Autor Wątek: Kolba do 2000zł  (Przeczytany 8427 razy)

Offline Xerve

• Ekspres: Ascaso dream
  • Młynek: Niche Zero
Kolba do 2000zł
« dnia: 13 Sierpień 2020, 11:18:25 »
Cześć,

poszukuję ekspresu jak w temacie, raczej nie chciałbym przekraczać tej kwoty. Do tej pory korzystałem z ekspresu automatycznego, ale jakość kawy z automatu przestała mi odpowiadać. Chciałbym od czasu do czasu napić się kawy mlecznej, więc zależałoby mi na tym aby ekspres posiadał dość przyzwoity spieniacz. Młynek który najbardziej mnie zainteresował po przeczytaniu forum i przeszukaniu internetu to EUREKA MIGNON SPECIALITA chyba, że macie jakieś inne propozycję, z chęcią przeczytam.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady :)

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Kolba do 2000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2020, 19:06:30 »
Będę subiektywny, ale w tej kasie, to Rancilio Silvia jest debest.

Młynek świetny wybrałeś. Też miałem go na swojej liście. W tym budżecie rownież super wybor.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2020, 19:07:22 »
Sam ekspres do 2000 czy komplet z młynkiem? Na pchlim targu jest kilka entry level sprzętów do kupienia. Warto skorzystać.

Offline Xerve

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpień 2020, 19:15:33 »
Do 2000zł zdecydowanie sam ekspres co do młynka to jeszcze ewentualnie rozważam LELIT WILLIAM PL71 wydają się być identyczne, choć jeśli chodzi o moją wiedzę na temat takiego sprzętu to jestem laikiem. Wiem tyle, że nie da się zrobić dobrego espresso tanio. Jeśli chodzi u używane ekspresy to są jakieś konkretne modele na, które warto zwrócić uwagę?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpień 2020, 21:19:44 »
Na pchlim targu masz teraz dużo ciekawych ofert, porozglądaj się

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpień 2020, 21:22:58 »
Młynek - pomyśl nad Niche Zero albo Ceado ewentualnie F64 (na pchlim targu) - moim zdaniem warto dołożyć do młynka - a ekspres - z tego co zostanie - szukaj Lelita Anny albo Gaggia Classic

Jeśli używki chodzą w grę - to wzmiankowana wyzej Rancillo Silva
chyba, ze jesteś gotowy na poświęcenia i naukę - to La Pavoni Europicolla :D :D :D  kawka
Never Give UP †

Offline Xerve

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpień 2020, 23:17:59 »
Jakub powiedz mi, czy przy takich kategoriach cenowych jest aż taka różnica w smaku kawy, nie jestem oczywiście koneserem, wręcz przeciwnie :D Młynki, które podajesz faktycznie mają bardzo dobre opinie, problemem ich jest tylko cena, na pchlim targu znalazłem tylko fiorenzato f64 w nienajlepszym stanie i podejrzanie niskiej cenie, pozostałe młynki raczej nie są obecnie dostępne a nowa maszyna znacznie przekracza założony budżet, łącznie planowałem wydać maksymalnie do 4 tysięcy, stąd moje pytanie czy faktycznie jest aż taka różnica :D Kwestia jest też braku możliwości dłuższego oczekiwania bo obecnie zostałem z samym aeropresem :(
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2020, 01:22:03 wysłana przez Xerve »

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpień 2020, 23:23:08 »
Do 2000zł zdecydowanie sam ekspres

Lepszego niż Lelit Anna pl41TEM do 2000zł nie kupisz. PID robi robotę. Na konesso masz rabat -7% od ceny wyjsciowej. Nie ma się nad czym zastanawiać, tylko brać.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpień 2020, 23:24:52 »
chyba, ze jesteś gotowy na poświęcenia i naukę - to La Pavoni Europicolla
Przerabiałem - nie polecam. Jako zabawka dla zaawansowanego kawosza - tak. Za to na pewno nie dla początkującego, chcącego zrobić stabilny i pewny krok naprzód w kwestii jakości swoich naparów.

Gaggia Classic
Również przerabiałem i również nie polecam. Jeśli ktoś ma jakiś tam niewygórowany budżet to Classic nie będzie dobrym wyborem, po pierwsze dlatego że w obecnych czasach jest zwyczajnie za  droga. Na pewno młynek to podstawa, ale Classic nie wykorzysta potencjału młynka typu Niche czy Ceado.

Również się nie zgadzam. Używanego HX'a za 1500 - 2000 zł spokojnie można kupić i na pewno spełni wymagania co do kaw mlecznych (w przeciwieństwie do LaPavoni i Classica). Jeśli miałbym kupić za 1500 zł używaną Silvie (zwłaszcza bez PID'a) to wg mnie zdecydowanie mądrzejszym wyborem jest dołożenie paru stów do HX'a.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpień 2020, 09:45:59 »
Do tej pory korzystałem z ekspresu automatycznego, ale jakość kawy z automatu przestała mi odpowiadać. Chciałbym od czasu do czasu napić się kawy mlecznej, więc zależałoby mi na tym aby ekspres posiadał dość przyzwoity spieniacz.
A co tym ekspresem chcesz przygotowywać? Czy od czasu do czasu kawy mlecznej to cała działalność ekspresu będzie? Bo jak nie to pytanie czy pijasz/lubisz espresso bo do tego przeznaczony jest ekspres kolbowy. Jak jesteś nastawiony na duży kubek czarnej kawy to to wcale aż tak bardzo lepsze od automatu nie musi być. No może pod tym kontem że kolbę łatwiej utrzymać w czystości wiec przy małej dozie uczucia będzie z niej mniej treści żywych niż z zaniedbanego automatu. Chociaż solidnie zakamieniony bojler odstawiony na jakiś czas bezczynnie i tu może dostarczyć niezapomnianych nut smakowych grzybowo porostowych.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpień 2020, 10:10:37 »
Classic nie wykorzysta potencjału młynka typu Niche czy Ceado

Dlaczego?

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2020, 10:27:59 »
Za to na pewno nie dla początkującego, chcącego zrobić stabilny i pewny krok naprzód w kwestii jakości swoich naparów.

Mając manometr grupy - da się dosć szybko opanować - a możliwość profilowania ciśnieniem - daje wręcz nieograniczone możliwości ;)
ale fakt - nie jest to łatwy sprzęt - natomiast możliwości naprawdę duże - jak za taką cenę

Cytat: Kasper w 13 Sierpień  2020, 23:24:52
Classic nie wykorzysta potencjału młynka typu Niche czy Ceado

Dlaczego?

Mały bojler... chyba 120ml...
Lelit Anna ma 250ml a Rancillo Silva 300ml...

Cytat: jakub_stanecki w 13 Sierpień  2020, 21:22:58
Również się nie zgadzam. Używanego HX'a za 1500 - 2000 zł spokojnie można kupić

Uważam, że lepiej dołożyć do młynka niż do ekspresu...

Jakub powiedz mi, czy przy takich kategoriach cenowych jest aż taka różnica w smaku kawy

Mogę wypowiedzieć się co do Niche - jeśli idzie o smak - wcześniej miałem solidny młyn Gastro z 64mm żarnami (a jeszcze wcześniej Graefa - i o ile całkiem fajnie radził sobie z Gaggią - to nie dawał rady z przemialem pod La Pavoni)
Przeskok z Graefa na Gino Rossi RR45 - to był kosmos - zupełnie inne doświadczenie jeśli idzie o smak...
Przeskok z młyna gastro na Niche - w smaku - różnica niezauważalna - tzn zmienił się profil - smak jest minimalnie inny (ani gorszy, ani lepszy - po prostu inny - trochę bardziej wygładzony, mniej intensywny ale głębszy - nie wiem jak to nazwać ;) ale odpowiada mi to)
Natomiast estetyka, wygoda, brak retencji, namielanie pojedynczej dozy - dla mnie rewelacja
Więc jeśli idzie o sam smak - na pchlim targu masz teraz Mazzera SJ z podajnikiem - jak go kupisz - będziesz zadowolony
natomiast wygoda i estetyka - zdecydowanie warto dołożyć...

Co do polecanych szeroko Eureki Mignon Specjality... miałem okazje u znajomego robić kilka kaw na dźwigni...
i jestem bardzo sceptycznie nastawiony...
Niby ma timer - ale za każdym razem doza inna - więc waga jest bardzo przydatna
Niby przemiał ok - ale strasznie zbrylony...
Niby wszystko super - ale... wolałbym albo gastro (ech te rozmiary i estetyka ;) ) albo zdecydowanie dołożyć do Niche

Tak więc podsumowując - różnica w smaku - pewnie niewielka, różnica w ergonomii - kolosalna
Never Give UP †

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpień 2020, 10:33:46 »
Słowo kolosalna, może być przez inną osobę odbierana jako subtelną, w kwestii smaku to wszystko jest mocno subiektywne.  kawka

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpień 2020, 10:52:06 »
Szwagier spróbował kawy z Lelit Anita z PID (podzespoły jak w Lelit Anna) i stwierdził, że chce zmienić marketową kolbę Ariete na coś lepszego za 1000-2000zł. Zakup zlecił mi:) Zastanawiałem się nad Gaggią Classic, Silvią (przekracza budżet) i Anną. Ostatecznie padło na Annę z PID, mieści się w budżecie idealnie (aktualnie można ją kupić za 1998,57zł). Za Anną przemawiał m.in. PID i manometr. Dodatkowym argumentem był fakt, że w rodzinie są już dwa ekspresy Lelita a kolejne są w planach. Na minus na pewno grupa 57mm. Na początek można przeboleć grupę 57mm. Bo boli ona głównie mnie-nie mogę korzystać ze swoich sitek, tamperów czy NPF, wszystko musi być na 57mm...

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpień 2020, 11:28:27 »
Słowo kolosalna, może być przez inną osobę odbierana jako subtelną
No więc niech będzie - znaczna ;)
Na czym polegała "kolosalna" różnica?
 - brak retencji
 - doza zawsze taka jaką chcę
 - łatwość zmiany grubości mielenia (i brak "zmarnowanej" kawy)
 - estetyka młynka
 - brak "rozsypanej" kawy przy mieleniu
 - przekonałem się, że w warunkach domowych mały młynek ma więcej plusów niż minusów
 - SD jest dla mnie bardziej odpowiednie niż OD - pomimo tego, że młynek wykorzystuję tylko do espresso
 - dzięki SD - możliwość częstej zmiany kawy

minusy
 - czas mielenia - zamiast 4,5s mieli ok 12 - tylko, czy w domu ma to jakiekolwiek znaczenie?
 - kubek z Niche nie pasuje do sitka La Pavoni

to tyle kawka
Never Give UP †

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi