Autor Wątek: GAGGIA Gran Gaggia Style - najlepszy "ekspres dla ubogich" ?  (Przeczytany 11554 razy)

Offline rott Mężczyzna

• Ekspres: ekspres kolbowy GAGGIA Gran Gaggia Style
  • Młynek: robot kuchenny KENWOOD Multipro FPM260
GAGGIA Gran Gaggia Style - najlepszy "ekspres dla ubogich" ?
« dnia: 08 Sierpień 2020, 17:24:37 »

Z powodu pośpiechu i braku czasu jak większość ludzi w miejscu pracy piję szybką i prostą kawę à la americano.
Kawę średnio lubię :ohyda:(podrażnia mój układ pokarmowy i odbiera apetyt do jedzenia), więc piję ją tylko jako zdrowszy zamiennik dla napoju energetycznego.
Kawę piję tylko w miejscu pracy, więc będę miał do wyboru albo kawę mieloną przez producenta ze sklepu lub kawę samodzielnie mieloną dzień wcześniej.
W najniższym przedziale cenowym ekspresów kolbowych popularna jest GAGGIA Gran Gaggia Style i jej klon tj. SAECO/PHILIPS Poemia.
Z uwagi na powyższe mam kilka pytań:

1.  Czy GAGGIA Gran Gaggia Style to dobry "ekspres kolbowy dla ubogich" dla mało wymagających amatorów picia kawy w pracy ?

2. Jakie są największe wady GAGGIA Gran Gaggia Style ?

3. Czy w podobnej cenie kupię lepszy ekspres kolbowy od GAGGIA Gran Gaggia Style ?

PS

Tak, wiem, że wysoka jakość ziaren kawy oraz młynek do kawy są najważniejsze oraz to, że powinienem mieć min. 2000 zł na przyzwoity sprzęt :D
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2020, 22:04:29 wysłana przez rott »

skansen

• Gość
Odp: GAGGIA Gran Gaggia Style - najlepszy "ekspres dla ubogich" ?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpień 2020, 23:12:58 »
Na plus tego ekspresu przemawia obsługa saszetek ESE - zawsze to dodatkowa opcja. Jako alternatywę mogę polecić Ariete - ekspresy w miarę dobrze się sprawują a w razie czego można liczyć na serwis. Więcej na ich temat możesz przeczytać w podobnym wątku
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8656.msg190316

Spróbuj zastąpić kawę marketową kawą z małej palarni, powinna mniej podrażniać Twój układ pokarmowy :)

Offline maciekr

• Ekspres: ns musica
  • Młynek: niche zero
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpień 2020, 22:52:10 »
Mam podobnej klasy ekspres: saeco super idea de luxe i jak zaczynałem przygodę najpierw zauważyłem skok jakości przy kupnie tampera (tak, nie wiedziałem na początku, że jest potrzebny), potem młynka, a potem większej inwestycji czasu w opanowanie zestawu (mierzenie dozy i uzysku). Po tych wszystkich dodatkach i poprawach mojego podejścia coś tam wychodzi z niego, czasami bardziej pijalne czasami mniej, ciężko powiedzieć jak bardzo daleko od perfekcji (ale na tym sprzęcie już chyba lepiej nie będzie).

To co musisz wiedzieć o tej klasie ekspresów: ma swój system w kolbie do kremy (sztuczny, który wypacza normalne parzenie), musisz zmienić młynek (teraz masz jeśli się nie mylę ostrzowy - on nie zapewni jednomiarowego zmielenia - jest pełna gama od grudek do miału, nie masz też jak zmieniać jego stopnia zmielenia przy tak dużej rozbieżności). Jeśli chcesz spróbować czy to jest dla Ciebie i zacząć się bawić to jest to spoko pomysł, jak Ci się spodoba to szybko zaczniesz dokupywać części.

Alternatywnie możesz pomyśleć o czymś na kapsułki jeśli nie chcesz się bawić, w coffeedesku jest spory wybór innych kaw do nespresso

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2020, 09:07:31 »
Z powodu pośpiechu i braku czasu jak większość ludzi w miejscu pracy piję szybką i prostą kawę à la americano.

Mając kawę mieloną, pijąc duży kubek czarnej a nie espresso - nie lepiej zainwestować w jakiś fajny ekspres przelewowy? Pijesz sam czy z innymi pracownikami?

Jeżeli koszt ma znaczenie - to szczerze polecam Ci Melitte Aroma
https://www.konesso.pl/product-pol-4836-Ekspres-przelewowy-Melitta-AromaElegance-R-1012-01.html
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2020, 09:23:32 »
Jeszcze lepiej z młynkiem, wtedy można kupować dobrą kawę i parzyć świeżo zmielone ziarna.
Kawa z filtra ma więcej kofeiny i jeżeli będzie to dobrej jakości jasno palone ziarno powinna być  łagodniejsza dla żołądka. Być może nawet posmakuje ;)
https://www.konesso.pl/product-pol-3971-Ekspres-przelewowy-Melitta-Aroma-Fresh.html
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2020, 09:46:13 wysłana przez pj.w »

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2020, 09:37:43 »
Kawę piję tylko w miejscu pracy, więc będę miał do wyboru albo kawę mieloną przez producenta ze sklepu lub kawę samodzielnie mieloną dzień wcześniej.
To spowodowało, że nie polecałem Aroma Fresh - a to rzeczywiście jeszcze lepszy wybór
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpień 2020, 09:48:04 »
Zaciekawił mnie ostatnio ten Fresh. Dla osób  które chcą automat ale nie piją mlecznych kaw, to chyba najlepsza opcja.

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpień 2020, 09:58:40 »
Zaciekawił mnie ostatnio ten Fresh
Kupiłem go do pokoju nauczycielskiego w mojej szkole - z dodatkowym dzbankiem
Lepszego sprzętu nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić do pracy w dość specyficznych warunkach - a timer sprawia, że kawa czeka gotowa na długiej przerwie
Never Give UP †

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpień 2020, 10:09:43 »
Cytuj (zaznaczone)
1.  Czy GAGGIA Gran Gaggia Style to dobry "ekspres kolbowy dla ubogich" dla mało wymagających amatorów picia kawy w pracy ?
Zdecydowanie tak, skoro posiada sitko z prawdziwego zdarzenia, jak będziesz miał przyzwoity młynek i dobrej jakości kawę, do w  americano powinno się sprawdzić idealnie.

Cytuj (zaznaczone)
2. Jakie są największe wady GAGGIA Gran Gaggia Style ?
Mała kolba, to znaczy mniejsza pojemność na kawę w sitku. Słaba moc dyszy spieniania mleka.

Cytuj (zaznaczone)
3. Czy w podobnej cenie kupię lepszy ekspres kolbowy od GAGGIA Gran Gaggia Style ?
James Hoffmann zrobił fajny filmik na temat najtańszych ekspresów i zapowiedział też film na temat najtańszego możliwego ekspresu do zrobienia przyzwoitego espresso.
Myślę, że w podobnej cenie to już będą jakieś detale, ta Gaggia wydaje się spoko na start.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpień 2020, 10:25:11 »
jeżeli będzie to dobrej jakości jasno palone ziarno powinna być  łagodniejsza dla żołądka.
Nie jest to regułą, niestety ;)

Offline rott Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpień 2020, 16:38:46 »
Pijesz sam czy z innymi pracownikami?

Sam piję.
Piję tylko kawę  à la americano.
Nie interesują mnie mleczne dodatki do kawy.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2020, 17:02:33 wysłana przez rott »

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpień 2020, 17:56:42 »
Piję tylko kawę  à la americano.
To wydaje mi się, że ekspres przelewowy (ale raczej mały) lub jakiś "bezobsługowy" drip np. Gabi Master (i jednak młynek) będzie lepszym wyborem - ale to tylko subiektywne moje zdanie ;)
i wiem, że trudno przeskoczyć myślenie, że jednak nie trzeba ekspresu ciśnieniowego, żeby napić się dobrej kawy ;)
ekspres ciśnieniowy służy do zrobienia espresso
do "dużej czarnej" dużo lepiej sprawują się metody przelewowe
Never Give UP †

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpień 2020, 20:56:42 »
Ale czemu subiektywna. Ekspres ciśnieniowy służy do robienia espresso i kaw na jego bazie. Do dużego kubka kawy lepiej od dobrych ekspresów nadają się inne sposoby parzenia. A ten ekspres dobry nie jest. To taka atrapa. To już pewnie lepiej iść w kapsułkowce niż takie maszyny. Ale też nie do dużego kubka kawy. Tej zabawce przdewszystim brakuje stabilności temperaturowej, powtarzalności. Plus jeszcze kilku innych featurów. Sam zaczynałem dokładnie od tego modelu. Powstały mnie 3 miesiace. Strata czasu. Espresso to przede wszystkim dobry młynek + przyzwoity ekspres. Budżet nawet w używkach wymagany jest większy.

Offline rott Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpień 2020, 21:20:39 »
(...) To już pewnie lepiej iść w kapsułkowce niż takie maszyny. (...)

Czy porównywałeś jakość kawy z ekspresu na kapsułki z kawą ze świeżo zmielonych ziaren z których parzyłeś kawę w GAGGIA Gran Gaggia Style ?

Pytam, bo rozważam też zakup ekspresu przelewowego np. Melitta Aroma Fresh albo zakup ekspresu kapsułkowego.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2020, 21:25:42 wysłana przez rott »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sierpień 2020, 21:39:37 »
Od paru dni mam u siebie Fresh.
Bardzo fajne urządzenie.
Kawa dużo lepsza niż kawa kapsułkowa z dolewką wody.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi