Za to na pewno nie dla początkującego, chcącego zrobić stabilny i pewny krok naprzód w kwestii jakości swoich naparów.
Mając manometr grupy - da się dosć szybko opanować - a możliwość profilowania ciśnieniem - daje wręcz nieograniczone możliwości
ale fakt - nie jest to łatwy sprzęt - natomiast możliwości naprawdę duże - jak za taką cenę
Cytat: Kasper w 13 Sierpień 2020, 23:24:52
Classic nie wykorzysta potencjału młynka typu Niche czy Ceado
Dlaczego?
Mały bojler... chyba 120ml...
Lelit Anna ma 250ml a Rancillo Silva 300ml...
Cytat: jakub_stanecki w 13 Sierpień 2020, 21:22:58
Jeśli używki chodzą w grę - to wzmiankowana wyzej Rancillo Silva
Również się nie zgadzam. Używanego HX'a za 1500 - 2000 zł spokojnie można kupić
Uważam, że lepiej dołożyć do młynka niż do ekspresu...
Jakub powiedz mi, czy przy takich kategoriach cenowych jest aż taka różnica w smaku kawy
Mogę wypowiedzieć się co do Niche - jeśli idzie o smak - wcześniej miałem solidny młyn Gastro z 64mm żarnami (a jeszcze wcześniej Graefa - i o ile całkiem fajnie radził sobie z Gaggią - to nie dawał rady z przemialem pod La Pavoni)
Przeskok z Graefa na Gino Rossi RR45 - to był kosmos - zupełnie inne doświadczenie jeśli idzie o smak...
Przeskok z młyna gastro na Niche - w smaku - różnica niezauważalna - tzn zmienił się profil - smak jest minimalnie inny (ani gorszy, ani lepszy - po prostu inny - trochę bardziej wygładzony, mniej intensywny ale głębszy - nie wiem jak to nazwać

ale odpowiada mi to)
Natomiast estetyka, wygoda, brak retencji, namielanie pojedynczej dozy - dla mnie rewelacja
Więc jeśli idzie o sam smak - na pchlim targu masz teraz Mazzera SJ z podajnikiem - jak go kupisz - będziesz zadowolony
natomiast wygoda i estetyka - zdecydowanie warto dołożyć...
Co do polecanych szeroko Eureki Mignon Specjality... miałem okazje u znajomego robić kilka kaw na dźwigni...
i jestem bardzo sceptycznie nastawiony...
Niby ma timer - ale za każdym razem doza inna - więc waga jest bardzo przydatna
Niby przemiał ok - ale strasznie zbrylony...
Niby wszystko super - ale... wolałbym albo gastro (ech te rozmiary i estetyka

) albo zdecydowanie dołożyć do Niche
Tak więc podsumowując - różnica w smaku - pewnie niewielka, różnica w ergonomii - kolosalna