Autor Wątek: Młynek do 500zł  (Przeczytany 6638 razy)

Offline kajmanhastu

Młynek do 500zł
« dnia: 22 Lipiec 2020, 11:06:27 »
Witam
Planuje zakup młynka do 500 zł. Wcześniej używałem handgrounda z którego byłem zadowolony lecz niestety uległ awarii której gwarant nie by w stanie naprawić. Jakie młynki polecacie do tej kwoty? Młynek może być elektryczny jak i manualny. Grubość przemiału musi być od kawiarki po french pressa. Zależało by mi też na tym aby młynek dało się kupić w polskim sklepie.
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam  :)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Młynek do 500zł
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2020, 22:18:20 »
W zasadzie z elektryków to masz:

nivona cafegrano 130
wilfa svart
severin km 3873

Każdy będzie ok dla wymienionych przez Ciebie metod parzenia.

Ja do 500 złotych bym nie szukał nic lepszego. Ręczne to jedynie chyba zostaje timemore, z Chin lub drugiej ręki w tym przedziale cenowym. No chyba, że o jakimś młynku zapomniałem  :ups:

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipiec 2020, 10:48:35 »
Mam nadzieję, że autor tematu nie ma nic przeciwko jeśli się podłączę ze swoim pytaniem. Na tyle na ile sam się orientowałem to polecana jest jeszcze Baratza Encore, często porównywana z Wilfa.

A moje pytanie to czy warto zwiększyć budżet jeśli się nie ma w planach przygotowywania espresso? Zastanawiałem się nad Wilfa Uniform a nawet Niche. Pytanie czy to ma sens? Chciałbym coś pod SD bo wkręcam się w temat i chce trochę poeksperymentować z ziarnami. Zależy mi również na wyglądzie bo mam aneks w salonie. Jest jeszcze preorder na Fellows Ode jednak nie mogłem znaleźć info o dostępności wersji z wtyczką EU. Może ktoś ma jakieś info? Dzięki bardzo.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipiec 2020, 00:05:38 »
...
A moje pytanie to czy warto zwiększyć budżet jeśli się nie ma w planach przygotowywania espresso? Zastanawiałem się nad Wilfa Uniform a nawet Niche. Pytanie czy to ma sens? ...

Oczywiście, że ma sens i jeżeli chcesz czegoś więcej od kawy, jeżeli chcesz wyciągnąć to coś z ciekawszych czy mniej typowych ziaren to młynek mniej pylący będzie świetną decyzją.

Nie żebym miał coś do encora czy svart-a, dobre i trwale młynki ale zdecydowanie nie najlepsze. To jest taki poziom od którego zaczyna się to dobrze, później mamy lepiej i najlepiej i ... ;)

Moim zdaniem wilfa uniform czy baratza vario z żarnami zmienionymi ma stalowe to elektryczni liderzy. Oczywiście nie biorąc bezkompromisowego zamachu, żeby nie dojść do forte czy ek :] Sette w wersji z żarnami przelewowymi też występuje, teoretycznie powinno wyjść świetne rozwiązanie, ale nie widziałem, nie próbowałem to nie będę namawiać.

Chodź bardzo lubię swoje kręcenie ręcznym, to jak bym rozważał coś zmechanizowanego, to uniform właśnie. Da świetne rezultaty dla większości metod,  espresso spokojnie ogarnia ale regulacja miała inne cele konstrukcyjne i w nich go oceniajmy. Nie jest jeszcze bardzo drogi i raczej można ufać Timowi, że faktycznie przemyślał jego konstrukcję

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipiec 2020, 14:30:12 »
Dzięki za obszerną odpowiedź. Myślałem o ręcznym ale mam w głowie jakąś blokadę przed kupnem takiego cuda w cenie 500-1000zl kiedy za tyle, lub nieco więcej, są już sprzęty automatyczne. Z drugiej strony ręczny z pewnością by wystarczył żeby zmielić 2-4 kawy na dzień a do tego służyłby na wyjazdach i może pomógł przy okazji z wyborem automatu w przyszłość. Najbardziej zastanawiałem się nad 1zpresso JX za ok 500zl. Czy to mielenie będzie porównywalne a może lepsze od Uniform? Z tego co wiem to może być nawet szybsze.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipiec 2020, 10:37:25 »
Uniform do szybkich nie nalezy ( mniejsze obroty mniej nagrzewajacy się młynek i kawa?!)  35 sekund do v60 - duża porcja 30 gram kawy.
Patrząc tymi kategoriami recznym moglbys porownywalnie zmielić - czasowo.
Wilfa Svart, niecałe 10 sekund.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2020, 10:39:35 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipiec 2020, 11:11:55 »
Będzie niedługo nowy gracz na rynku domowych, elektrycznych młynków pod alternatywy:
https://fellowproducts.com/products/ode-brew-grinder

Na wersję z europejskim napięciem trzeba niestety trochę poczekać. I trzeba będzie powiększyć budżet.

« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2020, 11:15:11 wysłana przez pj.w »

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipiec 2020, 11:20:15 »
ale takie podejście do młynków ręcznych może wynikać z pewnego niezrozumienia. Zauważ, że stosunkowo mało jest bardzo dobrych młynków elektrycznych do alternatyw, wynika to z tego, że większość z nas wybiera właśnie te super-ręczne. Przy grubszym mieleniu szybkość ziaren nie ma już takiego znaczenia, a przy faktycznie jasnych ziarnach wręcz utrudnia i niepotrzebnie pyli. Domowe używanie ręcznego do np przelewów, jest naprawdę wygodne, mieli się przyjemnie, nie zajmuje miejsca i jest prawdziwym sd z zerową retencją. Kluczem jest to że w zakresie komeś-kinu otrzymujesz świetny przemiał, porównywalny z wzorcowym i kultowym ek, co ładnie wykazali chłopaki z socratic. Na tym poziomie dyskutujemy już o niuansach efektów mielenia.

Nie chodzi mi o namawianie cię koniecznie na ręcznego, każdy ma swoje priorytety. Uniform i super ręczniaki to podobna półka w wynikowym efekcie, różnią się funkcjonalnością i ceną, każdy oferuje jakiś ich kompromis i to już jest do osobistego wyboru ale ważne, że żadne z nich nie są już poprostu lepsze.

O młynkach 1zpresso można przeczytać dużo dobrego, więc napewno warto go rozważyć, mnie np cieszy to, ze moje są wyprodukowane przez małe europejskie podmioty, biorące za nie odpowiedzialność. Wiem, że nie czyni ich to bezwzględnie lepszymi, ale czyni lepszymi dla mnie :)

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipiec 2020, 21:31:08 »
W zasadzie z elektryków to masz:

nivona cafegrano 130
wilfa svart
severin km 3873

Każdy będzie ok dla wymienionych przez Ciebie metod parzenia.

Ja do 500 złotych bym nie szukał nic lepszego. Ręczne to jedynie chyba zostaje timemore, z Chin lub drugiej ręki w tym przedziale cenowym. No chyba, że o jakimś młynku zapomniałem  :ups:

Wydaje mi się, że nieco lepszym wyborem byłby Baratza Encore.
Z opinii, nie z autopsji, wynika, że mniej pyli i ma bardziej regularny przemiał niż Wilfa.

Offline kajmanhastu

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipiec 2020, 09:33:37 »
Hej, dzięki za wszystkie odpowiedzi, trochę mi to rozjaśniło temat. Chyba postawię na opcje dwóch młynków. Jeden elektryczny na większe ilości osób (severin km 3873) a drugi ręczny dla własnego użytku. I tu mam kolejne pytanie. Po przeczytaniu opinii myślałem, że zdecyduję się na 1zpresso q2 z aliexpress ale pojawił się jeden problem. Pojemność 20g. Moja codzienna poranna kawa to 2x drip 200ml a przy dozie 7g na 100ml daje to 28g. Czy jest jakiś inny młynek porównywalny do 1zpresso q2 (cenowo oraz jakościowo) tylko z większym pojemnikiem? Ponieważ myślę, że codzienne podwójne napełnianie młynka kawą może być irytujące. Pozdrawiam.

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipiec 2020, 12:24:47 »
Timemore Chestnut - od góry wchodzi 28-30 gramów a na dole mieści 40-45 gramów ( jasno palonej dotyczy ta wyższa wartość).

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipiec 2020, 12:34:58 »
Off-Topic:
Będzie niedługo nowy gracz na rynku domowych, elektrycznych młynków pod alternatywy:
Czemu tylko alternatywy? Producent twierdzi, że do espresso też, żarna postawione pionowo (czyli SD?)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipiec 2020, 12:38:32 »
Off-Topic:
Ode is a powerful and precise home grinder with café capabilities. When grinders try to tackle both brewed coffee and espresso, they become a master of none.  In stark contrast, Ode was designed to dominate brewed coffee— pour-over, French press, cold brew, and more.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipiec 2020, 12:55:25 »
Zastanawiam się jak azjatyckie konstrukcje młynków typu Xeoleo, Kalita itp. z pionowo ustawionymi żarnami typu "ghost burr" takimi jak w OE Apex. Ich ceny wydają się całkiem rozsądne. Jakość mielenia do przelewów powinna być całkiem fajna.
Wersja z silnikiem 150W
https://www.amazon.de/dp/B081VZL6FQ/
Wersja z silnikiem 350W
https://www.amazon.de/XEOLEO-Electric-grinder-milling-machine/dp/B07YF93RH4
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2020, 12:57:59 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipiec 2020, 13:05:29 »
Trzeba tylko znaleźć takie które mają dobrej jakości żarna. Większość tanich chińczyków (jak mnie jeszcze temat interesował) miało niestety kiepskiej jakości żeliwne odlewy.
Dobre żarna ma Apex oraz Fuji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi