Autor Wątek: Ciśnienie w ekspressie  (Przeczytany 2373 razy)

Offline Jozua69 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace, Magnifica s, V60, Chemex, Phin, Aeropress, Bialetti mokka, Asobu, Gabi
  • Młynek: C40. Lelit Wiliam Pl72, Rhinowears
Ciśnienie w ekspressie
« dnia: 22 Sierpień 2020, 16:29:26 »
Cześć. Witam. Mam takie pytanie. Przy zachowanych parametrach przemiału kawy i dotąd poprawnej ekstrakcji, ekspres nagle zaczął wskazywać na manometrze miast 8-9 bar około 3 a kawa leci szybką strugą do naczynia dając 80 ml  lury w 25 sekund. Co padło? Pompa?

• Ekspres: Lelit Grace, Magnifica s, V60, Chemex, Phin, Aeropress, Bialetti mokka, Asobu, Gabi
Odp: Ciśnienie w ekspressie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpień 2020, 12:12:32 »
Zaradzone. Można skasować wątek. Dzięki

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpień 2020, 12:20:59 »
Przy zachowanych parametrach przemiału kawy

Zmień parametry na młynku - zmiana grubości mielenia na drobniejszy przemiał powinna dać efekt.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień 2020, 12:45:38 »
Co padło? Pompa?

Obstawiam regulator ciśnienia, zaciął się i pełna moc pompy idzie przez ciastko.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpień 2020, 15:36:59 »
Jak by szło całe to całe by pokazywało na manometrze.

Co to znaczy zachowane parametry przemiału kawy?
Każda kawa jest inna i wymaga innej grubości i czasu przemiału. Nawet ta sama paczka kawy po tygodniu czy dwóch od otwarcia też wymaga zmian any przemiału.
A ten sam rodzaj kawy kupiony od tego samego sprzedawcy kupiony po miesiącu moze być  czymś zupełnie innym (różnice w partiach kawy, proporcjach mieszanek czy poziomu wypalenia.) Po to do espresso niezbędny jest młynek w domu żeby nim kręcić a nie zachowywać parametry.
Dla mnie to wyglada na za gruby przemiał lub/i zwietrzałą kawę.

Ew jakoś inaczej napelniasz kolbę i robią się kanały.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2020, 15:39:57 wysłana przez Bacek »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpień 2020, 19:04:20 »
Trochę niepokojące są te 3 bary. 80ml/25s brzmi racjonalnie. Jak koledzy piszą, zacznij od drobniejszego przemiału.

Offline maciekr

• Ekspres: ns musica
  • Młynek: niche zero
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpień 2020, 23:47:27 »
@Jozua69 jakie jest rozwiązanie? co pomogło?

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpień 2020, 21:44:59 »
Szanowni koledzy śpieszę odpisać. Co pomogło? Nie wiem. Pauza Pojęcia bladego nie mam.Ot przeczekałem do dnia następnego, podjąlem kolejną próbę i poszło.  Co do 80 ml / 25 s to źle to opisałem. Przygotowałem espresso x 2 i wychodziło mi 80 na jedną filiżankę czyli w sumie uzysk miałem 160. Co do parametrów, miałem na myśli fakt iż tego dnia przygotowywałem już espresso i kalibrowałem młynek i wychodziło mi idealne. Używam wagi do określenia dozy, używam wagi podczas ekstrakcji, nastawiam temp na pidzie i patrzę na manometr. Wszystko miód. Zabieram się po raz kolejny do tej samej czynności i nagle leci ciurkiem. Dobra źle podpiąłem, zła dystrybucja kawy do pf albo co? I tak z 3 razy i 3 bary. Po przerwie jakiejś ponowna próba,i jeszcze próba i mielenie na komesieu i powtórka. Pomyślałem zatem o jakiejś usterce i stąd mój post. natomiast dnia następnęgo przed ostatecznym spakowaniem ekspresu podjąłęm ponowną próbę i tu sukces. Sorry ale nie wiem i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Natomiast za reakcję wasze dzięki i pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi