy 🙂 I ja pewnie czasem poeksperymentuje z espresso ale serce jednak zostaje przy alternatywach. Przemiał 2-3 kawy dziennie.

Na koneso jest aktualnie promka przy zakupie obu urządzeń Lelit wiec za zestaw WILLIAM PL71 + ANNA PL41E wychodzi 2800 zł. Czy znajdę w tej cenie coś lepszego?

Pomożecie 🙂?

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Lelit WILLIAM PL71 + ANNA PL41E
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2020, 20:01:45 »
Anna PL41E ma podobno średnią dyszę, takie ma opinie, sam posiadam ten ekspres i przyznam, że spienia ok, ale ja wcześniej miałem 4.5 roczną zaprawę z fatalnym spieniaczem w automacie Delonghi, także jeśli o mnie chodzi to dysza w Lelit Pl41E jest naprawdę rewelacyjna, niebo a ziemia :D.

Świetne opinie zbierają ekspresy Lelit Anna z profesjonalną dyszą, chodzi o modele Anna PL41LEM i PL41TEM. Osobiście wolałbym dołożyć do tego drugiego modelu. PID zapewni Twojej żonie spokój ducha, a co za tym idzie i Tobie! Do tego niedoceniony młynek Lelit FRED (starczy pieniędzy nawet na model z timerem) i naprawdę do mlecznych będzie super a i do espresso przyzwoicie. Posiadam go, nie zbryla, dość szybko i równo mieli, nie jest głośny. Ewentualnie Baratza Sette ap30.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2020, 20:07:33 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline Honou

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2020, 21:50:04 »
Dzięki ! Właśnie poczytałem trochę o różnicach w modelach i rzeczywiście chyba warto dołożyć do PID.. Czyli PL41TEM : )

Apetyt rośnie w miarę jedzenia a widzę że w koneso są raty 0% także może wziąłbym jednak razem z tym Williama P71? Razem wyszłoby 3600. Czy nie zauważę różnicy w stosunku do tego Freda i jednak nie warto naciągać budżetu?
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpień 2020, 21:54:05 wysłana przez Honou »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2020, 22:28:48 »
Fred jest bardzo fajnym, małym młynkiem. Ma oczywiście swoje wady (głównie głośność), ale jeśli szukasz młynka tylko do espresso, to wystarczy.

Offline Honou

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2020, 22:37:30 »
Rozumiem - widzę że są dwa modele tego Freda. Z tą droższa (PL044MMT) zmieszcze się w 3200 zł czyli w miarę ok  :uklony:

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpień 2020, 17:20:13 »
(PL044MMT)

To wersja z Timerem, zabudowana, trochę cichsza niż tańsza wersja.

Offline Honou

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpień 2020, 14:27:28 »
A tak jeszcze podpytam, co myślicie o kombajnach 2w1 np. LELIT ANITA PL042TEMD. Ma manometr, PID czyli w sumie to samo co PL41TEM, no i z tego co czytam sam młynek też na podzespołach Freda. Kosztuje 2500 vs 3200 za Anne + Freda. Minus to pewnie nagrzewanie się ziaren ale oszczędność miejsca znaczna.

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpień 2020, 01:31:21 »
PL042TEMD

Skansen testował, chwalił i chyba nawet kupił go szwagrowi?
Sam go prawie kupiłem, ale dostałem fajna ofertę z outletu konesso na mój obecny sprzęt i się sekundy nie zastanawiałem 😉

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpień 2020, 06:05:02 »
LELIT ANITA PL042TEMD
Też się zastanawiałem ale po czytaniu forum o tym że dwa w jednym to nie ok rozwiązanie lubiłem grace. Teraz z perspektywy czasu ani trochę nie żałuję. Najważniejszy jest młynek, a w anita upgrade młynka z czasem nie zrobisz. Ja nie mówię, że Fred jest do kitu, ale na pewno nie jest to młynek wyższych lotów.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sierpień 2020, 07:36:09 »
Do szwagra trafiła "sama" Anna z PID. Wcześniej testowałem Anitę i ona też "została w rodzinie". Za kilka dni powinna się pojawić recenzja.

Ziarna w Anicie nagrzewają się mniej więcej w takim samym stopniu jak woda w zbiorniku. Dzieje się tak dopiero przy dłuższej (całodziennej) pracy ekspresu. Teraz jak zauważył @Honou Anitę można dostać za 2500 więc 2w1 wychodzi sporo taniej niż zakup oddzielnie tych urządzeń. Normalnie 2w1 kosztują mniej więcej tyle samo co te same urządzenia oddzielnie. Generalnie ekspresy z wbudowanym młynkiem nie cieszą się wzięciem wśród domowych baristów. Kiedyś zabrałem wszystkie za i przeciw w wątku Rzut oka na ekspresy kolbowe z wbudowanym młynkiem.

Offline Honou

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpień 2020, 12:23:49 »
@skansen @lukaszt2004 Dziękuje Wam bardzo za pomoc! Ostatecznie, będąc świadom pewnym minusów i kompromisów związanych z tym rozwiazaniem zamówiłem Anite PL042TEMD (2w1) :) Znalazłem ofertę za 2400 zł, w tej cenie myślę że to całkiem dobre rozwiazanie :) Pozdrawiam.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sierpień 2020, 12:39:22 »
No i bardzo fajnie, trochę Ci zazdroszczę tego Pid-a.
Co do nagrzewania się kawy, nikt Ci nie każe zasypywać cały hopper kawą.
Prawda młynek nie jest SD, ale radzi sobie naprawdę całkiem nieźle z mniejszymi partiami kawy, kawę wsypuje przed samym zmieleniem, albo mielę w recznym.
Najśmieszniejsze jest to, że wypowiadają się na jego temat osoby które go zapewnie nie używały - młynek/ekspres :)
Największy problem jest z przeczyszczeniem młynka, trzeba trochę się nagimnastykować i porozkręcać, chyba że jest jakiś myk o którym nie wiem...

Oby dobrze Ci służył!
W tej cenie to naprawdę fajny sprzęt, a jak młynek będzie za słaby, albo będzie Cie wkurzać zawsze możesz coś dokupić.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kubolx

• Ekspres: Lelit Mara X V2
  • Młynek: Lelit PL72 William
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Sierpień 2020, 14:19:34 »
@Honou
Aktualnie Przyjaciele Kawy mają fajną ofertę na sprzęt poekspozycyjny. Wejdź w zakładkę ekspresy i produkty z ekspozycji, Anita z PID za 2100. Ja mam z nimi dobre doświadczenia, sam 2 lata temu zgarnąłem taką Anitę od nich z półki, ale w sporo wyższej cenie. Ekspres dobrze mi służył.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Sierpień 2020, 22:07:04 »
Dopiero dzisiaj mieliśmy czas żeby ekspres Szwagra uruchomić, oto on :)
IMG_20200827_210008.jpg
Na razie w parze jest z młynkiem Sage, jak się zacznie gonienie króliczka to na pierwszy ogień pewnie pójdzie zmiana młynka :)

Offline Platod

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudzień 2020, 14:49:27 »
Polecacie do domowego espresso Anne z pid em? Jak wrazenia?
Dopiero dzisiaj mieliśmy czas żeby ekspres Szwagra uruchomić, oto on :)
 [ Invalid Attachment ]
Na razie w parze jest z młynkiem Sage, jak się zacznie gonienie króliczka to na pierwszy ogień pewnie pójdzie zmiana młynka :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi