Autor Wątek: droga do doskonałości? Wasze sposoby na opracowanie własnej receptury?  (Przeczytany 4252 razy)

Offline szarud Mężczyzna

• Ekspres: Clever Dripper, kawiarka, AP, phin, V60
  • Młynek: KM3873
Lada chwila przyjdzie mój pierwszy młynek, nowa kawa już czeka, phin też... Tyle zmiennych, aby uzyskać dobry napar: wielkość ziaren, wielkość dozy, czas parzenia etc. Tyle dróg, jak żyć? :) Jakie macie sposoby, aby jak najszybciej opracować własną metodą na daną kawę i/lub nową metodę parzenia? Które zmienne najmocniej wpływają na końcowy smak? Czy jest tak, że  najpierw regulujecie jeden parametr np wielkość dozy, a potem przy już ustalonej wartości zmieniacie inny.
Wiadomo, że 10 kaw dziennie nie wypiję (mam nadciśnienie), szkoda dobrej kawy na nieudane eksperymenty etc.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: droga do doskonałości? Wasze sposoby na opracowanie własnej receptury?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2020, 10:42:01 »
Doza - ustaw na stałym poziomie 6g kawy na 100g wody, tutaj na początku nie ma co bardzo kombinować.
Grubość mielenia i czas parzenia będą w korelacji - zrób jedną kawę, jeżeli będzie zbyt dużo goryczki i kawa będzie przelewać powoli -> zmiel grubiej.
Analogicznie - jeżeli kawa będzie dla Ciebie zbyt owocowa, kwaskowata i przeleci zbyt szybko -> zmiel drobniej.
Temperatura dla jasno palonych kaw możesz spokojnie parzyć w 94 stopniach, ciemniejsze kawy parzyłbym w około 90.

Myślę, że to na początek Ci wystarczy.

Każdy z nas czego innego oczekuję od kawy więc musisz jednak właśnie drogą eksperymentów odnaleźć swój smak.

Offline szarud Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2020, 10:50:03 »
Każdy z nas czego innego oczekuję od kawy więc musisz jednak właśnie drogą eksperymentów odnaleźć swój smak.

Dlatego właśnie nie pytam o konkretną recepturę na konkretną kawę z konkretnej metody. Wiem, że zależy od własnego poczucia smaku, posiadanego sprzętu etc. :)

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2020, 11:25:46 »
Jeśli nie widziałeś tego Livestreama Maćka z Coffeedesk to gorąco polecam a wtedy tropikalne słońce rozjaśni najciemniejsze otchłanie spowijające sekrety uzyskania odpowiedniego balansu smaku kawy ;)

...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2020, 11:53:06 »
Dlatego właśnie nie pytam o konkretną recepturę na konkretną kawę z konkretnej metody.

Ok, tylko tak się nie da. Dałem Ci wskazówki jako punkt początkowy, od którego możesz zacząć.
Bo nawet z konkretną recepturą na konkretną metodą możemy mieć inne młynki, inną wodę, a nawet ta sama kawa w dwóch różnych miejscach może inaczej pracować przez wilgotność.

Jeżeli interesuje Cie jakaś konkretna metoda, z tego co widzę to Phin to zajrzyj tutaj - https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=238.0
masz kilkadziesiąt stron z opiniami użytkowników. Przy innych metodach są podobne wątki - najlepiej tam zajrzeć.

Ja jak miałem Phin to wsypywałem 12g kawy, zalewałem 200g wody (około 94 stopnie), przykrywałem i czekałem sobie aż przeleci.
Jak była zbyt gorzka dla mnie to mieliłem grubiej, jak była zbyt kwaskowata to drobniej. Czy to jest konkretny przepis?

Offline szarud Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2020, 11:57:33 »
@ralph, ściągnięte, ale jeszcze nie oglądałem :)

@pmichal, no właśnie piszę, że nie interesuje mnie przepis na konkretną metodę...  :taniec: phin to tylko przykład.. 
interesuje mnie przepis jak doszliście do własnego przepisu... pkt startowy znam
nie umiem inaczej wyjaśnić
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2020, 12:04:02 wysłana przez szarud »

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2020, 12:07:26 »
Jakie macie sposoby, aby jak najszybciej opracować własną metodą na daną kawę i/lub nową metodę parzenia?
nie interesuje mnie przepis na konkretną metodę

Te dwa zdania mogą się lekko wykluczać.

Może to odpowie na Twoje pytanie - każdą nową kawę najłatwiej sprawdzić w cuppingu - daje Ci to początkowy pomysł gdzie z daną kawą dalej iść. Zapisz sobie co czujesz gdy kawa jest jeszcze ciepła, a co gdy ostygnie, aromaty suche i mokre. Będziesz wiedział później orientacyjnie gdzie chcesz iść z grubością przemiału / temperaturą / metodą.
Cupping jest najprostszy do szybkiego zapoznania się z kawą bez eksperymentów i marnowania.

Offline ralph Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2020, 12:29:20 »
@ralph, ściągnięte, ale jeszcze nie oglądałem

Jak nie masz czasu całego oglądać to od 4min do 15min masz kwintesencję tego czego szukasz Ty i chyba każdy z nas na początku ;)

Offline szarud Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2020, 15:18:26 »
Niezły film.  :brawa: Ale omawia tylko ilość kawy/wody. A co z wielkością ziaren? Czy jeśli dla danej kawy mam już ustalone stosunek kawa/woda, to parę klików w dół i w górę? I to samo z czasem zaparzania np w cleverze :)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2020, 20:21:03 »
Grubość przemiału regulujesz już pod własny smak/upodobania. Jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśno/płasko to mielisz drobniej. Jeśli uznasz, że jest zbyt dużo goryczy mielisz grubiej. Nie warto sugerować się za bardzo czasem parzenia, a właśnie własnym smakiem.

Przykładowo robisz dripa z 6g na 100g wody. Mielisz sobie jakoś tam średnio, parzysz i próbujesz co wyszło. W zależności od tego co otrzymasz możesz zmielić drobniej czy grubiej i zobaczyć jakie zmiany to przyniesie. A dalej to już do skutku aż uzyskasz zadowalający efekt. Ważne aby zmieniać tylko jeden parametr, a cała reszta tak samo.

Offline szarud Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpień 2020, 13:00:54 »
Jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśno/płasko to mielisz drobniej. Jeśli uznasz, że jest zbyt dużo goryczy mielisz grubiej

Waga im więcej tym bardziej kwaśna, a im mniej tym bardziej gorzkawa. Na moje oko trochę sprzeczne. Drobne mielenie wydłuża czas parzenia, ale kwas spada. Więcej kawy, to dłuższy czas, wiecej kwasu. Czy coś pomyliłem?

Offline ralph Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2020, 13:35:15 »
Waga im więcej tym bardziej kwaśna, a im mniej tym bardziej gorzkawa.
w filmie wyżej jest to ładnie wytłumaczone :) - zakładając, że idealna proporcja wody/kawy wynosi 100ml/6gr
Jeśli masz taką samą ilość wody, ziarna zmielisz tak samo  to jak:
- dasz więcej kawy to ona się nie rozpuści do końca - czyli będzie za słabo doparzona i "kwaśna" bo te smaki rozpuszczają się pierwsze (np 100ml/20gr)
- dasz mniej kawy - to zbyt mocno się zaparzy i wydobędzie zbyt dużo tych smaków które rozpuszczają się na końcu czyli gorycz (np 100ml/2gr)
( tak w uproszczeniu)

Drobne mielenie wydłuża czas parzenia, ale kwas spada
dokłdnie tak jest: drobniej zmielona kawa szybciej się doparza - czyli szybciej przechodzi do uwalniania goryczy (przy tej samej technice będzie dłużej trwało zanim woda się przez nią przesączy z filtra do szklanki np w Hario V60 ale czas jej parzenia można kontrolować techniką jak również było w tym filmie ;) ) - kwas wtedy nie tyle spada co zostaje "zabity" przez nadmiar goryczy ;)

Offline szarud Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpień 2020, 11:24:24 »
 :sciana:
chyba muszę zobaczyć jeszcze raz :wow2:

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpień 2020, 15:27:04 »
Nie martw się, większość z nas na początku swojej kawowej przygody też nie wiedziała jak, co i w jaki sposób wpływa na smak kawy. Sam do tego dojdziesz, potrzebujesz jedynie trochę czasu, chęci i sporo wypitych kaw.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi