Autor Wątek: Jaka kawa na początek  (Przeczytany 69096 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jaka kawa na początek
« Odpowiedź #150 dnia: 02 Kwiecień 2016, 09:04:02 »
Gatomboya jest super w przelewkach, ale także jako espresso. Kwestią gustu są takie określenia. Niektórzy za nic nie tkną dripu ani espresso z takiej "kwaśnej" kawy... ;)

Nic nie dyskwalifikuje jakiejś kawy dla danej metody zaparzania. Efekty bywają jednak określone. Im jaśniejsze palenie, tym więcej kwaskowatości i wrodzonych aromatów kawy: kwiaty, owoce, miód. Im ciemniej, tym więcej goryczy i aromatów związanych z procesami karmelizacji: kakao, wanilia, pieczywo, migdały. Te aromaty dotyczą zdrowych i pięknych kaw, bo kiepskie kawy mają kiepskie aromaty bez względu na jakość palenia: apteka, jodyna, asfalt, uryna.

Kwestią gustu są dodatki do kawy. Można sobie dogodzić i cukrem i śmietanką, ale piękne kawy, dobrze zaparzone, lepsze są same w sobie.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2016, 09:14:07 wysłana przez Antonio »

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #151 dnia: 02 Kwiecień 2016, 09:23:33 »
Witam forumowicza Pamiętaj najlepsza jest taka kawa jak ci smakuje, a czy ona zaparzona tak czy tak, czy ktoś napisał że tylko do dripa czy espresso nie ma znaczenia. Najważniejsze aby Ci smakowało.
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #152 dnia: 02 Kwiecień 2016, 10:07:08 »
Michał, ale to chyba wszyscy wiedzą ;).
Zawsze warto kierować się jakimiś wskazówkami, nie warto wyważać otwartych drzwi. Dlatego zapisujemy własne a czytamy cudze refleksje.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2016, 10:11:31 wysłana przez Antonio »

Offline Kerm

• Ekspres: Hario V60
  • Młynek: Hario Mini
« Odpowiedź #153 dnia: 02 Kwiecień 2016, 11:28:52 »
Dzięki Panowie, czyli tak naprawdę kawa palona średnio czy nawet ciemno może również być dobrym wyborem do dripa? Jakiś przykład?

Prawdziwe espresso z piękną cremą to tylko w kawiarni póki co.. ale dobra kawa do metod przelewowych jest w zasięgu ręki. Czy możecie polecić jeszcze coś z wyczuwalną wanilią co będzie fajne do dripa?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #154 dnia: 02 Kwiecień 2016, 12:09:36 »
Przykład musi odpowiadać oczekiwaniom. Jeśli szukasz w kawie wrażeń mocnego karmelizowanego cukru, ciemnego kakao, dymnych aromatów drzewnych, lubisz pikantny, długi goryczkowy posmak, to śmiało możesz przelewać ciemne kawy. Ja bym powiedział: spalenizna, gorycz, fuuuj, ale dla kogoś może to być właśnie to czego szuka, a moja smakowita herbatka z malinami będzie dla niego kwaśną, ohydną lurą.

Kwestia słów, kwestia oczekiwań.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #155 dnia: 02 Kwiecień 2016, 13:26:11 »
kawa palona średnio czy nawet ciemno może również być dobrym wyborem do dripa
Tak jak napisał donkiszot, każdy może szukać czegoś innego. Jak dla mnie do dripa najlepsza jest kawa palona dość jasno. To są już kwestie odmiany kawy i roastera żeby wydobyć z kawy jak najwięcej.  Średnie palenie potrafi być dobre w przelewie, ale przeważnie  mniej jest w nim świeżych,  kwaskowych, jasnych aromatów, które tak lubię w przelewie.  Natomiast bardzo fajnie taka średnio palona kawa potrafi wyjść z kafetierki czy espresso, przeważnie dużo lepiej niż z przelewu. Ewentualnie phin może się w takim wypadku też fajnie spisać. Chyba średnio-ciemne jest takim maksimum jak dla mnie, dalej to wg mnie teren dla palaczy i strażaków.

« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2016, 13:28:22 wysłana przez krystians »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #156 dnia: 02 Kwiecień 2016, 13:50:21 »
Prawdziwe espresso z piękną cremą to tylko w kawiarni póki co

W całej Polsce może z 3-4 się znajdą :-)
Ja póki co stosuję zasadę że jasno palone do dripa i do espresso. Ale nie tak dawno otrzymałem ciemniej paloną kawkę i ją właśnie spróbowałem pod espresso. I co i rozłożyło mnie na łopatki. Czyli reasumując wole ciemniej palone ( nie mylić z węglem lawazy) pod espresso ale już pod drip jaśniej palone kwaskowate owocowe

Offline Kerm

« Odpowiedź #157 dnia: 02 Kwiecień 2016, 13:56:38 »
Pisząc espresso przygotowane w domu macie na myśli takie z kawiarki czy takie z ekspresu? W co warto się zaopatrzyć do zrobienia kawy innej niż z dripa? Chodzi mi bardziej o podążanie w stronę espresso niż chemexa.. dla mnie szczerze mówiąc kawa z Chemexa to jak herbata o smaku kawy, ale wiadomo, kto co lubi. ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #158 dnia: 02 Kwiecień 2016, 14:05:14 »
espresso jest tylko z ekspresu ciśnieniowego, w dodatku nie z każdego. Kawa z kawiarki, zwanej też moką to trochę co innego. Jeśli lubisz mocniejsze smaki: to do domu za nieduże pieniądze mogę polecić:
- phin, proste i tanie urządzenie, dające bardzo ciekawe rezultaty. Jeśli tylko nie parzy się w nim robusty na mleko skondensowane, to jest bardzo ciekawie ;)
- tygielek
- kawiarka, najlepiej się sprawdzają klasyczne aluminiowe.   
- aeropress z sitkiem np. able standard. Z papierowym filtrem mniej wyraziste są wg mnie kawy z tego urządzenia.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2016, 14:15:55 wysłana przez krystians »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #159 dnia: 02 Kwiecień 2016, 14:19:28 »
W co warto się zaopatrzyć do zrobienia kawy innej niż z dripa?

Możesz rozwinąć o co Ci chodzi?

Offline Kerm

« Odpowiedź #160 dnia: 02 Kwiecień 2016, 14:24:49 »
W co warto się zaopatrzyć do zrobienia kawy innej niż z dripa?

Możesz rozwinąć o co Ci chodzi?

Przepraszam, może nie wyraziłem się dosyć jasno, ale Ty też wyrwałeś to pytanie z kontekstu. Na moje pytanie odpowiedział wyżej krystians. :)

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #161 dnia: 02 Kwiecień 2016, 14:47:31 »
Michał, ale to chyba wszyscy wiedzą ;).
Zawsze warto kierować się jakimiś wskazówkami, nie warto wyważać otwartych drzwi. Dlatego zapisujemy własne a czytamy cudze refleksje.
Chodzi mi tylko o to, że czasem mam wrażenie iż wszyscy dążą do 25sec jakiejś tam wagi super ciastka w kolbie itd a zapominają że to ma smakować a nie płynąc i wygladac jak w labolatorium :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #162 dnia: 02 Kwiecień 2016, 15:15:10 »
Czasy, gdy wszyscy dążyli do 25s powoli odchodzą w przeszłość... Poza tym, wszystkie standardy, reguły, laboratoria są po to, by to nam smakowało ;).

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #163 dnia: 02 Kwiecień 2016, 15:25:03 »
Zgadza się, tylko chciałem zwrócić uwagę na wartość nadrzędną

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #164 dnia: 02 Kwiecień 2016, 15:36:54 »
Czas i waga to taki punkt 0. A kiedy wiadomo, gdzie się znajdujemy, jest łatwiej wybrać kierunek, żeby smakowało.

W co warto się zaopatrzyć do zrobienia kawy innej niż z dripa? Chodzi mi bardziej o podążanie w stronę espresso niż chemexa..
W stronę espresso, to phin i aeropress.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi