Autor Wątek: Jaka kawa na początek  (Przeczytany 69116 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Jaka kawa na początek
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Grudzień 2014, 06:34:00 »
Kilkanaście to lepszy czas.
Ostatatnie palenie, po dwóch tygodniach dopiero, pokazało na co je stać.
Pianka jest bardziej obfita i gęsta, niż w tydzień po paleniu i kawa wyzbyła się zapachu dymu.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2014, 12:23:26 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

jpyt

• Gość
Odp: Czy tanio zawsze znaczy źle ?
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Grudzień 2014, 11:28:32 »
Ja nie jestem specjalistą w smakach kawy.
Jedne mi smakują, inne nie.

Też chciałbym coś zakupić np. u Gorana.
I też mam problem, bo:

1. Nie wiem co.
2. Jeśli nawet usłyszę, że xx z plantacji yy jest super, to nie oznacza, że mnie będzie pasowała.
3. Jak kupię 0,5 kilo czegoś nie do końca dającego pozytywne odczucia, to będę to pił na siłę.
4. Albo wyrzucę.
5. Albo po roku poszukiwań mieszkać będę w towarzystwie miliona puszek z napoczętą kawą
 Tak, czy siak kwas zostanie.

Wiem, że każdy poszukuje złotego grala i że oprócz swojej ulubionej, non stop poszukuje nowych gatunków.

Mnie osobiście bardzo pasowałoby (tu robię to Gorana oczy jak kot ze Shreka)
aby możliwe było zamówienie zestawu np. 10 x 100 g różnych gatunków na wypróbowanie.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Grudzień 2014, 12:01:42 »
Cytat: manfred
Gdyż chodzi o to które kawy są lepsze czy takie które są wypalane dwa dni po zamówieniu i wysyłane do klienta. Czy takie które juz jakiś czas siedzą na półce 2-3 mc.
ale ja nadal nie rozumiem :) jutro będziesz miał jedniowe z CP :) chyba że przejdziemy na model ile godzin po paleniu :) ?
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Odp: Czy tanio zawsze znaczy źle ?
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Grudzień 2014, 12:01:46 »
Taki zestaw to niby fajna sprawa - jednak przytłacza trochę ilość smaków. No chyba że chcesz sobie zrobić intensywny dzień kawowy. Jeszcze 5 kaw na raz jakoś się porówna ale dziesięć. Nawet robiąc notatki trzeba będzie sięgać po filiżankę i próbować - a 100g to za mało. Żeby nie było - wiem co mówię  :evil::

Ja chyba po 200g miałem żeby młynek pod espresso ustawić i żeby jeszcze mieć co mielić. W twoim przypadku zdałbym się na doświadczenie zawodowca i poprosił 2-3 kawy do kawiarki i zobaczył która z nich podejdzie ci najlepiej. W następnym kroku poprosisz o tą ulubioną i 2-3 paczki czegoś w tym kierunku ale np. bez jednej którą już miałeś, bo na nie pasuje ci wcale. Niemając wiedzy i doświadczenia lepiej zdać się na profesjonalistów.
LMWDP #469

jpyt

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Grudzień 2014, 12:07:17 »
I tak uczynię.
Po nowym roku Gorana przyatakuję.
Poza tym na razie młynka nie mam, więc i ten problem muszę rozwiązać.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Grudzień 2014, 13:33:24 »
Piszesz do rogera co ma aktualnie świeże i sru. Wiadomo, że czasem coś na półce zostanie leżeć.
Btw CP i KB są u rogera w dobrych cenach.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Grudzień 2014, 13:41:33 »
Też chciałbym coś zakupić np. u Gorana.
I też mam problem, bo:

1. Nie wiem co.
2. Jeśli nawet usłyszę, że xx z plantacji yy jest super, to nie oznacza, że mnie będzie pasowała.
3. Jak kupię 0,5 kilo czegoś nie do końca dającego pozytywne odczucia, to będę to pił na siłę.
4. Albo wyrzucę.
5. Albo po roku poszukiwań mieszkać będę w towarzystwie miliona puszek z napoczętą kawą
 Tak, czy siak kwas zostanie.

Wiem, że każdy poszukuje złotego grala i że oprócz swojej ulubionej, non stop poszukuje nowych gatunków.

Mnie osobiście bardzo pasowałoby (tu robię to Gorana oczy jak kot ze Shreka)
aby możliwe było zamówienie zestawu np. 10 x 100 g różnych gatunków na wypróbowanie.
To się nadaje na wątek "jaka kawa na początek" bo z moim tematem nie ma to nic wspólnego.  Ale jak już masz dylemat to Ci coś powiem. Ja kupiłem u Gorana kawe. Gdy pierwszy raz ją piłem myślałem że mnie na śmierć wzdrygnie ohyda. Była to paczuszka 200 g. Drugim razem zmieniłem temperaturę, później dozę, później stopień mielenia. Gdy już to wszystko sobie poukładałem i zakochałem się w tej kawie franca najnormalniej się skończyła. 100 g to ni w pięć ni w dziewię. Najlepiej gdyby torebka 300g było w cenie 200g ;-) Jeśli można prosi się o przeniesienie do innego wątku.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Grudzień 2014, 18:15:24 »
Boście nakupowali tych ekspresów, na cupping to i po 12g wystarczy, na upartego to i po dwie filiżanki z każdej. :jezyk:

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #113 dnia: 02 Styczeń 2015, 13:46:24 »
LaVazzA ;(

tego, to nawet ja jako amator nie zdzierżę. Tez poszukuję sensownych propozycji i chyba pozostanę przy kołobrzeskiej palarni. Kiedyś przelewałam przez siebie kawę marketową. Potem chyba miałam na tyle dość, że przez jakiś czas byłam  w stanie przełknąć tylko herbatę czerwona lub yerbę. A teraz chciałabym popić sobie kawkę dla przyjemności i ze smakiem, z domowego ekspresu, powiedzmy jedną dziennie. Mam nadzieję, że moje poszukiwania ulubionej swojej kawy skończą się u Antonia.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #114 dnia: 02 Styczeń 2015, 14:40:54 »
A ja mam nadzieję, że poszukiwania mojej ulubionej kawy nie skończą się nigdy  ;)

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #115 dnia: 02 Styczeń 2015, 23:36:22 »
 :)
ja jednak do aż tak odważnych chyba nie należę. Zwłaszcza, że wszystkie ostatnio kupowane marketówki (nawet te uznawane powszechnie za lepsze) po ciśnieniowym parzeniu lądują w zlewie. Dziwię się tylko, jak mogłam coś takiego popijać kiedyś. Fakt, że inaczej parzone były i może dlatego znośne. Mam więc nadzieje znaleźć u rozsławionych na forum "palaczy" swoje ulubione smaki i przy nich pozostać. ... A potem wciągnąć w nie rodzinkę i przyjaciół :D

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #116 dnia: 03 Styczeń 2015, 09:50:33 »
Też mam swoje ulubione, ale i ta zawsze staram się kupować coś czego jeszcze nie piłem. Żeby nudy nie było i żeby odkrywać nowe smaki. Mam tak ze wszystkim. Wiec w pojedynku znane vs nieznane wynik z gory jest przesądzony.

Offline Stonish Mężczyzna

• Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Luty 2016, 16:29:12 »
Pytanko co do kawy na początek - przy wybieraniu kawy jak ważne jest przeznaczenie danej kawy? Jeśli przeznaczenie jest pod espresso to czy można taką kawę wziąć pod french press? Wiem, że można, ale jak to się ma w rezultacie? Jeśli takowe się nie nadają to wtedy jakie wybierać - pod metody alternatywne?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Luty 2016, 16:46:45 »
To zależy czego szukasz w tym french pressie i jakie to palenie pod espresso. Jeśli chcesz intensywnej kawy lubisz mocny posmak, to może się okazać, że tak będzie najlepiej. Jeśli ktoś wypalił kawę pod espresso ale zrobił to delikatnie, to niekoniecznie będzie się to różniło od mocniejszych wypałów pod przelewy.

Inaczej mówiąc, czy kawa jest dedykowana do espresso czy nie, to coś mówi, ale w sumie niewiele mówi. Najważniejsze kto to mówi.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #119 dnia: 14 Luty 2016, 17:11:58 »
 :ok: :kwiat:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi