Autor Wątek: Którą Jurę wybrać  (Przeczytany 33151 razy)

less11

• Gość
Którą Jurę wybrać
« dnia: 13 Wrzesień 2014, 09:43:21 »
Przeczytałem już sporo wątków na forum (jeszcze przed zalogowaniem) i mam już prawie podjętą decyzję co do wyboru automatu. W grę wchodzi przede wszystkim model Jura C55, no ale tu pojawiły się wątpliwości. W jednym ze sklepów internetowych znalazłem Jurę C65 taniej niż C55, tylko że czytając specyfikację w ogóle nie widzę różnicy pomiędzy tymi modelami (poza dodatkowym srebrnym paskiem z przodu w C65). Znalazłem jeszcze model C60 za 2500 plnów a to sporo taniej niż 2 wyżej wspomniane. Mam przy tym kilka pytań do bardziej zorientowanych:
- czy są jakieś (poza wyglądem) różnice pomiędzy modelami C55 i C65
- czy może dobrym wyborem byłoby nabycie modelu C60 za około 700 plnów taniej, czy też jest on istotnie gorszy od C55 i C65 (widzę że ma prostszy spieniacz do mleka, ale można dokupić lepszy za ca 250 plnów a i tak trochę zostanie w kieszeni
Proszę doradźcie coś
Z góry dzięki

Offline szarik201

• Ekspres: kawiarke
  • Młynek: nie mam
Odp: Którą Jurę wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Październik 2014, 21:54:56 »
Wszystkim polecam JURE, jest najlepsza. Sam korzystam z ekspresu JURA ENA 9 Micro One Touch  i jestem zadowolony. Pozdrawiam.

Offline Mario Barista Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Październik 2014, 22:19:57 »
Chyba będzie ban. Pozdrawiam.

Offline remos

• REMOS
  • Ekspres: JURA F8
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2015, 00:29:36 »
Witam, piszę w tym wątku bo akurat temat jest dokładnie taki jaki mnie interesuje. Natomiast co do pytania to:

Zastanawiam się nad JURĄ i nie wiem, który model wybrać.
1. Jura Impressa A5 One Touch
2. Jura Impressa F8 TFT
3. Jura Impressa C75 One Touch lub C65 - nie doczytałem jakie są różnice

kawę jaką ja pijam to "najzwyklejsze mocne espresso" natomiast żona mleczno/piankowe - tutaj dobrze aby było szybko i sprawnie.

Przeglądałem jeszcze NIVONE 777 - jest mniejsza gabarytowo ale jak się ma ona do powyższych?!

Zakupu chciałbym dokonać w polecanym sklepie DE bo ceny JURY są tam bardziej życiowe niż w PL.

Mogę prosić o omówienie powyższych modeli jakieś za jakieś przeciw.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2015, 09:47:38 »
@remos - szczerze to musiałbyś chyba do serwisu zadzwonić i porozmawiać z serwisantem o ewentualnej ilości maszyn w serwisie. Odwiedź autoryzowany sklep i porozmawiaj. Pewnie jakiś demo sprzęt będzie to zobaczysz jak się go używa w praktyce.
Te 3 co podałeś maja dość znaczną rozpiętość cenową, u Jury im wyższa literka tym bardziej zaawansowany sprzęt. Ja osobiście jednak do F bym nie dokładał i na C się zatrzymał.
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2015, 10:08:09 »
Jeśli najzwyklejsze mocne espresso, to nie Jura.
Quick Mill sobie poradzi, ale Jura nie. Mam porównanie, bo posiadam oba.

Offline remos

• REMOS
  • Ekspres: JURA F8
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Styczeń 2015, 14:29:04 »
Quickmill ale który SuperCappuciono, bo w grę jak napisałem również wchodzą dla drugiej połówki kawy mleczne. Ten model akurat w tym sklepie nie jest dostępnym z tego co widzę to tylko kolbowe.

..www . stoll - espresso . de

A cenowo JURA tutaj akurat jest nad wyraz moim zdaniem atrakcyjna.

Mszę tylko gabaryty sobie sprawdzić.

Pytanie jeszcze czy ewentualnie Nivoną sobie głowę zawracać model 767 - bo taki akurat mam tutaj w lokalnym sklepie na miejscu.

Offline Dariusz

• Ekspres: jura impressa A5
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Luty 2015, 21:30:04 »
Witam
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w temacie instrukcji w j.polskim do jura impressa A5. Niestety sklep w którym nabyłem ekspres nie był łaskawy mnie poinformować ze instrukcja oraz wyświetlacz komunikatów nie jest w j.polskim. .proszę o pomoc gdzie można to zdobyć..

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Luty 2015, 22:12:13 »
Jeśli był to dystrybutor mający umowę z JURA Poland (choć wtedy powinna być instrukcja po polsku) to jeden telefon do serwisu powinien wystarczyć, jeśli nie to może być trochę ciężej, ale i tak warto spróbować.

Offline Dariusz

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Luty 2015, 22:17:30 »
No muszę spróbować. Dzieki

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Luty 2015, 07:48:13 »
To chyba nie kupiłeś z polskiej dystrybucji.
Może sobie coś z tych dobierzesz.

https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zastosowan-domowych/ekspresy-do-kawy/IMPRESSA-A5-OT-Red-EU-13756/Support#tabs

Offline Dariusz

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Luty 2015, 10:14:42 »
Dzięki za pomoc. Zwrocilem się do jura polska i natychmiast zareagowała przemiła pani, która mi pomoże. Porządna firma.

Offline tomaszek71

• Ekspres: Nivona NICR 656
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Luty 2015, 11:02:49 »
Podepnę się pod temat. Jako że moja Nivona jeszcze chodzi ( to już 6 rok ) ale czas na zmiany myślimy z moją Luśką Paciaciakową ( 20 lat po ślubie to już nie jest Pocahontas ) nad zmianą ekspresu. Zastanawiamy się nad F8 TFT i nad używaną Z7 ( przebieg uwaga 600 kaw i Barnaba go gwarantuje ). Moja Luśka chce nowy a ja Z7. Brakuje mi argumentów ale może się mylę w swoim wyborze? Tłumaczę jej że to co mówi Barnaba to jak ciąża na USG a nie test ciążowy z prawie dwoma kreskami ale narazie nie przyjmuje argumentów. F8 nówka czy Z7 z wiadomym przebiegiem???

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Luty 2015, 11:10:53 »
Zapytaj Barnabę dlaczego  F8 jak robisz kawę po mleku to smakuje źle, a w Z7 jest ok. Miałem do F8 to testów i podziękowałem.

Offline tomaszek71

• Ekspres: Nivona NICR 656
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Luty 2015, 11:26:00 »
KiT możesz bardziej to rozwinąć? Ekspresy kosztują jak nie wiem co więc nie chcę wtopić

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi