Autor Wątek: Kolba do 2000zł  (Przeczytany 8432 razy)

Offline Xerve

• Ekspres: Ascaso dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Kolba do 2000zł
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpień 2020, 12:54:07 »
Jeśli chodzi o Nitche Zero to bardzo chciałbym ten młynek :D Jest piękny i przede wszystkim mały, problemem jest jego bardzo mała dostępność bo przegrzebałem internet i nigdzie nie jest dostępny, dopiero teraz zbierają zamówienia na październikowy nakład. Może faktycznie poszukam jakiegoś młynka gastro, jak z dostępnością części do młynków Mazzer lub Ginno Rossi, w Polsce są do dostania bez problemu czy raczej trzeba ciągnąć z za granicy?

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Sierpień 2020, 13:33:14 »
Uważam, że lepiej dołożyć do młynka niż do ekspresu...
Ale pytanie było o ekspres do 2000 zł, a nie o komplet :)

Mając manometr grupy - da się dosć szybko opanować - a możliwość profilowania ciśnieniem - daje wręcz nieograniczone możliwości
ale fakt - nie jest to łatwy sprzęt - natomiast możliwości naprawdę duże - jak za taką cenę
Z tym, że jeszcze musimy kontrolować temperaturę - co nie jest na nim łatwe, a za używany model z modyfikacją manometru trzeba zapłacić w okolicach 2000 zł, więc przestaje być tanio...

na pchlim targu masz teraz Mazzera SJ z podajnikiem - jak go kupisz - będziesz zadowolony
Będziesz zadowolony o ile będziesz używał młynka z zasypanym hopperem, a nie jako SD. U mnie to była droga przez mękę. Ostatecznie sprzedałem Mazzera i to była najlepsza decyzja.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Sierpień 2020, 13:40:24 »
Z tym, że jeszcze musimy kontrolować temperaturę - co nie jest na nim łatwe, a za używany model z modyfikacją manometru trzeba zapłacić w okolicach 2000 zł, więc przestaje być tanio...
Są termometry paskowe
używany model z manometrem - 1500 na naszym forum

Będziesz zadowolony o ile będziesz używał młynka z zasypanym hopperem, a nie jako SD. U mnie to była droga przez mękę. Ostatecznie sprzedałem Mazzera i to była najlepsza decyzja.
Pewnie z identycznych powodów dokonałem zamiany na Niche ;)
Never Give UP †

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Sierpień 2020, 13:43:08 »
Są termometry paskowe
Nie używałem takiego, ale ciężko mi sobie wyobrazić precyzyjną kontrolę temperatury ekstrakcji na takim ustrojstwie...

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Sierpień 2020, 14:07:29 »
Cytat: jakub_stanecki w Dzisiaj o 13:40:24
Są termometry paskowe
Nie używałem takiego, ale ciężko mi sobie wyobrazić precyzyjną kontrolę temperatury ekstrakcji na takim ustrojstwie...

Ile czasu używałeś dźwignię?
W wersji pre-milenijnej wystarczy zrobić temp-moda opisywanego na home-barista i masz bardzo stabilną temperaturę - a pasek służy tylko do kontroli gotowości

To naprawdę bardzo wdzięczny ekspres - i po pewnym czasie robisz już tylko dobre albo bardzo dobre espresso ;)
Never Give UP †

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Sierpień 2020, 14:11:17 »
3 lata. Wymiana na HX'a była zdecydowanie dobrym wyborem ;). Zabrakło mi cierpliwości, a koszt modyfikacji i potrzeba robienia kaw mlecznych przeważyły decyzję o sprzedaży.

Offline Xerve

• Ekspres: Ascaso dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sierpień 2020, 14:22:50 »
A jak ma się sprawa z młynkiem LELIT WILLIAM PL72-P jakość przemiału jest podobna do fiorenzato f64 lub innych młynków gastronomicznych? Z ekspresami z wymiennikiem ciepła jest ten problem, że nie widzę aktualnie żadnego dostępnego na pchlim targu, oczywiście mówimy tutaj o kategorii cenowej do 2000 zł.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2020, 14:25:24 wysłana przez Xerve »

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Sierpień 2020, 16:28:52 »
U mnie Niche Zero zamówiony (rzut na październik). Teraz nieśpiesznie noszę się z zakupem ekspresu. Na razie Lelit Victoria lub Ascaso Steel Uno PID mi po głowie chodzą.

Offline Nikopol Mężczyzna

• Ekspres: V60, Phin, AP, FP, Kawiarka
  • Młynek: Nivona 130
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Sierpień 2020, 16:43:15 »
Czy wychodząc z zalożenia, że jesli ktoś w dzisiejszych czasach (ilość metod alternatywnych oraz dostępnych automatów) chce kolbę, jest tożsame z tym, że swiadomie chce porządnego espresso (a nie po prostu kawę), można stwierdzić: maszyna z PID albo nic? (Pomijam dźwignię). Nie mam osobistego doświadczenia z kolbą, wnioski wyciągam tylko na podstawie Waszych doświadczeń. Zastanawiam się, czy kupno czegoś taniej bez PID nie jest po prostu stratą czasu i pieniędzy, bo i tak bedzie go brakowało prędzej lub później.

Tak samo z młynkiem - tanio ręczny (commandante, mym54, Kazak), albo przynajmniej niche zero dla kogoś, kto chce się cieszyć różnorodnością świata kawy, a nie po prostu wypić kawę i iść dalej...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sierpień 2020, 17:02:35 »
Czy wychodząc z zalożenia, że jesli ktoś w dzisiejszych czasach (ilość metod alternatywnych oraz dostępnych automatów) chce kolbę, jest tożsame z tym, że swiadomie chce porządnego espresso (a nie po prostu kawę), można stwierdzić: maszyna z PID albo nic? (Pomijam dźwignię).
HX z presostatem zamiast PID też daje radę:)

Z kolei ekspres jednobojlerowy można "ogarnąć" bez PID, manometru czy OPV, jego zakup nie jest więc stratą pieniędzy. Po prostu z PID jest łatwiej i często lepiej.

jak z dostępnością części do młynków Mazzer lub Ginno Rossi, w Polsce są do dostania bez problemu czy raczej trzeba ciągnąć z za granicy?
W tych młynkach nie ma za bardzo co się popsuć ale w razie czego części są "do dostania".

A jak ma się sprawa z młynkiem LELIT WILLIAM PL72-P
William PL72 to fajny młynek, ale nadaje się tylko do espresso. Do espresso i tylko do espresso został pomyślany. Jest moja recenzja na forum a w jej wątku sporo opinii. Mam ten młynek i jestem zeń zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2020, 17:27:23 wysłana przez skansen »

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Sierpień 2020, 17:26:54 »
A juz miałem w głowie poukladany świat :p wszystko mi rozwaliles :p różnica między przykładową gołą Anią a tą z manometrem i pidem to niemal tysiąc zlotych... Czyli druga goła Ania... Na chłopski rozum lepiej miec dwie gołe Anie...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Sierpień 2020, 17:35:32 »
Przecież nie będziesz w domu używał dwóch na raz:) Różnica między nimi to nie tylko manometr i PID ale także inna dysza pary i inne włączniki. Różnica cenowa między nimi nie jest dwukrotna, to około 1200 vs 2000 złotych...

« Odpowiedź #27 dnia: 14 Sierpień 2020, 18:07:13 »
Z kolei ekspres jednobojlerowy można "ogarnąć" bez PID, manometru czy OPV
Można :)
Natomiast warto dopłacić - nie zmieni to smaku kawy - ale poprawi wygodę, ułatwi szukanie ustawień młynka
Never Give UP †

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Sierpień 2020, 18:08:45 »
Dokładnie tak. I dlatego dla szwagra wziąłem ekspres wyposażony w te funkcje :)

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Sierpień 2020, 18:23:42 »
W skrócie - szkoda kasy na półśrodki ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi