Autor Wątek: Kolba do 2000zł  (Przeczytany 8411 razy)

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Kolba do 2000zł
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Sierpień 2020, 18:44:08 »
W skrócie - szkoda kasy na półśrodki
Bez przesady... Każdy ma swoją drogę do przejścia i w przypadku ograniczonego budżetu pewne etapu trzeb zaliczyć. Wiadomo, że najlepiej od razu zamknąć temat dwubojlerowcem z profilowaniem temperatury, ale inaczej doceni się taki sprzęt w momencie kiedy będziemy umieli wykorzystać go w 100% i dodatkowo przemęczymy się trochę na tych półśrodkach :).

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Sierpień 2020, 11:39:58 »
Oczywiście, że szkoda kasy na polsrodki. Ale czasami jest to jedyna możliwa droga. To wypadkowa tego, czy na pewno chcesz się bawić w espresso, jak bardzo chcesz gonić króliczka, ile pieniędzy możesz aktualnie wydać na sprzęt itp.
Ja prawdę mówiąc, mimo doświadczenia na dużych sprzętach z dwoma grupami i gastronomicznymi mlynkami bardzo cenie sobie mojego lelitka i młynek ascaso. Do domu jest to bardzo fajny zestaw, który zaspokaja moje potrzeby kawowe. Niewykluczone jednak, że kiedyś się przesiądę na coś z grupą e61. No i chodzi mi gdzieś z tyłu głowy wymiana mlynka na inny, ale to raczej że względu na mój kaprys niż niedomagania sprzętu.
Jeżeli nie bawić się w polsrodki, to każdy powinien mieć w domu lamarzocco i ek43. Oraz profesjonalny zespół odwróconej osmozy z mineralizacja wody. Plus super tampery, wagi, dystrybutory itp, łącznie za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Offline Nikopol Mężczyzna

• Ekspres: V60, Phin, AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona 130
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Sierpień 2020, 20:01:28 »
Znalezienie złotego środka zawsze jest wypadkową wielu zmiennych. Truizm. Racjonalizując sobie to, jakiego wyboru chcę dokonać, odnoszę się na przykład do tego, że dziś telefony mogą kosztować po 5000pln i więcej, a średnio użytkownicy zmieniają je co dwa lata. (Wiem, że telefon nijak się ma do ekspresu). Ergo: chcąc wydać 1300 na "coś co robi tylko" espresso (czyt. będąc świadomym i zdeterminowanym w konkretnym dążeniu) warto dołożyć te 800 pln do sprzętu z dodatkami istotnie wpływającymi na komfort pracy. Bo zmiana lelita bez pid na taki z pid to zmiana tego samego na to samo tylko z osprzętem, a pasowałoby jednak zmieniać sprzęt z jednej półki na taki z półki wyżej.

Tak przynajmniej sobie to tłumaczę. Gdybym miał porównanie z korzystania ze sprzętu z pidem i bez bylbym w tym temacie na pewno bardziej kompetenty ;)

Offline Xerve

• Ekspres: Ascaso dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Sierpień 2020, 20:01:37 »
Temat można zamknąć, ostatecznie zdecydowałem się na wzięcie zestawu od kawosza17 a dodatkowo za jakieś dwa miesiące powinien przyjść mój nowy niche zero :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi