Autor Wątek: mała kolba dźwignia do espresso 2-3k  (Przeczytany 7237 razy)

Offline bartoja

• Ekspres: Flair 58
  • Młynek: ZP6, 064s, P80
mała kolba dźwignia do espresso 2-3k
« dnia: 23 Lipiec 2020, 10:52:08 »
Cześć,
Po dwóch latach przy kawach alternatywnych chciałbym spróbować klasycznego smaku espresso

Szukam czegoś... jak dźwigniowe La Pavoni ale jednak bardziej powtarzalnego a więc i prostszego w obsłudze/konserwacji.
Dźwignia ze sprężyną byłaby idealna.. ale sensowne jak widzę kosztują całkiem sporo bo >5k zł (PV Lusso, QM ACHILLE).. fakt są stare dźwignie od Francesco Ceccarelli ale większość niestety nie przejdą wyglądem, aby stało na wierzchu (bo żona) - zbyt pstrokate/wymyślne wyglądem. Wyglądem Europiccola (max BRUNELLA) już spoko :)

Czy jest coś sensownego w kwocie ~2-3k zł? Jak nie dźwignia to chyba zostaje jednobojlerowiec z PIDem? HX za drogi i chyba overkill na moje potrzeby.

Wymagania:
- przed wszystkim powtarzalne espresso, 2 dziennie
- sporadycznie mleczne, ale jak nie będzie pary to bez dramatu - aczkolwiek fajnie mieć i się pobawić w latte art :) (czyt. jednobojlerowiec do życia)
- raz na pół roku zrobić kawę dla 10os. i niekoniecznie czekać 5min po kazdym szocie aż się ciśnienie zredukuje w dźwigni (przynajmniej w LP?)
- jak najrzadziej się bawić w odkamienianie (ale to chyba tylko w dźwigniach?)

Młynek aktualnie to 1zpresso Q, ale na potrzeby espresso myślę o JX

Offline Mr. Wobbly Bits

• Ekspres: La Pavoni Pro Pre-Milennium (1986), La Pavoni Pro Milennium (2001), AP, Bialetti Venus 6 tz., V60, FP
  • Młynek: 2 x Timemore
Odp: mała kolba dźwignia do espresso 2-3k
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2020, 13:17:37 »
Wymagania:
- przed wszystkim powtarzalne espresso, 2 dziennie
- sporadycznie mleczne, ale jak nie będzie pary to bez dramatu - aczkolwiek fajnie mieć i się pobawić w latte art :) (czyt. jednobojlerowiec do życia)
- raz na pół roku zrobić kawę dla 10os. i niekoniecznie czekać 5min po kazdym szocie aż się ciśnienie zredukuje w dźwigni (przynajmniej w LP?)
- jak najrzadziej się bawić w odkamienianie (ale to chyba tylko w dźwigniach?)

W okolicach 2-3k zł polecam La Pavoni Millenium, może być używany, one starzeją się bardzo dobrze.

Wg Twoich wymagań:
1. Powtarzalne espresso - dlatego Millenium, wydaje się być trochę bardziej stabilny temperaturowo,
2. Jeśli pijasz mleczne, kup wersję Professional, w Europiccoli może zabraknąć pary na kawy mleczne,
3. Z tym może być największy problem, 4 będzie jeszcze OK, więcej trzeba czekać, ochładzać, itd...
4. To dużo zależy od wody, w najlepszym przypadku raz w roku dobrze odkamienić. Niektórzy odkamieniają raz na miesiąc, choć dla mnie to ekstremum.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrzesień 2020, 13:20:34 »
Elektra Micro Casa A Leva, ma sprężynę.  Żona będzie zachwycona. :)

Robienie 10 kaw pod rząd to mordęga, bez sensu, lepiej siedzieć z gośćmi, czy rodziną, przerabiałem to. Jak zrobisz espresso to marudzą, że kawa mała, zrobisz americano to trzeba się j.... z cajnikiem, za gorąca, za zimna.

Ja na takie okazję wyciągam "grubą Bertę" :) kawiarka 10tz od Bialetti, robisz 500ml, dolewasz ze 100-200ml żeby nie jęczeli, że za mocna i problem z głowy :) Mogą chlać kawy ile wlezie :) , jak coś to można zrobić jeszcze raz, dwa, wszyscy zadowoleni :)
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2020, 13:25:33 wysłana przez 3DSK »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Wrzesień 2020, 14:07:18 »
dlatego Millenium, wydaje się być trochę bardziej stabilny temperaturowo,

Zdecydowanie tak - ale z używanych łatwiej znaleźć pre-millenium - wtedy temp-mod - i zaczyna działać prawie jak millenium ;)
A z sitkiem od Elektry 18g - całkiem fajnie wychodzą jasnopalone kawy
Never Give UP †

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Wrzesień 2020, 16:27:48 »
fakt są stare dźwignie od Francesco Ceccarelli ale większość niestety nie przejdą wyglądem, aby stało na wierzchu (bo żona) - zbyt pstrokate/wymyślne wyglądem

Jak może żonie nie podobać się Caravelka? Nie ma takich żon. Albo nie powinno być.

przed wszystkim powtarzalne espresso, 2 dziennie

Tak powinno brzmieć pierwsze zdanie w konstytucji. O to walczymy.

raz na pół roku zrobić kawę dla 10os. i niekoniecznie czekać 5min po kazdym szocie aż się ciśnienie zredukuje w dźwigni

Hmm, 10 espresso dźwignią pod rząd, z młynkiem ręcznym w zestawie. Kończysz i w sam raz goście wychodzą. Na szczęście, bo musisz wyjść po maść przeciwbólową do stawów i mięśni. (Ewentualnie namiel dzień wcześniej :)

Dla takich grup wymyślono przelew. Albo jeszcze lepiej - nalewki.

Zaplanuj dźwignię dla siebie, nie przejmuj się tłumem ludzi (w większości i tak nie znają się na espresso). Sprawdź, co żonie pasuje z wyglądu, ale sprzedaj jej też legendę o dizajnie włoskim z lat 50. / 60. / 70., żeby mogła się usprawiedliwiać przed swoją mamą. Stare dźwignie są wspaniałe i często niedrogie, ale wymagają pracy. Nawet jeśli kupisz gotową do użycia, będziesz z czasem musiał sam podziałąć z uszczelkami, czy smarowaniem tłoka, bo nie ma do tego serwisów. Jeśli kupisz do odrestaurowania, tym bardziej musisz poświęcić czas. Ale estetyka i odczucia są niepowtarzalne. Warto to przemyśleć.

Jest jeszcze Kazak Rota. Świetne kawy, prosty w konserwacji, zabierzesz na każdy wyjazd. Można przed żoną łatwo schować w szafce.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Wrzesień 2020, 17:09:05 »
Jak nie dźwignia to chyba zostaje jednobojlerowiec z PIDem?

Jak najbardziej! Lelit Glenda z PID. Ma wszystko czego będziesz potrzebował. Nie musisz szukać dalej. Właśnie wyczerpałem temat. :]

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Wrzesień 2020, 17:19:55 »
Młynek aktualnie to 1zpresso Q, ale na potrzeby espresso myślę o JX
Zostaw sobie 1zpresso Q do przelewów - dokup Chemex albo Brewiste albo v60 - i dla gości przelewy

a zamiast JX - kup JE - on jest dedykowany do espresso, albo Kazaka albo elektryczny - młyn Gastro albo i mini albo Fred na początek da radę
i ciesz się espresso :D

z dźwigni - zawsze inne//zawsze smaczne :D

a tak poważnie - jak chcesz Europicolle i powtarzalnie - zagadaj do @olomarcin - może ma jeszcze zestawy z barometrem grupy, kup termometr paskowy i ciesz się naprawdę dużą powtarzalnością

Przepis na smaczne espresso z dźwigni
 - nagrzewasz GH do 85C
 - 12-14g doza (w zależności czy sitko oryginalne czy precyzyjne)
 - spuszczasz fałszywe ciśnienie
 -  podnosisz dźwignie i zaczynasz preinfuzję - 20-30sekund co najmniej
 - właściwa preinfuzja na 3 Bar
 - jak zacznie kapać kawa - powoli ciągniesz do 9 Bar - gdy nakapie 10g uzysku - spuszczasz do 6-7Bar i ciągniesz do 30g uzysku kawowego
cieszysz się niesamowicie aksamitnym i przepysznym, gestym espresso :D kawka

drugi strzał - jak wyzej - tylko czekasz aż temp spadnie do 85C albo - gdy GH ma 90C - przyspieszasz "chłodzenie" wkładając NPF do szklanki zimnej wody, mielisz kawę, przygotowujesz - zakładasz NPF - i jak wyżej
Never Give UP †

Zygbert

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Wrzesień 2020, 17:29:02 »
Jest jeszcze cafelat robot, sam sie zastanawiam nad nim.

Co do kawy na 10 os. tak jak poprzednicy pisali kawiarka albo chemex, rzadko sie zdarza, że u trafiło się 10 kawoszy, smakoszy espresso przy jednym stole 😉 Większość i tak pije maksymalnie ekspresso w domu 😂

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Wrzesień 2020, 19:49:14 »
Jak nie dźwignia to chyba zostaje jednobojlerowiec z PIDem?
Jak najbardziej! Lelit Glenda z PID. Ma wszystko czego będziesz potrzebował. Nie musisz szukać dalej. Właśnie wyczerpałem temat. :]
Ja znalazłem Ascaso. Nie masz racji, bo to, że masz podobny ekspres wcale nie znaczy, że jest to najlepszy, bezkonkurencyjny ekspres.

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Wrzesień 2020, 20:09:00 »
że jest to najlepszy, bezkonkurencyjny ekspres.

Mam ekspres tego samego producenta, i chyba to jedyna jego wspolna cecha z Lelit Glendą. Tak, w cenie 2500 Lelit Glenda jest  bezkonkurencyjny, bo za 2559zł w konesso jest do kupienia.

Ja znalazłem Ascaso.

Podaj model proszę wraz z jego ceną. Porównamy który będzie miał lepszy stosunek możliwości do ceny.

« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2020, 20:32:18 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Wrzesień 2020, 20:25:22 »
wg mnie
I tyle w temacie, tzn trzeba szukać dalej. 300ml bojler to nic dziwnego i niczym na tle konkurencji się ten ekspres nie wyróżnia.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2020, 20:29:41 wysłana przez siewcu »

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Wrzesień 2020, 20:37:39 »
300ml bojler to nic dziwnego i niczym na tle konkurencji się ten ekspres nie wyróżnia.

Ale np jakiej konkurencji? Wymień proszę choć jeden model z pid w cenie 2500-3000zł? Bo do takiej ceny bartoja chce zakupić ewentualnie kolbę z pid.

I tyle w temacie, tzn trzeba szukać dalej.

Życzę powodzenia! ;)
Jak znajdziesz jakiś konkurencyjny model, pasujący do tematu, to napisz na forum ;).
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2020, 20:47:06 wysłana przez lukaszt2004 »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrzesień 2020, 20:39:45 »
Równie dobrze można dopłacić 350 zł i mieć w sumie 2900 zł (lub nawet taniej jak ktoś lubi aliexpres) i dorzucić AuberPid do Rancilio Silivia, który jest zdecydowanie lepszy niż Lelit Glenda pod względem części "gastronomicznej klasy" w środku i na zewnątrz. Więc wszystko nie jest dla wszystkich oczywiste.

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrzesień 2020, 20:46:26 »
Równie dobrze można dopłacić 350 zł i mieć w sumie 2900 zł (lub nawet taniej jak ktoś lubi aliexpres) i dorzucić AuberPid do Rancilio Silivia

Ale po co rzeźbić w nowym ekspresie, skoro Glenda ma wszystko fabrycznie?

Rancilio Silivia, który jest zdecydowanie lepszy niż Lelit Glenda pod względem części

W tym wątku:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8008.msg179633#msg179633

wyczytałem kiedyś, że Glenda i Silvia to ekspresy tej samej jakości i klasy. Ba. Porównanie wygrała Glenda.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Wrzesień 2020, 20:53:19 »
No niestety tak  nie jest, w RS masz wszystko klasy gastro. Miałem okazję testować Grace (niby lepszy niż Glenda) i RS obok siebie i czuć oszczędności na każdym kroku w Lelit. Miałeś okazję porównywać jakieś jednobojlerowce?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi