Jednak było powiadomienie, ale google z jakiegoś powodu wrzucił wiadomość do spamu...
Wracając do tematu - ekspres kupiłem w ostatnich dniach kwietnia ubiegłego roku. Początkowo na miejsce Silvii szukałem jakiegoś DB z E61. Następnie do kryterium wyszukiwania doszło profilowanie ciśnienia i wstępnie wybór padł na Biancę, jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia i w międzyczasie trafiłem używanego 2 letniego Vesuviusa oraz w podobnej cenie nowego Crem One 2B r-lfpp. Ostatecznie wybór padł na bohatera tego tematu.
Zacznijmy od minusów - ze względu na użytą pompę zębatą w trakcie ekstrakcji potrafi wpaść w rezonans, cytując Dave'a -
"The pump (unlike ordinary machines) goes through all sorts of speeds and gymnastics and will find EVERY resonance point that exists on a machine."Jak na cenę ekspresu, to wykonanie i jakość materiałów użytych w uchwytach portafiltrów/zaworów jest tragiczna. Na zdjęciach poniżej oryginalne aluminiowe z lakierowanym drewnem i zwykłymi stalowymi szpilkami oraz moje nowe wytoczone w całości z nierdzewki + rękojeść z kingwood.
Uzupełnianie wody w zbiorniku nie jest szczególnie wygodne, ale można się przyzwyczaić.
Co do plusów, to nie wiem co mam napisać. Wszystko po prostu działa.
Poza wcześniej wspomnianymi uchwytami całość wykonana jak czołg pancernie z zachowaniem estetyki. Prawie wszystko ze stali nierdzewnej, prawdopodobnie tylko grupa i termosyfon z innych materiałów.
Na każdy dzień tygodnia można ustawić po dwa czasy, kiedy ma się uruchomić i wyłączyć.
Z ciekawszych rozwiązań warto wspomnieć o HX, w żadnym innym ekspresie DB tego nie widziałem. Możemy wybrać, czy woda do bojlera kawowego będzie pompowana bezpośrednio ze zbiornika, czy przez wymiennik w bojlerze serwisowym.
Konstrukcyjnie wygląda na solidną, dobrze przemyślaną inżynieryjną robotę bez
pomocy księgowego oszczędzania na częściach. Z tego co wcześniej czytałem w środku wszystko jest na prostych gwintach uszczelnianych teflonem lub o-ringami, nawet po 10 latach powinien być bezproblemowo rozbieralny.
Podsumowując ja jestem zadowolony. Ekspres ma wszystko co chciałem i działa bez zarzutu.
Na szybko nagrany shot. Zwykle celuję w 36-38g w filiżance z 18g kawy.

acs vesuvius

acs vesuvius

acs vesuvius

acs vesuvius

acs vesuvius

acs vesuvius

acs vesuvius