Autor Wątek: Comandante vs Lelit Fred 1  (Przeczytany 3666 razy)

Offline houdini02

Comandante vs Lelit Fred 1
« dnia: 02 Sierpień 2020, 20:27:19 »
Cześć
Mam opcje - aby do lelit anna z PID w dobrej cenie dokupić mlynek Fred. Mam obecnie comandante i zastAnawiam sie co lepiej zmieli kawe pod espresso i cappuccino. Pomijam kwestie mielenia ręcznego vs automatycznego, nie przeszkadza mi to. Mam tez świadomość ze comandante bedzie mi służył latami, moze też być praktyczny w podróży etc. Bede wdzieczny za opinie.
Pozdrawiam

avidrock

• Gość
Odp: Comandante vs Lelit Fred 1
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2020, 20:55:44 »
Z tego co czytałem comandante nie bardzo nadaję się do espresso, a fred do tego jest przeznaczony. Wniosku wysuwają się same :)

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpień 2020, 21:27:20 »
Używałem przez 5 lat Freda z Anną LEM. Było OK. Do espresso Fred zdecydowanie daje radę (wbrew panującym na forum opiniom, że do espresso z żarnami mniejszymi niż 64 mm nie ma co startować). Młynek moim zdaniem ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Wady Freda to bardzo głośna praca i spora retencja. Po mieleniu zawsze stukałem w lejek żeby resztki kawy spadły do kolby
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 21:30:03 wysłana przez red »

Offline houdini02

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpień 2020, 22:28:14 »
Z kolei ja spotkalem sie z opiniaki ze comandante radzi sobie z espresso jako jeden z nielicznych mlynkow recznych, dlatego go rozwazam.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpień 2020, 22:28:18 »
@houdini02 - ile kaw dziennie pijesz? Moim zdaniem lepiej poużywać jeszcze komesia jakiś czas, pieniądze wrzucić do skarbonki i dozbierać do lepszego młynka.

@avidrock - komeś da radę do espresso bez problemu. Kwestia wstrzelenia się z przemiałem, ale jak masz red clix to nie jest taki duży problem. Jak to przy młynku ręcznym trzeba się trochę nakręcić. Wnioski wysuwają się same jest zbyt dużym uogólnieniem.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpień 2020, 22:31:54 »
komeś da radę do espresso
Ty lepiej wiesz bo masz go na stanie, a ja tylko oceniam z tego co gdzieś tam wyczytałem

Offline houdini02

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpień 2020, 22:40:20 »
Pmichal - pije 3 kawy dziennie i mielenie komesiem tyle razy to nie jest dla mnie problem. Jestem zadwolony z komesia i mam świadomość jego szerszego zastosowania. zastanawiam się tylko czy fred bylby lepsze patrzac tylko przez pryzmat kolby i espresso.
Swoja droga, wertując opinie na niniejszym forum nie znalazlem nic do 1000zl z mlynkow elektrycznych Co by mnie przekonało i dlatego kupilem comandante.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpień 2020, 22:58:58 »
Było kilka miesięcy kiedy czekałem na Niche a już pozbyłem się wcześniejszego młynka i Comandante dawał świetnie radę, chociaż nie było to super przyjemne i wygodne jak w młynku elektrycznym, ale dawało efekt.
Lepiej mieć młynek elektryczny przy ekspresie, ale jak jest możliwość i @houdini02 się nie spieszy to lepiej dozbierać do możliwie najlepszego.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpień 2020, 23:01:16 »
do espresso z żarnami mniejszymi niż 64 mm nie ma co startować
O ile doczytałem, Fred ma żarna stożkowe 38mm.
A co do rozmiaru żaren - różnica w smaku espresso między żarnami płaskimi 50mm (Macap M2M) a 64mm (Fiorenzato F64 Evo) jest bardzo wyraźna.

Offline houdini02

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpień 2020, 09:23:15 »
Pmichal - taki byl moj zamysl pierwotnie - przeczekac z comandante i pozniej dokupic automatyczny w troche wyższym budżecie. Natomiast gdy dostalem dobra oferte na freda to zacząłem
 sie zastanawiać, myslac ze pod wspresso taki fred bedzie lepszy. chyba zrobie tak jak mowisz, tym bardziej jesli mowisz ze dawałeś rade na komesiu przez pare miesiecy. Dzieki wszystkim za opinie.

Offline martinovic

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: DF 64 + SSP MP + HU, Ceado E37J, Comandante NB
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpień 2020, 17:51:13 »
If you dont mind manual grinding comandate will give better in cup result and shot consistency. Not to mention wasted coffee.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi